-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Rantakahvilalla viralliset avajaiset perjantaina

Alajärven Menkijärven rantaan on perustettu kesäkahvila. Kahvila toimii aikaisemmin Ilmasotakoulun käytössä olleessa ruokala- ja luokkatilassa. Rantakahvilan pyörittämisestä vastaa Menkijärven Kyläyhdistys, jolla on pitkä kokemus vastaavanlaisen toiminnan pyörittämisestä. Aikaisemmin kyläyhdistys piti kesäkahvilaa ja kioskia vanhalla lentokentällä: terminaalikahvilan sijaintia moitittiin. Uuteen kahvilaan on helppo tulla ja ottaa suunnistusapua uusista kylteistä.
– Omalta kylältäkin löytyy sellaisia, jotka eivät tienneet tästä, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Åttman.

Menkijärven Rantakahvilaan on hyvät opasteet.

MAINOS

Nyt Menkijärven rantamilla puhaltavat sananmukaisesti uudet tuulet, joiden vietäväksi päästään perjantaina 8.6. kahvilan virallisissa avajaisissa. Mutta jo viime sunnuntaina oli havaittavissa mukavanlaista kuhinaa kesäkahvilan oltua ensimmäistä päivää virallisesti avoinna. Vieraskirjassa on tuolta päivältä yli 70 nimeä, mutta Päivi Åttmanin mukaan kävijöitä oli noin 150. Tulevana perjantaina kello 18 alkavien virallisten avajaisten ohjelmaan kuuluu alueeseen tutustumista ja yhteisiä pelejä. Makkaraakin paistetaan ja tietysti kannatetaan kahvilaa. Arpajaisissa on voittona lentolippu ja yksityinen saunavuoro. Lentolipun turvin pääsee tutustumaan Menkijärveen taivaalta käsin, Vaasan Lentokerhon lennättämänä.

Nuorten vastuulla

Menkijärvellä on pitkät perinteet siinä, että nuoret ovat kesäkahvilan vetovastuussa. Tänä kesänä, uudessa kahvilassa, työskentelee yhteensä kahdeksan 14–19-vuotiasta nuorta kahden viikon pätkissä. Tällä kyläyhdistys halusi Päivi Åttmanin mukaan varmistaa sen, että kaikki tehtävään halukkuutensa ilmoittaneet nuoret saavat olla vähän aikaa töissä.

Kahdeksasta nuoresta viisi tulee omalta kylältä. Kahvilamyynnin lisäksi kesätöissä olevat nuoret lämmittävät savusaunaa ja palvelevat asiakkaita kolmen lähistöllä sijaitsevan mökin vuokraamista koskevissa asioissa.

Kuortanelaisella Joona Kokkilalla, 16, on aikaisempaa kokemusta kioskissa työskentelemisestä, joten hän tietää, miten homma toimii. 14-vuotias Anni Rentola on ollut mukana kesäkahvilan talkoissa. Hänestä on mukavaa tulla kesätöihin omalle kylälle, kun on lyhyt työmatka.
– On hyvä, että myytävänä on koko ajan samoja tuotteita, eikä myyntiartikkeleja vaihdeta.

Menkijärven Rantakahvilan hittejä ovat jäätelö ja kahvi. Tavaramerkiksi ovat nousseet itse paistetut vohvelit.

Suunnitelmia tulevaa varten

Aikaisemmin Ilmasotakoulun käytössä olleen alueen käyttöön liittyvistä ideoista oli kuulemistilaisuus viime syyskesällä. Kyläyhdistys teki suunnitelmia pitkin kevättalvea. Helatorstaina talkoiltiin kahvilarakennuksella ja sen lähimaastossa. Esimerkiksi rannan risusavottaa on tarkoitus jatkaa. Uimapaikkaa tasoitetaan kesän mittaan.

Kahvilarakennukseen mahtuu mukavasti väkeä. Siellä voi pitää myös pienimuotoisia juhlia. Kyläyhdistys on saanut lahjoituksina tuoleja ja pöytiä. Ison huoneen sivustalta löytyy sohvalla varustettu lasten oma nurkka, josta löytyy lahjoituksena saatuja lautapelejä, kirjoja ja lehtiä nuoremman väen ajankuluksi. Iso plussa lienee myös liitutaulu, johon saa esittää omat taiteelliset näkemyksensä tai terveisensä.

Perheen pienimmille on oma nurkkaus kahvilan sisätiloissa.

Menkijärven Rantakahvila on avoinna päivittäin kello 12–21, Ensi perjantain virallisten avajaisten lisäksi myös juhannusaatoksi on luvassa erikoisempaa ohjelmaa iltakuudesta eteenpäin.
– Olemme suunnitelleet, että juhannuksena lämmitetään savusauna ja saunotaan niin pitkään kuin löylyä riittää. Kyseessä on kaikille avoin tapahtuma, vinkkaa Päivi Åttman.


Menkijärven Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Åttman on positiivisella mielellä kahvilan tulevaisuuden suhteen. Pojantytär Lyydia Luoma-aho on ollut mukana talkoissa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät