2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Päänahkakin kaipaa huomiota

Aikuisen ihmisen ihon kokonaispinta-ala on noin puolestatoista kahteen neliömetriä. Ihmisen päänahka on osa ihopinta-alasta. Päänahkaa tulisi hoitaa samaan tapaan kuin hiuksia ja ihoa yleensä.

Hiusten vuoksi päänahka ei puhdistu yhtä tehokkaasti kuin ihmisen paljas iho.

MAINOS

Päänahan ongelmia voivat olla hilseily, kuivuus ja hiusten lähtö. Päänahan kuntoon vaikuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi ikä, hormonitoiminnan muutokset, elämäntilanteen muutokset ja stressi sekä ilmasto eli lämpötilan muutokset. Myös sairaudet ja lääkkeiden käyttö voivat vaikuttaa päänahan hyvinvointiin.

Vimpeliläinen kampaamoalan yrittäjä Teija Uitto-Kohonen kertoo, että päänahan hyvinvointiin voidaan vaikuttaa omilla elämäntapavalinnoilla. Mitä puhtaampaa ruokaa syödään, voivat hiukset ja päänahkakin kokonaisuutena paremmin.

Kotikonsteja löytyy

Asiakkaat kyselevät Teija Uitto-Kohosen mukaan melko paljon päänahan ja hiusten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

– Yhdessä mietitään, miten ongelma saataisiin poistettua.

Kampaajat ja parturikampaajat perehtyvät jo koulutuksensa aikana tunnistamaan päänahan sairauksia.

– Tarvittaessa asiakas ohjataan apteekkiin tai lääkäriin, kertoo Teija Uitto-Kohonen.

Mikäli ongelmana on esimerkiksi hiuspohjan kutina, voi sitä helpottaa ammattilaisen vinkein ja kotikonstein. Uitto-Kohonen vinkkaa, ettei hiusten jokapäiväistä pesua tarvitse arkailla.

– Hiukset ja päänahan voi pestä useinkin, kunhan siihen löytyy oikeanlaiset tuotteet. Jos käytetään muotoilutuotteita, on tärkeää käyttää säännöllisesti syväpuhdistavaa sampoota.

Myös hiusvärit saattavat aiheuttaa ongelmia. Moni onkin allergisoitunut hiusväreille.

– Mikäli tuntee kihelmöintiä hiusten värjäämisen jälkeen, voi se kertoa siitä, että on allergisoitumassa hiusväreille.

Kesää kohti

Suomen neljä vuodenaikaa, joista etenkin talvi tuo omat haasteensa päänahan hyvinvointiin. Pipokausi kestää pitkään. Pakkanen kuivattaa ihoa ja päänahkaa ja vaikuttaa myös hiukseen. Oikeanlaisen sampoon ja hoitoaineen valinta on tässäkin Teija Uitto-Kohosen mukaan tärkeässä asemassa.

– Päänahka ja hius kaipaavat kosteuttavan tuotteen tai seerumin käyttöä.

Kun vuodenkierto etenee kevättä ja kesää kohti, valitaan tuotteet, joissa on UV-suoja. UV-suojasta löytyy tieto tuoteselosteen yhteydestä.

Hiuksia pestessä ei sampoota tarvita suurta määrää. Hius peseytyy, kun laittaa sampoon kosteisiin hiuksiin ja lisää vettä. Hoitoainetta käytetään hiusten pituuden mukaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät