0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Sote-uudistus voi näkyä Järvi-Pohjanmaallakin jo loppuvuodesta

Järvi-Pohjanmaan perusturva lähtee mukaan hakemaan Etelä-Pohjanmaalle valinnanvapauspilottia. Jos pilottiin saadaan rahoitus, sen pitäisi vaikuttaa jo loppuvuodesta ikäihmisten ja vammaisten palveluihin.

– E-P:n pilotissa kehitettäisiin aivan uusi palvelu eli henkilökohtainen budjetti sekä laajennettaisiin asiakassetelipalveluja, eli nykyisiä palvelusetelikäytänteitä, kertoo Etelä-Pohjanmaan sote-tuotannon vastuuvalmistelija Tanja Penninkangas.

MAINOS

– On todennäköistä, että syntyy työpaikkoja, sillä tulemme tarvitsemaan uusia palveluntuottajia, jotka tuottavat asiakassetelipalveluja ja henkilökohtaisella budjetilla tuotettavia palveluja.

Asiakassetelipilottiin sisältyvät kotipalvelu, kotihoito, kotisairaanhoito, asumispalvelut sekä lääkinnälliseen kuntoutukseen liittyvät terveydenhuollon ammattihenkilön yksittäiset vastaanottokäynnit.

– Asiakasseteleiden käyttöönottoa varten maakunta tulee tekemään sääntökirjan, jossa määritellään asiakasseteleiden palvelukohtaiset myöntökriteerit. Henkilökohtaisen budjetin päätöstä taas valmistellaan asiakassuunnitelman pohjalta yhdessä asiakkaan, hänen omaisensa ja sosiaalityöntekijän kanssa, Penninkangas valottaa.

Tietoa sote-uudistuksen pohjaksi

Pilotin yhtenä tavoitteena on tietojärjestelmien ja tiedon vaihdon testaaminen. Maakunnan on otettava käyttöön sähköinen asiakasseteli- ja ostopalvelujärjestelmä. Pilottiin osallistuvat tahot vastaavat omista asiakas- ja potilastietojärjestelmistään.

– Valinnanvapauspilotissa ei ole kuntien omavastuuosuutta. Yhteisen asiakassetelijärjestelmän pilotoinnista aiheutuvat kulut on sisällytetty valinnanvapauspilotin valtionavustushakuun.

Kuntien tulee kuitenkin varautua siihen, että, mikäli valtionosuutta ei saada täysimääräisenä, kuluja voi tulla. Tarkkoja euromääriä ei voida vielä sanoa, sillä päätös pilottihausta saadaan huhtikuun lopussa, Tanja Penninkangas toteaa.

Pilotit käynnistetään valinnanvapauslainsäädännön hyväksymisen jäkeen, heinäkuusta alkaen.
Uuden lain mukaisia sote-keskuksia, suunhoidon yksiköitä, asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia edistäviin pilottihankkeisiin on varattu sata miljoonaa euroa.

Niiden tehtävä on kerätä ja analysoida valinnanvapauslain toimeenpanoon liittyvää tietoa kaikkien maakuntien käyttöön. Tärkeässä osassa on myös asiakasvaikutusten ja -kokemusten seuranta.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät