-8.7 C
Alajärvi
lauantai 26.11.2022
spot_img

Maatilat investoivat innokkaasti

Eteläpohjalaiset viljelijät ovat hakeneet maatalouden investointi- ja nuorten viljelijöiden aloitusrahoitusta ennätyksellisen paljon – eniten koko maassa. Kuluvan vuoden kahden ensimmäisen hakujakson aikana hakemuksia on jätetty yhteensä 253 kappaletta. Avustusta sekä korkotukilainaa on haettu yli 59,6 miljoonan euron edestä. Vuonna 2017 maatilojen investointeihin ja tilojen omistajanvaihdoksiiin myönnettiin tukea yhteensä 47,7 miljoonaa euroa.

Etelä-Pohjanmaan ELY- keskuksen käyttöön osoitetut määrärahat uhkaavat jäädä täysin riittämättömiksi erityisesti EU-osarahoitettujen kohteiden avustusten osalta. Avustusten piiriin kuuluvat lypsy- ja nautakarjatalous, sikatalous, broilerkasvattamot, kasvihuonetuotanto, energia ja ympäristö sekä työympäristön parantamisinvestoinnit.

Elokuussa ja lokakuussa päättyvien seuraavien hakujaksojen hakemuskäsittelyssä on odotettavissa mittavia rahoitusongelmia. Rahoituskelpoisia hankkeita on jäämässä valintamenettelyssä rahoituksen ulkopuolelle, ellei lisärahoitusta pystytä valtakunnallisin toimin turvaamaan sinne missä investointihalukkuutta ja -kyvykkyyttä on.

Eteläpohjalaisen maatalouden rakennekehityksen ja kilpailukyvyn edistäminen tarvitsee Ely-keskuksen mielestä riittävät tukimahdollisuudet investoiville ja jatkamishaluisille tiloille. Investoivat maatilat tuovat merkittävät kerrannaisvaikutukset myös alueen muulle yritystoiminnalle ja työllisyydelle.

Kevät ja alkukesä ovat olleet poikkeuksellisen kuiva, kasvua elvyttävää sadetta kaivataan kuumeisesti. Sadosta osa on kuitenkin jo menetetty, erityisesti ensimmäinen säilörehusato jäi huomattavasti normaalia pienemmäksi.

sinua saattaisi kiinnostaa

- Ilmoitus -
- Ilmoitus -

Viimeisimmät