1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Eveliina Havinen tähtää PM-kisoihin

Vimpeliläinen kouluratsastaja Eveliina Havinen on jättänyt ponivuodet taakseen ja siirtynyt kilpailemaan junioreihin hevosella. Ja tulosta on tullut. Eveliina ja 17-vuotias ruuna Die Welt tulivat rytinällä heti Suomen kärkeen.

Sijoitus antoi osallistumisoikeuden kansainvälisiin kilpailuihin. Ypäjän kansainvälisissä kilpailuissa Eveliina ja Die Welt sijoittuivat molempina päivinä viidenneksi ja oli kisan toiseksi paras suomalaisratsukko. Halli-SM-kisoista kaksikko otti hienosti hopeaa.

MAINOS

– Halli-SM:t olivat ensimmäinen katsastuskilpailu Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Tiesin, että hyvään sijoitukseen on mahdollisuus, jos saamme kaikki palaset kohdalleen. Lähdin hakemaan mitalia, Eveliina kertaa.

Toinen katsastuskisa on tulevana viikonloppuna. Heinäkuussa Norjassa pidettäviin junioreiden PM-kisoihin valitaan Suomesta neljä ratsukkoa.

Osaava ratsu

Kouluratsutaustan omaava Die Welt, lempinimeltään Wellu, saapui Vimpeliin lokakuussa. Eveliina oli etsinyt hevosta noin vuoden verran. Ennen Vimpeliin saapumistaan Wellu oli sairaslomalla, sillä siltä poistettiin toinen silmä kaihin takia. Kuntoutuksen ohella Wellua harjoitettiin pikkuhiljaa ja samalla hiottiin ratsukon yhteistyötä.

Eveliina Havinen kertoo, että poniluokkiin verrattuna hevosen kanssa kilpaileminen on vaativampaa. Radat vaihtuvat vaikeammiksi, kisoja varten harjoitellaan uusia liikkeitä ja taso on kovempi.

– Hevosen pitää liikkua enemmän ja olla näyttävämpi, kun taas ratsastajan pitää olla eleettömämpi.
Uutta ratsuaan Eveliina kuvailee eläväiseksi, seuralliseksi ja aika touhukkaaksi.

– Wellu on osaavampi kuin minä. Se ei tee mitään ilmaiseksi. Se on koulutettu tosi pitkälle ja osaa liikkua oikealla tavalla. Wellu on kokenut, osaava ja hyvä opetusmestari minulle.

Oppia muille

Eveliina Havinen kertoo täyttäneensä kauden kilpailulliset tavoitteensa.

– Nyt katsotaan, mihin tällä kaudella päästään: pääsenkö PM-kisoihin tai EM-kisoihin. Jos en pääse PM-kisoihin, olen ajatellut toista kisareissua ulkomaille. Kesä-SM:t on elokuussa.

Vimpelin lukion syksyllä aloittanut Eveliina harjoittelee Ypäjällä, jossa hän on käynyt keväällä viikon kerrallaan. Valmentaja Anu Korppoo on tehnyt Eveliinalle viikko-ohjelman, jonka mukaan hän treenaa myös kotona Vimpelissä.

Järvi-Pohjanmaan Ratsastajia edustava Eveliina on ottanut uudenlaisen askeleen kouluratsastuksessa: hän on ryhtynyt valmentajaksi.

– Minulla oli pari vakituista oppilasta talven yli. Käytän iltoja aika paljon valmentamiseen ja muiden kehittämiseen. Olen ajatellut, että valmentaminen voisi olla toinen ammattini.

Eveliina on kiinnostunut viestinnästä ja kielistä. Ruotsin kieli on hänelle intohimo.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät