1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Etelä-Pohjanmaa menestyi jälleen elinkeinopoliittisessa kyselyssä

Etelä-Pohjanmaa menestyi Suomen Yrittäjien toteuttamassa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä, joka julkistettiin tänään keskiviikkona Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella.

Kysely tehdään kahden vuoden välein ja siinä kartoitetaan kuntien ja yrittäjien yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alueella kyselyyn vastasi 391 yrittäjää.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaa sijoittui aluejaossa kolmanneksi. Etelä-Pohjanmaan kuntien saama kokonaisarvosana oli 6,94 valtakunnallisen arvosanan ollessa 6,74.

Alueemme parhaimman kokonaisarvosanan 8,42 sai Ilmajoen kunta sijoittuen kokoluokassa 10 000 – 50 000 asukasta valtakunnalliselle kakkossijalle.

Ilmajoki paransi kokonaisarvosanaansa vuoden 2016 kyselystä merkittävästi. Alavus sijoittui sarjassaan sijalle 10. Seinäjoen kaupunki voitti yli 50 000 asukkaan kuntien vertailun. Seinäjoki oli sarjassaan ykkönen myös kaksi vuotta sitten.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko pitää kyselyä hyvänä tapana katsoa miten yhteistyö sujuu ja missä on korjattavaa.

– Mittaristo kertoo, että kuntien ja yritysten yhteistyö menee oikeaan suuntaan. Samalla kysely paljastaa yhteistyön kehittämistä vaativia kohteita. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvonnan palveluja voidaan jatkossa tarjota kohdistetummin niihin kuntiin, joiden julkisissa hankinnoissa on vastaajien mielestä kehitettävää, Risikko sanoo.

Yrittäjät antoivat arvionsa kunnan elinkeinopolitiikasta ja resursseista, kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä, viestinnästä ja tiedottamisesta, koulutuksesta ja osaamisesta, kunnan hankintapolitiikasta, kuntapalveluista ja infrastruktuurista sekä seudullisen kehittämisyhtiön toiminnasta.

– Ilmajoen Yrittäjien hallituksessa olemme kokeneet, että yrittäjien ja kunnan yhteistyö on hyvällä mallilla, se on sujuvaa ja jouhevaa. Tieto kulkee kunnan ja yrittäjien välillä mainiosti. On hienoa kuulla, että myös yrittäjäjäsenet ovat kokeneet yhteistyön kunnan kanssa toimivaksi, Ilmajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pekka Harjula sanoo.

Ilmajoen kunnanjohtajan, Seppo Pirttikosken mukaan avoimet ja luottamukselliset suhteet kunnan johdon ja yrittäjien välillä ovat avain Ilmajoen hyvään sijoitukseen kyselyssä.

– Asiaan voi osin myös vaikuttaa se, että kunnallisvaaleissa meillä tuli valituksi runsaasti yrittäjätaustaisia luottamushenkilöitä toimielimiin, Pirttikoski sanoo.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on kiitollinen yrittäjien positiivisesta palautteesta.

– Olemme tehneet määrätietoisesti työtä sen eteen, että yhteistyö yrittäjien ja kaupungin välillä sujuisi ja että Into Seinäjoki tulisi tutummaksi yrityksille.

– Koko kaupungin konserniyhtiöt haluavat palvella yrityksiämme ja asukkaitamme aina vain paremmin. Haluamme toimia jouhevasti ja niin nopeasti kuin se olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista, Rasinmäki sanoo.

Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen on erittäin tyytyväinen Seinäjoen menestykseen.

– Kokenut yrittäjäsukupolvi on luonut hyvän pohjan uusille innostujien sukupolven yrittäjille Seinäjoella ja auttanut heitä menestymään. Menestyminen on nykyään sallittua, toisin kuin joskus ennen. Yrittäjyyden eri ikäryhmien sekoittuminen on se voimavara, jolla Seinäjoki on mennyt eteenpäin. Olemme myös saaneet luotua hyvän yhteyden päättäjiin.

– Menestyminen edellyttää sitä, että riittävä määrä porukkaa katsoo samaan suuntaan, Viljanen sanoo.

Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kysely toteutettiin yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–16.4.kahdeksatta kertaa. Kyselyyn vastasi 5835 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää.

Paikallisia sijoituksia

Alueemme kunnista paras kokonaisarvosana elinkeinopolitiikasta tuli Soinin kunnalle, jonka sijoitus maakunnassa oli neljäs. Vimpeli oli sijalla seitsemän ja Alajärvi yhdeksän.

Kokonaisarvosana elinkeinopolitiikasta oli laskettu valtakunnan tasolla myös TOP 10-kunnat, joiden tulos parantunut vuodesta 2016. Sijalta yhdeksän löytyy Vimpeli ja kymmenen Kuortane.

Elinkeinopolitiikka ja resurssit -listalla Etelä-Pohjanmaalla alueemme kunnista parhaiten sijoittuu Soini neljänneksi ja Alajärvi kuudenneksi.

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys maakunnassa on parasta Ilmajoella, mutta sijalta kolme löytyy Soini, kuusi Kuortane ja kahdeksan Alajärvi.

Kunnan viestintä ja tiedottaminen osuudessa Soinin sijoitus on viides, Alajärven kuudes ja Kuortaneen seitsemäs.

Koulutus ja osaaminen -osiossa parhaiten alueeltamme menestyy maakunnassa Kuortane kuudentena, Alajärvi seitsemäntenä ja Lappajärvi yhdeksäntenä.

Kunnan hankintapolitiikka on onnistunut maakunnassa parhaiten Ilmajoella, mutta heti toisena tulee Soini. Alajärvi on sijalla seitsemän.

Myös kuntapalvelut ja infrastruktuuri -osiossa Soini on toisena ja Kuortane seitsemäs.

Kunnan elinkeinotoimen, elinkeino-tai kehittämisyhtiön tai vastaavan toiminnasta parhaiten menestyy Vimpeli jonka sijoitus maakunnassa on kolmas, Soini on viides ja Kuortane kuudes. Alajärvi on sijalla kahdeksan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät