-16.6 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Alajärvestä julki uusi kuvakirja

Tänä vuonna 150 vuotta täyttävää Alajärveä juhlistetaan 84-sivuisella kuvakirjalla. Alajärvi – eloa, iloa ja elämää -teos valottaa niin kaupungissa vuoden aikana järjestettäviä keskeisiä tapahtumia kuin mielenkiintoisia kohteitakin – myös sellaisia, jotka eivät kenties ole ihan tuttuja paikkakuntalaisillekaan tai jotka eivät ole heidän mielestään mielenkiintoisia. Kirjan painos on 1 300 kappaletta.

Kirjan valokuvista ja teksteistä vastaa valokuvaaja Jussi Metsäpelto ja graafisesta suunnittelusta ja ulkoasusta art director Jani Levijoki, joka toimi myös yhteyshenkilönä kirjan kustantaneeseen Kirjakaareen. Ensimmäiset valokuvat otettiin viime vuoden huhti-toukokuussa. Metsäpelto otti kirjaa varten kaikkiaan noin 30 000 kuvaa, joista kirjan sivulle päätyi yli 250. Kirjan aukeamille tiensä löytäneet kuvat valittiin lopulta yli tuhannen ehdokkaan joukosta. Kuvien valinnassa kuultiin myös kirjan tilaajaa eli Alajärven kaupungin edustajia.
– Kirjassa pyritään kuvaamaan, miltä Alajärvi näyttää vuodenkierron sisällä, kertoo kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

MAINOS
Jani Levijoki (vas.) vastasi Alajärvi-kirjan graafisesta suunnittelusta ja ulkoasusta. Jussi Metsäpelto kirjoitti tekstit ja otti kirjaa varten yli 30 000 valokuvaa.

 

Ihmiset ja toiminta esillä

Kuvakirjan tekijät halusivat, että kirjassa tuotaisiin esiin ihmisiä, ei pelkästään arkkitehtuuria tai monumentteja. Arkkitehtuuria ei ole kuitenkaan sivuutettu kirjaa tehtäessä. Kirjan aukeamakokonaisuuksista välittyvät sujuva arki ja iloinen meininki. Kuvissa nousevat esille paikallinen elinkeinoelämä ja yhteisöjen toimintaa ja tuodaan esille luonnonkaunis ja mahdollisuuksien Alajärvi.

Metsäpelto kertoo käyneensä Hauta-ahon uimarannalla monta kertaa saadakseen sopivanlaisen kuvan kirjaa varten.
– Koko ajan piti jännittää viime kesän säitä. Minut yllätti Alajärvellä järjestettävien tapahtumien määrä. Halusin myös tuoda agendalle Lehtimäkeä, toteaa Hirsikankaalta kotoisin oleva, nykyisin Seinäjoella asuva Metsäpelto.

Alajärvi-kirja ei ole laatuaan ensimmäinen Alajärvestä tehty teos. Niin ikään Alajärvi-niminen kirja julkaistiin vuonna 1987 ja Vanhaa Alajärveä näki päivänvalon vuonna 1984. Vanhemmissa kirjoissa on samoja kohteita kuin perjantaina julkistetussa uudessa kuvateoksessa.
– Kirjaa on syytäkin päivittää, sillä kaupungin ilme ja toiminta ovat muuttuneet, huomioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu.

Uusi Alajärvi-kuvakirja toimii Alajärven kaupungin liikelahjana. Jussi Metsäpelto ja Alajärven kaupunki ovat sopineet, että kaupunki saa 100–200 kuvaa omaan käyttöönsä muiden muassa kaupungin Facebook-sivuille.
– Hyödynnämme laajemminkin tämän mittavan prosessin kuvia, kertoo kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Kirja on myös yleisessä myynnissä paikallisessa kirjakaupassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Joensuu toteaa, että tuore kuvakirja on kaupungille valtava imagonkohotus.

Kirjan kansikuvassa on kesäinen tunnelma.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät