0.4 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Yrittäjyyssetelistä potkua 4H-yrityksille

Lappajärven 4H-yhdistys tempaisee nuorten hyväksi tänä vuonna 90 vuotta täyttävän 4H-järjestön merkkipäivän kunniaksi. Yhdistys tarjoaa 90 euron arvoista yrittäjyysseteliä kymmenelle 4H-yritykselle.

Starttirahan suuruus on 40 euroa. 50 euroa on luvassa, kun yrityksen toiminnasta raportoidaan toiminnanjohtaja Tanja Näätäselle.

MAINOS

Vuoden loppuun jatkuva yrittäjyyssetelikampanja on suunnattu 13–28-vuotiaille. Tanja Näätänen kertoo, että viime vuonna Lappajärvelle perustettiin kaksi 4H-yritystä, jossa työskenteli yhteensä kolme nuorta. Lastenhoitoa tarjoavan 4H-yrityksen perään on jo ehditty kysellä.

– Yritys voi tarjota kotipalvelua, kuten nurmikonleikkuuta tai siivousta. Lastenhoitajallekin on tarve. Yritys voi olla mitä tahansa muutakin. Yritystoiminnasta saatavat tulot tulevat nuorelle itselleen.

Helposti alkuun

Tanja Näätänen kertoo, että 4H-yrityksen perustaminen on nopea prosessi. Yrityksen perustamista suunnitteleva nuori käy Näätäsen juttusilla. Ensin tehdään perustamisilmoitus ja lyhyt toimintasuunnitelma.

– Yrityksellä tulee olla yritysohjaaja, joka voi olla oma vanhempi tai tuttu aikuinen yrittäjä. Tai voin myös itse toimia yritysohjaajana.

Seuraavaksi mietitään markkinointia. Kauppojen ilmoitustaulut ovat osoittautuneet vuosien varrella hyviksi markkinointipaikoiksi. Palveluista voi kertoa yrityksen omalla Facebook-tilillä tai muussa sosiaalisen median kanavassa.

Mikäli yritys toimii vain kesän ajan, voi tarvittavan raportoinnin tehdä heti toiminnan päätyttyä tai viimeistään vuoden loppuun mennessä.

– Raportointia varten on olemassa valmis pohja netissä. Lomakkeessa kerrotaan, että mitä yrittäjä on tehnyt, kuinka paljon ansainnut ja mitä yrittäjä on oppinut.

Vireää toimintaa

4H-yritys on Tanja Näätäsen mukaan hieno juttu, koska kaikilla nuorilla ei ole kesätöitä.

– Yrittäjyystoiminta on 4H:n perustoimintaa ja tällä kannustamme nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Jos yritys ei menesty, ei nuori menetä mitään.

Lappajärven yrityssetelikampanja on toteutettu POP Pankin yhdistyksille tarkoitetun avustuksen turvin.
Vuodesta 1972 lähtien toimineella Lappajärven 4H-yhdistyksellä on tällä hetkellä 131 jäsentä. Yhdistys pyörittää viikoittain kokoontuvia kerhoja. Puuhakerhoja on keskustassa, Itäkylässä ja länsirannalla.

– Kerhoissa käy viikoittain noin 60 lasta. Toteutamme retkiä ja tapahtumia muiden toimijoiden – kuten esimerkiksi seurakunnan ja Etsivän nuorisotyön kanssa.

Lisäksi yhdistys hoitaa kunnan alaisuudessa nuorisotilaohjausta kahtena iltana viikossa.

Tanja Näätänen kertoo, että yhdistyksellä on tällä hetkellä kolme yläkouluikäistä kerhonohjaajaa. Viime vuonna yhdistyksen kautta oli töissä 16 nuorta joko kerhonohjaajina tai keikkaluonteisesti tapahtumissa.

Tanja Näätänen on työskennellyt vajaat kaksi vuotta Lappajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana. Ennen Lappajärvelle tuloaan hän työskenteli Härmänmaan 4H:ssa. Nuorten kanssa työskentelystä pitävä toiminnanjohtaja opiskelee oman työnsä ohella johtamisen erikoisammattitutkintoa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät