3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Mökkikauden avauksessa hätäilystä voi seurata kallis korjausurakka

Mökkikausi on alkamassa, ja monet suuntaavat mökille pitkän tauon jälkeen. Jos mökki on ollut koko talven kylmänä, takan ja puukiukaan lämmitys pitää aloittaa maltilla.

Pahimmillaan takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Siksi tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta. Hormin esilämmitys on tärkeää.

MAINOS

Muuten hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.

– Kun mökille tullaan ensimmäistä kertaa talven jälkeen, takan kunto pitää tarkistaa ennen kuin sytyttää puut. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Hormin nuohous on tärkeä muistaa myös mökeillä.

– Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina riski hormipalon syttymiseen, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Kylmä ja kostea hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Muuten kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

– Hormin esilämmityksen voi tehdä polttamalla kynttilää tai pienen määrän sanomalehteä joko tulipesässä tai nuohousluukussa. Samalla näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Sama ohje koskee puulämmitteisiä kiukaita. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.

Takan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä määrällä kuivaa puuta ja annetaan lämmön tasaantua uunissa. Vaikka varpaita palelisi, tulipesää ei kannata silti ladata heti täyteen puuta. Kiireestä voi koitua kallis korjausurakka.

Äkillinen kuumuus saattaa vaurioittaa kylmillään ollutta hormia ja takkaa. Suuret lämpötilaerot rakenteissa johtavat epätasaiseen lämpölaajenemiseen, mikä aiheuttaa jännityksiä rakenteisiin. Niistä voi syntyä halkeamia takkaan, hormiin tai muuriin.

Ylilämmittäminen menee aina harakoille

Kun takka on herätelty talviunilta, voi mökin lämmityksen aloittaa. Takassa ei kannata polttaa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, ja mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

– Varaava takka toimii kuin akku. Kun sen lämmönvaraustaso on täynnä, se ei pysty varaamaan enempää lämpöä. Ihan niin kuin akkukaan ei lataudu enää, kun se on täynnä. Koko päivää ei siis kannata lisäillä klapeja tulipesään, vaan pari pesällistä riittää. Maltillinen lämmittäminen pidentää takan ja hormin ikää, Sutinen mainitsee.

Mökkitakan vaihdon voi valvoa etänä

Jos mökiltä löytyy jatkuvalämmitteinen takka, jonka lämmitys tuntuu työläältä, vaihto varaavaan takkaan on yksi vaihtoehto. Varaava takka luovuttaa lämpöä vielä 24–36 tunnin ajan tulen sammumisen jälkeen.

– Takan vaihto ei ole niin iso projekti kuin moni luulee. Nykyään tehdasvalmisteiset takat tehdään yleensä asennusvalmiiksi, joten niiden asennus onnistuu päivässä. Asentajalta voi tilata myös vanhan takan purun.

– Kun avainten luovutus on järjestetty, mökin omistajan ei tarvitse olla paikalla työn aikana. Asentaja lähettää kuvia projektin etenemisestä ja voi näyttää tunnelmia Facetime-puhelussa. Vanhan mökkitakan vaihtoa voi halutessaan valvoa omalta kotisohvalta, Sutinen kertoo.

– Takkojen palotekniikka kehittyy koko ajan. Uusien takkojen etuna on, että ne palavat puhtaammin ja lämmitykseen tarvitaan vähemmän puuta. Enää ei ole pakko käyttää koko mökkireissua halkojen hakkaamiseen, Sutinen päättää.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät