Toukokuussa tarvitaan paljon apua – verenluovutus maanantaina Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion.

Samaan aikaan lämpenevät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille ja ulos, ja verenluovutus saattaa unohtua. Loppukuusta taas koulujen päättäjäisjuhlat ja niihin valmistautuminen vievät monessa kodissa huomion.

MAINOS

Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on toukokuussa vielä normaalia, tai jopa tavanomaista suurempaa, sillä suunniteltuja leikkauksia ahkeroidaan ennen kesää.

Toukokuu onkin erinomainen kuukausi tulla ojentamaan auttava käsi. Potilaat tarvitsevat joka päivä verta mm. syöpähoitojen tueksi, synnytysten yhteydessä, onnettomuuksissa ja leikkauksissa.

Niitä verenluovuttajia jotka tietävät veriryhmänsä, suositellaan tarkistamaan juuri oman veriryhmän tarve pisaroista ja tulemaan mieluiten sellaisena päivänä, kun oma pisara on puolillaan tai alle. Uusien luovuttajien ei tarvitsee tietää veriryhmäänsä etukäteen.

Testaa verenluovutussoveltuvuutesi: sovinkoluovuttajaksi.fi. Maanantaina 14.5. kello 14-18 Alajärven seurakuntatalolla järjestetään verenluovutustilaisuus, jossa on helppo käydä antamassa oma panoksensa asialle.

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

MAINOS
Edellinen artikkeliLavettaret aloitti kauden räväkästi
Seuraava artikkeliKarvapeitteiset lemmikit kärsivät kuumuudesta – näin helpotat lemmikin oloa helteillä