-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Alajärven Tassutiimi auttaa niitä, joille ihminen on jo kerran kääntänyt selkänsä

Alajärvellä on nyt vuoden ajan toiminut yhdistys, joka auttaa niitä eläimiä, joille ihminen on jo ainakin kerran kääntänyt selkänsä – käytännössä siis kissoja, joille ei lemmikkieläimenä edelleenkään anneta meillä samanlaista arvoa, kuin vaikkapa koiralle.

Tassutiimin uutterat vapaaehtoiset kokevat, että jokaisella terveellä kissalla on oikeus hyvään kotiin ja huolenpitoon. Siksi he ottavat kodittomia kissoja sijaiskoteihin ja kun aika on kypsä, etsivät kissoille uuden oman kodin.

MAINOS

– Alajärven Tassutiimi ry on vapaaehtoisyhdistys, kertoo yhdistyksen puheenjohtajana alusta alkaen toiminut Maarit Korkia-aho. – Teemme yhteistyötä alueen löytöeläimistä vastaavan yrityksen kanssa, mutta meidän toimintamme on yhdistyspohjaista.

Masa löytyi pahoin loukkaantuneena ulkoa. Nyt se on kuntoutunut
niin hyvin, että on valmis muuttamaan omaan kotiin. Masa on
erittäin hellyydenkipeä ja kiltti kissa, jonka soisi saavan uuden
mahdollisuuden. Lisätietoja voi kysellä facebookissa tai
alajarventassutiimi@gmail.com.

Kunnilla on velvollisuus huolehtia talteen otettujen seuraeläinten hoidon järjestämisestä 15 vuorokauden ajan. Käytännössä kunnat tekevät asiasta sopimuksen alan yrittäjän kanssa ja kun 15 vuorokautta on kulunut eikä eläintä ole haettu pois, yrittäjä voi joko myydä tai lopettaa sen.

Turhien lopetusten välttämiseksi Alajärvellä on päädytty ratkaisuun, jossa 15 vuorokauden jälkeen kissat siirtyvät yrittäjältä Tassutiimin vapaaehtoisille ja sijaiskotiin.

Kuluvan vuoden alusta lukien Alajärven löytöeläimistä vastaava yritys Hepokatti on vastannut myös Vimpelin löytöeläimistä ja Korkia-aho toteaa, että he eivät toiminnassaan erittele sitä, onko löytöeläin löytynyt Alajärveltä vai Vimpelistä – kaikki ovat yhtä tärkeitä.

– Sijaiskoteja on meillä on nyt noin 15, mutta niitä on aivan liian vähän etenkin nyt, kun kevät on juuri alkamassa, Korkia-aho sanoo. – Nyt kun hoitoomme tulevat myös Vimpelin alueelta tavatut löytöeläimet, olisi tosi ihana jos saisimme sijaiskoteja myös sieltä.

Millainen koti sitten voi toimia sijaiskotina? – Sijaiskodeissa on ihan tavallisia ihmisiä, jotka sitoutuvat hoitamaan kissaa kunnes se saa oman kodin.

Tärkeä sääntö sijaiskodille on se, että hoitokissa tulee pitää täysin sisäkissana. Ulkoilla se voi vain ulkotarhassa tai valjaissa. – Emme halua pelastaa samaa kissaa kahta kertaa.

Muutoin vaatimuksina on vain halu huolehtia kissasta ja sitoutuminen yhteydenpitoon. – Emme jätä sijaiskotia yksin, ja jos sijaiskodissa tulee ongelmia tai edessä on vaikkapa pidempi lomamatka, niin ratkaisu etsitään yhdessä. Yhdistys myös maksaa kissasta aiheutuvat kulut.

Yhteistyö toimii

Se, että sijaiskotia ei jätetä yksin, ei ole pelkkää sanahelinää. Tämän voi todistaa elokuussa kotinsa kissoille sijaiskodiksi avannut Karoliina Takamäki Lehtimäeltä.

Muru löytyi ulkoa yhdessä pentujensa kanssa viime vuonna loppukesästä.
Tassutiimillä on paljon mustavalkoisia kissoja ja on harmi, että niille
on vaikeampi saada uutta kotia kuin ”kauniimmille värityksille”. Jos joku
kuitenkin kokee että myös mustavalkoinen kissa ansaitsisi uuden alun, niin lisä-
tietoja voi kysellä facebookissa tai alajarventassutiimi@gmail.com.

Karoliinalla oli tuolloin itsellään kaksi kissaa, joten sijaiskodin tarjoaminen oli helpompaa kuin jos koti olisi ennestään ollut kissaton. Toisaalta kuitenkin omien kissojen suhtautuminen tulokkaisiin jännitti.

– Ensisijainen asia on ollut omien kissojeni hyvinvointi ja meillä kävikin niin, että yhden kissan jouduimme siirtämään toiseen sijaiskotiin tästä syystä. Yhdistykseltä saimme apua ja tukea asiassa, Karoliina kiittää. Tällä hetkellä Karoliinan perheessä on viisi sijaiskissaa.

Karoliina kertoo, että sijaiskotina toimiessaan hänelle on tullut yllätyksenä se, että kissoilla ei tunnu olevan omistajilleen arvoa.

– Jos yhtään mietit, että voisit toimia sijaiskotina, niin kokeile ihmeessä, Karoliina kannustaa. – Omien voimavarojen ylitse ei tarvitse tehdä ja yhdistys on tukena.

40 kisaa uuteen kotiin

Tassutiimin toiminnan tuloksellisuudesta kertoo se, että vuonna 2017 reilun puolen vuoden toiminta-aikana yhdistys vastaanotti 67 kissaa ja niistä 40 löysi uuden kodin.

Tällä hetkellä sijaiskodeissa on 32 kissaa, vaikka kevään ruuhka-aika ei ole vielä alkanut. Nuo nyt sijaiskodeissa olevat kissat on kevättalven aikana steriloitu ja osa vielä odottaa leikkausta, ja ne on myös madotettu – kuten kaikki nuo 40 jo viime vuonna kodin löytänyttä kissaa. Pelkästään sterilointi maksaa keskimäärin satasen per kissa.

– Olemme keränneet rahaa kissojen hoitoon erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa, tehneet kaikkea mistä vain olemme saaneet rahaa. Lahjoituksia – kissanhiekoista ruokiin ja muihin tarvikkeisiin – meille voi jättää Lehtimäellä Nettopuotiin tai Kesäniemen kaupalle ja Alajärvelle Halpa-Hallille, Tokmannille tai Vuokrakirppis Adeliinaan.

Yhdistyksellä on nyt myös lupa kerätä rahaa ja vielä kevään aikana alueen kauppoihin tullaan toimittamaan rahankeräyslippaita. Jokainen kolikko on yhdistykselle ja ennen kaikkea kodittomille kissoille, erittäin tärkeä.

– Toimintaamme voi tukea myös jäsenmaksulla, Korkia-aho muistuttaa.

Siinä vaiheessa kun kissa saa kodin, yhdistys saa takaisin pienen osan niistä kuluista joita on aiheutunut, sillä kissan hinta on sata euroa. Rahalla saa madotetun, steriloidun kissan, jonka luonteesta sijaiskoti osaa antaa hyvin tietoa.

Pohjanmaa on valitettavasti häpeäpilkku kissanhoidossa ja täällä on totuttu, että kissan saa hakea jostain ilmaiseksi ja jos kissa katoaa, sen etsimiseksi ei nähdä vaivaa. Onneksi tieto lisääntyy täälläkin ja entistä useampi haluaa antaa kodin kissalle, jonka ihminen on pettänyt aikaisemmin jo kertaalleen.

Silti Alajärven Tassutiimin hoidokeista edelleen valtaosa menee Etelä-Suomeen. Ihmiset tulevat kaukaakin hakemaan kissan itselleen.

Synttärit 14.4.

Alajärven Tassutiimi ry juhlistaa ensimmäistä toimintavuottaan lauantaina 14.4. Alajärvellä kauppakeskus Maxin aulassa kello 10-13.

Tuolloin kaikilla kiinnostuneilla on hyvä paikka tulla juttelemaan ja kyselemään, tutustumaan toimintaan. Mielihyvin yhdistys ottaa tuolloin vastaan myös muistamisia!

Tuula Jokiaho

 

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät