-7.9 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Luonto liikuttaa kautta Järviseudun!

Järviseudun alueen asukkaita ja matkailijoita houkutellaan seikkailemaan ja virkistäytymään seutukunnan upeassa luonnossa uuden sloganin, Luonto liikuttaa, myötä.

Luonto liikuttaa on samalla yhteistyökokeilu, jossa on haettu viiden alueen kunnan vapaa-ajanohjaajien ja järjestöjen yhteistyötä. Koska näistä jokaisella on omia ideoitaan ja vahvuuksiaan, on niitä haluttu hyödyntää yli kuntarajojen.

MAINOS

– Yhteistyöllä saamme markkinavoimaa ja asukkaat liikkumaan myös naapurikuntien luontokohteissa, toteavat Elinvoimaa kuntiin- sekä Vireä ja Vahva Järviseutu -hankkeiden Tiina Pelkonen sekä Emilia Etula.

Näiden hankkeiden myötä Evijärven, Lappajärven, Vimpelin, Alajärven ja Soinin alueelta on nyt saatu konkreettista näyttöä yhteistyön voimasta, sillä vastavalmistunut esite kokoaa yhteen seutukunnalta mukavia, kaikille sopivia liikuntatapahtumia koko kesän ajalle.

Esitteen ensimmäiset tapahtumat ovat heti toukokuun alusta ja viimeiset lokakuulta.

Esitteen toiselta puolen löytyy kymmenen eripituisen ja -tasoisen patikkapolun tiedot lähtöpaikkoineen. Patikkapolkuja alueella on toki enemmänkin, mutta yhteiseen esitteeseen on pyritty tuomaan ne, joissa opastukset ovat sellaisessa kunnossa että aivan kuka tahansa, seutua ennestään tuntematonkin, voi näille reiteille turvallisesti suunnata.

– Yksi syy esitteen tekemiselle oli paitsi se, että alueen asukkaita innostetaan mukaan tapahtumiin ja patikkapoluille, myös se että muuttotutkimuksen mukaan alueemme luonto on muualta seutua katsovien silmissä todella korkealla sijalla.

Nyt esite on valmiina, yksinkertaisena ja näppäränä A4 -kokoisena julkaisuna, ja sit tullaan jakamaan monissa eri paikoissa sekä kesätapahtumissa.

Nyt kun yhteistyömalli eri kuntien toimijoiden kesken on luotu valmiiksi, on myös hyvä jatkaa samalla linjalla ja laatia seuraavaksi esite vaikkapa kuntosaleista ja muista sisäliikuntapaikoista.

Yhteisen esitteen toivotaan myös alleviivaavan seutukunnan ihmisille sitä, että tapahtumiin voi lähteä mukaan, vaikka se järjestettäisiin naapuripaikkakunnalla. Soinilainen patikkapolku ei myöskään kulu sen enempää, vaikka sillä tallustelisi evijärveläinen patikoitsija.

Pyöräillen tapahtumissa

Luonto liikuttaa -tapahtumissa pyöräily on edustettuna hyvin ansaitulla tavalla, onhan se monien suosikkiliikuntaa kesäisin.

Ensimmäin pyöräily Alajärven ympäri oli jo eilen, mutta tänään 3.5. on vuorossa Lehtimäen pyöräilykauden avaus kello 17 alkaen Nuorisoseuralta.

Helatorstaina 10.5. kello 14 onkin sitten aika pyöräkirkon Kylätalo Metsossa. Martti Niemi kertoo pyöräkirkon olevan jo 11. kerta ja tapahtuma on valtavan suosittu. Muutaman kerran salin sata paikkaa ovat olleet täynnä. Yleisökatoa on ollut vain oikein huonon sään aikana.

Jos sää sattuisi olemaan oikein huono, saa pyöräkirkkoon tulla autollakin. Ja pitempimatkaiset voivat ajaa autolla lähemmäksi ja jatkaa pyörällä, jos se tuntuu paremmalle.

Mikä sitten on pyöräkirkosta tehnyt niin suositun? Martti Niemi arvelee, että syy vi olla se, että on hyvä syy mennä kirkkoon kun voi liikkuakin samalla. Toisaalta kylätalolle menemiseen kynnys on muutenkin matalampi, kuin mennä kirkkorakennukseen. – Pyöräkirkkoon on helppo kenen vain tulla, Niemi toteaa.

Kesäkuun 9. päivänä pyöräilyt jatkuvat Lappajärven ympäripyöräilyllä, jolle mittaa tulee huikeat 70 kilometriä!

Elokuussa 25.8. kello 13 Evijärvellä on luvassa lintutornin avajaiset. Mikäpä estää innokkaimpia suuntaamaan sinnekin pyöräillen?

Paalijärven luonto- patikointireitti avataan yhteiseen käyttöön!

Helatorstaina 10.5. on vuorossa Paalijärven patikka kello 10-16, joka samalla toimii uuden luonto- ja patikointireitin avajaistapahtumana.

Alajärven Ladun, Sydänyhdistyksen, liikuntapalveluiden ja Paalijärven kyläyhdistyksen yhdessä puuhaama patikka tarjoaa hulppeat ja hienosti merkityt reitit koko perheelle, lapsista kovakuntoisimpiin aikuisiin saakka.

Paalijärven luonto- patikointireitti kulkee mahtavissa maisemissa.

Retkelleen voi valita reitin, jonka pituus vaihtelee 2,8 aina 21 kilometriin saakka. Laavulla on tulet ja mehutarjoilu. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin, lapsille on laavulla omaa ohjelmaa.

Patikointireitti on toteutettu Paalijärven maamiesseuran ja kyläyhdistyksen yhteistyönä Leader Aisaparin hankerahoituksen turvin. Panostus on kylältä ollut melkoinen, sillä reitistön saattaminen kuntoon on vaatinut valtavasti talkootyötä, onhan matkalla mm. useita pitkospuu -osuuksia.

Matkaan voi lähteä Paalijärven tanssilavan luota, missä autoille on hyvät parkkipaikat. Reitin alussa on jyrkkää nousua Eteläpään kallioille, mistä avautuu näkymä järvelle. Kivenpesänkallion laavun kohdalle saavuttaessa lähdetään kulkemaan rengasreittiä, jonka pituus on noin 20 kilometriä.

Matkalla kuljetaan mm. Pirkkalannevalle, jossa on reitistön pisin yhtäjaksoinen pitkospuuosuus. Ryssänmäeltä suunnataan Paalivuoren näkötornille. Näkötornin juurella on laavu.

Paalivuorelta laskeudutaan Rimmiin ja kuntoradan pysäköintipaikkaa lähestyttäessä laskeudutaan toinen jyrkkä mäkirinne Kapernaumiksi nimetyssä paikassa. Pietarsaarennevalla on toiseksi pisimmät pitkospuut reitillä metsämaisemien ja harjujen jälkeen saavutaan Myllypurolle, jossa aikanaan on ollut viljamylly.

Matkan loppuosa kulkee mm. Puntosenmäen ja Huosiaanmaanharjun kautta takaisin aloituspaikkaan.
Koko reittiä ei ole pakko kulkea kerralla, vaan lähtöpaikkoja on useita ja toisaalta reitille on yhdyspolku myös Hoiskon Nesteeltä.

Hyviä reittejä retkeilijöille Paalijärven luonto- patikointireitillä on mm. lavalta kivenpesäkalliolle ja takaisin 2.8 kilometriä, lavalta ryssänmäelle ja takaisin 10,6 sekä lavalta näkötornille ja takaisin 16,6 kilometriä.


Bongaa kulttuurikohteet kautta kesän!

Kesän pyöräilykampanjat pärähtivät käyntiin Vappuna ja jatkuvat elokuun loppuun saakka, ja samaan aikaan Alajärvellä voi bongata nyt myös kesän pyöräilykohteet jo perinteeksi muodostuvassa kisassa.

Jo neljättä kertaa Alajärven Latu ja liikuntapalvelut järjestävät 31.7. saakka tämän bongauksen, jossa tänä kesänä kohteet ovat Alajärvellä sijaitsevia nähtävyys- ja kulttuurikohteita.

Kohteita on kaikkiaan 19 ja joukkoon mahtuu niin maamiesseurojen taloja, näkötorneja kuin muistomerkkejäkin.

Vähintään 12 kohteella pyöräilleiden kesken arvotaan useita hyviä palkintoja ja pääpalkintona on lomaviikko Saariselällä!

Liikuntatapahtuma Ojajärvellä

Ojajärven ympäri kierretään jälleen kävellen, juosten tai pyöräillen keskiviikkona 6.6. kello 18 alkaen.
Lähtöpaikkana on Ojajärventie 185, Alajärvi ja rengasreitin pituus on noin seitsemän kilometriä. Kierroksen voi tehdä yhdessä porukan mukana tai omaan tahtiin.

Reitillä pääsee liikkumaan esimerkiksi rattaiden kanssa. Perheen pienimmät voi myös jättää lähtöpaikan lapsiparkkiin.

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Kierroksen päätteeksi on mehu- ja pullatarjoilu. Kyläyhdistys myy arpoja ja makkaraa. Tule liikkumaan kesäiseen maalaismaisemaan!

Järjestäjänä tapahtumassa on Luoma-ahon kyläyhdistys ry. Yhteistyössä mukana on Alajärven Latu Ry, Apu24 Jarmo Ojajärvi, Kangaskulma MY-H, Luoma-ahon Leipomo Ky, SPR Alajärvi ja Vapaa-aikatoimi liikuntapalvelut Alajärvi.

Patikkaa moneen makuun

Patikkatapahtumia alueella riittää kesällä. Ensimmäisenä niistä on maanantaina 21.5. Kuninkaanpuiston patikka Soinissa kello 17-20.

Lauantaina 9.6. vuorostaan on Lappajärvellä Länsirannan laavun patikka kello 12.

Valkealammen patikka on tiistaina 12.6. kello 18-20.30 ja reittinä on 5,4 kilometriä mukavaa maastoa. Lähtöpaikalla on mehutarjoilua ja makkaranpaistoa, laavulla mehua.

Ammeskallion luontopolulle Lappajärvellä suunnataan maanantaina 16.7. kello 18.

Lappajärvellä Kuoppalan pururadalla on luvassa myös frisbeegolf -patikkaa torstaina 19.7.

Elokuussa on Paalijärven kuutamopatikka lauantaina 25.8. kello 21 alkaen ja syyskuussa Valkealammen patikka jälleen lauantaina 8.9. kello 12-14. Arpaisten patikka Soinissa on lauantaina 15.9. kello 9 alkaen.

Lokakuussa sunnuntaina 7.10. on vielä Viinilaakson vaellus Vimpelissä. Sitten lieneekin jo aika vaihtaa vaelluskengät monoihin.

Kesäkauden päätteeksi sunnuntaina 28.10. on kunnissa Lisäaikaa liikunnalle -tapahtumat.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät