EU:n Vammaiskortti lisää vammaisten ihmisten osallistumisen mahdollisuuksia

Mainos[adrotate banner="3"]

EU:n Vammaiskortti (EU Disability Card) on käytössä nyt myös Suomessa. Kortin hakeminen on ollut mahdollista maanantaista 4.6. alkaen. Yhtenäistä vammaiskorttia on odotettu pitkään. Vammaiskorttia näyttämällä vammainen henkilö voi osoittaa tuen tarpeensa esimerkiksi matkoilla, tapahtumissa ja käyttäessään erilaisia palveluita. EU:n Vammaiskorttia pilotoidaan kahdeksassa Euroopan maassa.

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa ja muissa EU-maissa. Vammaiskortin hinta on kymmenen euroa. Vuosina 2018–2020 haettujen korttien voimassaoloaika on vuoteen 2028 saakka.

MAINOS

Kortin voivat saada henkilöt, joilla on Vammaiskortin hakemiseen oikeuttava päätös. EU:n Vammaiskorttia on Suomessa kehitetty vammaisjärjestöjen, palveluntarjoajien, Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä. Vammaiskortin kehittämisen koordinoinnista vastaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön yhteydessä toimiva Vammaiskorttitoimisto. Kortin kehittämistyötä tukee sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA Veikkauksen tuotoista. Suomessa Vammaiskorttia ja sen saamisen edellytyksiä kehitetään kolmen vuoden kokeilujakson ajan.

Tilaus verkossa

Kortin hakija toimittaa ensin Vammaiskortin tilauslupalomakkeen Kelaan, jossa päätöksen voimassaolo tarkistetaan. Tämän jälkeen kortin hakija saa sähköpostiinsa linkin, jonka kautta hän pääsee viimeistelemään oman korttitilauksensa verkossa. Korttia varten hakija tarvitsee toimivan sähköpostiosoitteen ja kasvokuvan, joka liitetään korttitilaukseen verkossa.

Kortin maksamisen jälkeen kortti saapuu tilaajalle postissa neljän viikon kuluessa. Kortin hakija voi myös valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan. Eri alojen palveluntarjoajat voivat sitoutua Vammaiskorttikohteiksi täyttämällä Vammaiskorttikohteen ilmoittautumislomakkeen verkossa. Vammaiskorttikohteessa Vammaiskortin A-merkinnällä voi saada esimerkiksi avustajan maksutta mukaan tapahtumiin.

Vammaiskorttikohteiksi toivotaan yksittäisten kohteiden lisäksi jatkossa mukaan myös laiva-, bussi- ja lentoyhtiöitä, elokuvateatteriketjuja ja tapahtumajärjestäjiä.

MAINOS
Edellinen artikkeliEnnätysmäärä pihakirppiskohteita Evijärvellä
Seuraava artikkeliRantakahvilalla viralliset avajaiset perjantaina