Syksyn karhunmetsästykseen myönnettiin lupia

Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjanmaan alueelle poikkeusluvat yhteensä kymmenen karhun metsästämiseen.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan on saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä alkavana metsästysvuonna koko maassa 355 yksilöä. Karhun metsästysaika alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

MAINOS

Suomen riistakeskus Pohjanmaan toiminta-alue kuuluu Suomen karhukannan hoitosuunnitelman mukaan kehittyvän karhukannan hoitoalueeseen, jossa tavoitteena on ollut karhukannan lisääntyminen, levittäytyminen ja uusien elinpiirien muodostuminen.

Karhun pyyntiluvista kymmenen myönnettiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueelle. Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Etelä-Pohjanmaalla Alajärven, Alavuden-Töysän, Kuortaneen, Lehtimäen – Soinin ja Ähtärin riistanhoitoyhdistykset käsittävälle yhteisluvalla voidaan metsästää kaksi karhua ja Lappajärven-Vimpelin alueelta yhden karhun.

Keski-Pohjanmaan alueella Halsuan, Kaustisen, Kälviän-Ullavan, Perhon ja Vetelin yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kolme karhua sekä Himangan, Kannuksen, Lohtajan ja Toholammin yhteislupa-alueelta ja Lestijärven ja Reisjärven yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kummastakin kaksi karhua.

Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan toimialueella lupamäärä pysyi samana edelliseen metsästyskauteen verrattuna.

Poikkeusluvat karhun metsästykseen riistakeskus on myöntänyt karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden ja riistantutkimuksen karhukannasta tekemän arvion perusteella.

Kannanhoitoalueiden sisällä poikkeusluvat on kohdennettu Suomen riistakeskuksen sisäisen harkinnan perusteella alueille, joilla karhukanta on tihein tai ongelmia on esiintynyt erityisen paljon.

Suurin painoarvo harkinnassa on ollut pentuehavainnoilla, jotka kuvaavat karhukannan kehityksen vaihetta ja ovat perusteena riistantutkimuksen kanta-arviolle. Pohjanmaan alueella lupia on kohdennettu myös metsäpeuran vasomisalueille.

Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Pohjanmaan alueen karhukannaksi ennen metsästyskautta 100-120 vuotta vanhempaa karhua ennen metsästyskautta 2018-2019. Arvioitu pentutuotto vuonna 2017 oli samaisella alueella 20 yksilöä.

MAINOS
Edellinen artikkeliVaroitus harhaanjohtavista, laskunnäköisistä tavaramerkkien tarjouskirjeistä
Seuraava artikkeliLappajärvi yllätti Lapuan Veikkolassa