Adeliinan ruokajaossa ei kysellä kuka olet ja miksi tulit

Mainos[adrotate banner="3"]

Kaksi isoa pakettiautoa kurvaa Vuokrakirppis Adeliinan pihaan ja reipas joukko miehiä ja naisia kantaa kaikkiaan noin 150 banaanilaatikollista ruokaa sisätiloihin Adeliinassa odottaville pöydille.

Vaikka ruokaa tuodaan paljon, on myös kuljetusta odottaneita ihmisiä paljon. Heille annetaan muovikasseja ja kehoitus ottaa pöydiltä sen, mitä tarvitsevat.

MAINOS

Ja tarvetta on. Ruokaa tarvitsevat niin nuoret kuin vanhatkin ja siltä väliltä. Pöydät tyhjenevät ja pian on aika vain siivota jäljet pois.

Jos sellainen ihme tapahtuu, että muutama pullapussi jää jakamatta, otetaan vielä samana iltana yhteyttä sopimustiloille, jotka hakevat loput tuotteet eläinten ruuaksi. Mitään ei mene hukkaan, mutta sulanutta ruokaa ei myöskään enää seuraavanaa päivänä eteenpäin jaeta.

Autojen saapumista Adeliinaan odotellaan taas noin kuukauden kuluttua. Silloin on jokaisella tarvitsevalla mahdollisuus hakea itselleen ruokaa ilman, että kukaan kysyy miksi tarvitset tai kuka olet. Voit vain täyttää kassisi sen enempää selittelemättä.

Vapaaehtoista apua

Leipäjonot kuulostavat useimmista meistä joltakin, jota on jossain ja jota ei oikeastaan koskaan ajattele.

Kun Adeliinassa on paikalla vapaaehtoisen avun saapuessa niin ymmärtää, että ne ovat täällä ja miten hienoa on, että on ihmisiä jotka paitsi ajattelevat, myös toimivat.

Alajärvelle tuodaan ruokaa Ilmajoelta kerran kuussa isoilla pakettiautoilla.

Adeliinassa ruokajako on järjestetty nyt kolmasti. Järjestäjänä on Ilmajoelta saapuva vapaaehtoisten ryhmä, joka viime vuoden lopulla alkoi etsiä uusia paikkoja ruokajaon järjestämiseen.

Alajärvellä Adeliinan Miia Kataja tarttui innolla tarjoukseen ja lupasi tilansa käyttöön.

Ilmajoella tämä vapaaehtoisryhmä on järjestänyt jo parin vuoden ajan säännöllisesti ruokajakelua kaksi kertaa kuukaudessa. Lisäksi ryhmä hoitaa paikalliseti myös EU -ruokajaon. Kaikkiaan ruokaa ryhmän toimesta jaetaan tarvitseville huikeat yli 30000 kiloa vuodessa!

Vapaaehtoisryhmässä toimiva Riitta Härmänmaa kertoo, että ryhmä saa ruokia jaettavaksi mm. Seinäjoen Prismasta, tukkuliikkeitä, Ilmajoen kahdesta S-Marketista ja K-Marketista. Jaettavaa ruokaa siis kertyy paljon, mistä syystä jakelua on voitu laajentaa Ilmajoen ulkopuolelle.

Toimintaa pyörittää noin 15 henkilön vapaaehtoisporukka ja viime vuonna ryhmä hankki pakasteauton. Niinpä toinen ryhmän autoista on nyt pakasteauto ja toisessa kuljetetaan enemmänkin kuiva- ja tuoretavaraa.

Leipä ja pulla tuodaankin jakoon pakastettuna ja lisäksi jaetaan monenlaista tuoretuotetta, vihanneksia, kasviksia, maitoja, juustoja, valmisruokia ja lihaa – mitä milloinkin on lahjoituksena saatu.

Alajärvellä ruokajako toteutuu siten, että vapaaehtoisryhmä tuo tuotteet paikalle jaettavaksi, mutta käytännön työn jaossa hoitavat paikalliset vapaaehtoiset ja Vuokrakirppiksen väki.

Jakelu aiheuttaa luonnollisesti ylimääräistä työtä Adeliinaan, mutta toisaalta kirppis on helppo paikka tulla ja sinne on helppo tulla kenen tahansa. Ei tarvita selityksiä tai kysellä syytä.

Miia Katajan kanssa jakoa toteuttavat Annikki Kataja ja Hannele Ketola-Kari työnsä ohessa sekä vapaaehtoisena Hannu Kari.

Adeliinassa työtä tehdään täydestä sydämestä myös niin, että jos joku ruokaa tarvitseva lähistöltä ei sitä pääse itse jakopäivänä hakemaan, niin tarvittaessa 5-10 kilometrin säteelle sitä on tarvitsevalle vietykin.

Ilmoittelu seuraavasta ruokajaosta on luettavissa aina Adeliinan Facebook -sivulla heti, kun ajankohta saadaan tietoon. Mikäli mahdollisuutta sivun seuraamiseen ei ole, niin kannattaa ilmoittaa puhelinnumeronsa Adeliinaan – sen jälkeen tieto jaosta ilmoitetaan puhelimitse.

– Toivomme että jokainen tarvitseva saa jaosta tiedon, sillä ruokajakoa täällä järjestetään vain niin kauan, kuin sille on riittävästi kysyntää, Miia Kataja muistuttaa.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliTien sinne te tiedätte – pääsiäisen musiikkinäytelmä kaikenikäisille
Seuraava artikkeliVeto taisteli, mutta hävisi