Suomenselän karhut esittäytyvät Jouni Mäkipellon uutuusnäyttelyssä

Mainos[adrotate banner="3"]

Palkittu luontovalokuvaaja Jouni Mäkipelto Lehtimäeltä avaa uuden näyttelynsä tiistaina 22.5. kello 18 Suninsalmen kahvilassa.

Suomenselän karhuja -niminen näyttelyn koostuu alueen metsissä kuvatuista kuvista, joista ensimmäinen on otettu vuonna 1987 ja viimeisimmät vuonna 2014. Kaikkiaan esille tulee noin 30 kuvaa, muutama jättikokoisina, karhu lähes luonnollisessa koossa.

MAINOS

Jouni Mäkipelto on kuvannut luontoa ja sen ilmiöitä yli 40 vuoden ajan. Tuolloin metsästystä harrastaneen miehen ase vaihtui kameraan, koska kuvaajalle luonto tarjoaa elämyksiä kautta vuoden, toisin kuin metsästäjälle.


Tämä kaunis karhuemo pentuineen on ikuistettu kuvaan lähiseudulla. Tämä ja monia muita kuvia alueen karhuista on esillä Suninsalmen Kahvilan näyttelyssä.

Mäkipelto kuvaa luonnon eläimistöä monipuolisesti. Karhujen perässä hän on viettänyt metsissä lukemattomia öitä. – Kuvasin aluksi haaskalla, silloin kun se oli vielä vapaata. Vasta neljäntenä vuotena onnistuin kuvaamaan karhun, Mäkipelto muistelee.

Hän on ollut kuvaamassa karhuja myös Riista- ja Kalataloustutkimuslaitoksen kojulta silloin, kun laitoksen väki pannoitti alueen karhuja.

Vaikka vuosien varrella karhukuvia on kertynyt paljon, niin pelkästään karhuihin keskittynyttä valokuvanäyttelyä Mäkipelto ei aikaisemmin ole järjestänyt. Nyt idea syntyi koska naapuriin Ähtäriin saatiin pandoja, että myös oman alueen luonnossa elävät karhut ansaitsevat päästä esille.

Tiistaina avattavan näyttelyn kaikki teokset kuvaavatkin karhuja yhtä lukuun ottamatta: poikkeuksen tekee terassille ripustettava suuri revontulikuva, joka on otettu Suninsalmella rannasta, vain 50 metrin päästä kuvan sijainnista.

Näyttelyn kokoaminen on aina iso työ ja siksi kuvat tahtovat jäädä omiin arkistoihin. Kuvia nykyisellä digitekniikalla kuvattuna kertyykin valtavia määriä verrattuna harrastuksen alkuaikoihin, jolloin kuvattiin mustavalkoista ja kuvat kehitettiin itse.

Digiaika on mahdollistanut myös hyvin erilaisissa olosuhteissa kuvaamisen ja kuvien parantelun jälkikäteen. Luontokuvissa on nähty myös muokattuja kuvia esimerkiksi kaksi kuvaa yhdistämällä, mutta Mäkipellolla ei tähän ole kiinnostusta. Hän haluaa kuviensa olevan mahdollisimman aitoja.

Kuvamuokkaustakaan Mäkipelto ei silti tuomitse, niin on aikaansaatu monia upeita otoksia. Se on kuitenkin tärkeää, että kuvamuokkauksesta kerrotaan selkeästi. Näin katsoja tietää ettei tilanne ole aito.

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 22.5. kello 18 ja näyttely on esillä koko kesän ajan. Avajaiset ovat kaikille kiinnostuneille avoimet ja paikalla on tarjoilua!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKuninkaanpuiston patikka Soinissa
Seuraava artikkeliHenna Pitkäkangas maakunnallisen nuorisovaltuuston johtoon