-22 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Uintikelit ja rantariemu jatkuvat vielä

Jaakko taisi heittää 25.7. olleena nimipäivänään joko kiuaskiven tai ainakin ihan tavallisen kiven veteen. Jaakon päivänä nimittäin rikottiin järviveden lämpötilojen virallisilla mittauspaikoilla ennätyksiä. Heinäkuussa 25 asteen rajapyykki on ylittynyt Suomen Ympäristökeskuksen mukaan seitsemällä mittauspaikalla. Yksi niistä on Lappajärven Halkosaari.

Lauantaina 28.7. oli 25 asteen raja lähellä, sillä Halkosaaren mittauspaikalla veden lämpötila oli mittaushetkellä 24,7 astetta: se on 5,4 astetta enemmän kuin havaintojakson eli vuosien 1961–2017 vastaavana ajankohtana. Paikoin järviveden lämpötila on Suomen Ympäristökeskuksen tilastojen mukaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi jopa kuuden asteen verran.

MAINOS

Kun ilman lämpötila on huidellut lähellä kolmeakymmentä ja järvivesikin on lämmintä, on uimarannoilla riittänyt väkeä. Joku käy nopeasti uimassa, toinen viettää rannalla pidemmän aikaa esimerkiksi kirjaa lukemalla tai perheen tai ystävien kanssa aikaa viettämällä. Esimerkiksi viisi- ja kymmenvuotiaat sisarukset Samuel ja Maria viihtyivät Vimpelin Sahin eli Rinteen rannassa lauantaina alkuiltapäivässä vedessä pulikoiden ja rannan ympäristöön tutustuen.

Samuel ja Maria nauttivat todellisesta kesätunnelmasta vedessä ja sen äärellä.

Vimpeliin uimaan

Illemmalla Rinteen rannalla oli kuhinaa ja vedessä polskijoita paljon. Lämpimästä säästä nauttivat myös seinäjokelaiset Suvi ja Marko Pitkämäki, joille tuli mieleen, että pitää päästä Lappajärveen uimaan. Heillä oli alun perin tarkoitus lähteä Pietarsaaren Isohiekkaan eli Fäbodaan. Matkakohteeksi valikoitui kuitenkin Vimpeli ja Sahi, jossa Suvi Pitkämäki kertoo käyneensä 6–7 vuotta aikaisemmin. Pitkämäet kävivät Vimpelissä kaupassa ja mukaan tarttui juotavaa ja suolaista syötävää.

Suvi ja Marko Pitkämäki ajoivat Seinäjoelta Vimpeliin uimaan.

Suomen sanotaan olevan hellekuvun alla. Maahan on annettu varoituksia tukalasta tai erittäin tukalasta helteestä. Suvi Pitkämäen mielestä kesästä pitäisi osata nauttia.
– Kesälomakin on tuntunut pidemmältä, kun on hellettä. Tosin sisätiloissa pakkaa olemaan kuuma ja yöllä nukkuu huonosti. Eläimille, lapsille, vanhuksille ja sairaille helle on tuskaa.

Pitkämäkien kodin lähistöltä eli Seinäjoelta löytyy useita uimapaikkoja. Kyrkösjärvessä Pitkämäkien ei tee mieli uida, koska tekojärvi on turvepohjainen.
– Facebookista saa vinkkejä, mistä löytyy hiekkamonttuja, joissa voi uida. Louhosmaisissa montuissa on vilpoisa vesi, kertoo Suvi Pitkämäki.

Lapsille ei aika käy pitkäksi uimarannalla, vaan tekemistä keksitään uimisen lisäksi. Elokuussa peruskoulun toiselle luokalle menevät ystävykset Emmiina Jaakkola ja Lilja Liikala puuhastelivat lähes vesirajassa kivien kanssa.
– Teemme polkua, että voi tulla vedestä, ettei jalat mene hiekkaiseksi, tyttökaksikko selvittää.
Tytöt kertoivat, että heidän koulukaverinsa äiti oli aloittanut kivipolun tekemisen.

Lapset keksivät monenlaista kiinnostavaa tekemistä uimarannalla. Vimpeliläistytöt jatkoivat kivipolkua Sahin eli Rinteen rannassa.

Monen muun ikätoverinsa tapaan Lilja ja Emmiina osaavat sukeltaa ja uida. Viime lukuvuoden aikana ekaluokkalaiset kävivät tyttöjen laskujen mukaan kolme tai neljä kertaa Alajärven uimahallissa. Järvessä uiminen ja sukeltelu on tyttöjen mieleen. Rinteen rannassakin on käyty monta kertaa.
– Uin tosi paljon ja teen hiekalla jotain, kuvailee Emmiina uimarannalla oleiluaan.

Lilja kertoo käyneensä Sahin rannan lisäksi perheensä kanssa Hietojan, Lypsinmaan ja Lakaniemen uimarannoilla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät