Valokuvanäyttely iti Irjan ihanasta lapsuudesta Vimpelissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Puolivuotias Irja istuu sängyssä äidinäidin kutomalla peitteellä Sandbackan talon päätykamarissa – samassa paikassa, jossa on syntynyt. Tuo valokuva on kuvan kohteelle, 82-vuotiaalle Irja Pollarille (o. s. Ollila), yksi rakkaimmista.

Pokelan nuorisoseuran näytelmän Hopearisti näyttelijät 1950-luvulta.

– Minulla on Vimpelin Saimpakalta mahdottoman hyviä muistoja – muistoja mummosta ja runsaasta rakkaudesta, jota lapsena sain osakseni, Irja toteaa.

MAINOS

Muistojen joukossa on esimerkiksi enon päivittäinen viulunsoitto. Hyvät muistot ovat syy siihen, miksi Kauhavalla asuva taiteilijarouva alkoi suunnitella vanhojen valokuvien näyttelyä Vimpelin kirjastoon.

Aluksi oli tarkoitus kerätä otoksia vain Sandbackan, puhekielellä Saimpakan, kylästä. Näyttely laajeni koskemaan koko Vimpeliä ja ihmisten toivotaan tuovan vielä lisää kuvia, jos ei alkuperäisiä, niin niistä otettuja valokuvia.

Talvisessa ulkokuvassa Irja poseeraa Rauha-äidin ja Vieno-tädin välissä. Sen on ottanut Vimpelissä elänyt valokuvaaja Jesta-Pakka eli Gösta Backa.

– Jestapakan talo oli Saimpakan ja kirkonkylän puolivälissä. Minä en jaksanut kävellä sinne asti, itkin, ja äiti ja täti kantoivat minua vuorotellen. Kuvassa näkyy sen ajan muoti: äidillä on suikka päässä ja monot jalassa.

Seija Lahtela osoittaa kuviensa joukosta Lahtelan pitkästi yli 100-vuotiasta taloa ja sen rakentajia. Hän itse asuu tuossa talossa edelleen.

Näyttelyn kuvissa on myös ihmisiä, jotka kuvan omistaja toivoisi jonkun tunnistavan. Irjalla on esimerkiksi kuva kahdesta tuntemattomasta sotilaasta 1800-luvulta.

Lampaiden keritsemistä ja heinätöitä

Lahtelan suvun kuvia näyttelyyn tuonut Seija Lahtela näyttää kuvaa hirsitalosta, jonka edustalla seisovat nainen ja mies. He ovat Tilda ja Heikki Lahtela, Seijan edesmenneen miehen Martin isovanhemmat.

– Minä asun vieläkin tuossa talossa, mutta se on tietenkin noilta ajoilta peruskorjattu. On arveltu, että se olisi 130 vuotta vanha, Seija kertoo.

Kuvassa vuodelta 1955 Seija on yhdessä miehensä Martin ja tämän isän Toivon sekä Liisa Reipakan kanssa heinänteossa Jokinevalla.

Pauli Pollari, Rauno Toivola ja Olli Valtola osallistuivat valokuvanäyttelyn avajaisiin.

– Martti siinä juo kotikaljaa hinkistä.

Idyllisen kauniissa kuvassa Martin äiti Hilja istuu keritsemässä lammasta.

Näyttelyn avajaisissa käynyt Pentti Pekkola teki valokuvien joukosta löydön:

– Pitää kertoa vaimolle, että täällä on hänen äitinsä Impin valokuva 1930-luvulta.

Impi Hakalahti, omaa sukua Haavisto, poseeraa noin 10-vuotiaana ikäistensä kanssa ryhmäkuvassa.
Näyttelyn avajaisissa maanantaina oli mukava tunnelma. Ennen kahveja kuultiin pieni puhe Irja Pollarilta.

– Tuntuu kuin olisin tehnyt lopputyön yliopistoon, Irja hymyili.

Hän tietää mistä puhuu, sillä on suorittanut muun muassa filosofian maisterin ja taidekasvattajan tutkinnot.

Vimpelin kuntaa edustanut Teuvo Mäkelä totesi, että näyttelylle ei ole asetettu takarajaa ja siihen voi tuoda vapaasti täydennystä.

Anne Savela

MAINOS
Edellinen artikkeliVeto vei paikalliskohtaamisen puhtaasti
Seuraava artikkeliHyvin alkanut turvetuotantokausi jatkuu lupaavana