1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Ritva Lindbergin Matkalla -näyttely Galleria Kaareen

Alajärvellä syntyneen, mutta Lappajärvellä asuvan ja työskentelevän kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Ritva Lindbergin näyttely Matkalla avataan huomenna lauantaina 4.8. Galleria Kaaressa Kauhavalla.

Ritva on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta vuonna 1977, jolloin maalauksen opinnoissa keskityttiin lähes yksinomaan öljyväreillä maalaamiseen, eikä akvarellia käytetty edes luonnosteluun.

MAINOS
”Kesän palasia”, joiden takana on magneetit. Näyttelyssä kävijä voi koostaa niistä magneettitaululle oman kesänsä värejä.

Siitä huolimatta akvarellimaalauksesta tuli Lindbergille mieluisin tekniikka. Se mahdollistaa samanaikaisesti hyvin herkän, mutta myös voimakkaan ilmaisun.

– Akvarellin avulla olen pystynyt luomaan niitä tunnelmia ja vaikutelmia joita olen tavoitellut. Taiteeni on aina ollut esittävää riippumatta vallalla olevista suuntauksista tai arvostuksista. Ainoa mahdollisuus on ollut maalata sitä minkä kulloinkin olen kokenut tärkeäksi, oli sitten kyseessä tapahtuma, havainto tai tunnelma.

Lindberg käyttää töissään myös guassia, joka on akvarellivärien tapaan vesiohenteinen, mutta sillä voi maalata myös peittäviä kerroksia, mikä on lisännyt mahdollisuuksia eri vaikutelmien aikaansaamiseksi.

Taiteen tekemisen lisäksi Lindberg toimii myös kuvataideopettajana. Opettajan tehtävien ja muiden töiden yhdistäminen vie aikaa omalta maalaukselta. Tällä hetkellä Lindberg onkin onnellinen nainen, koska Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston myöntämän nelikuisen apurahan turvin hän voi tuon ajan keskittyä pelkästään maalaamiseen.

– Aloitan kuviskouluissa työt vasta marraskuussa ja aikuisten ryhmää alan vetää vasta tammikuussa, Ritva sanoo.

Sininen päivä on akvarelli-ja guassi maalaus, tehty heinäkuussa.

Vuonna 2017 Lindbergin Sata taivasta -niminen näyttely oli esillä Nelimarkka-museossa Alajärvellä. Nyt Kauhavalla avattava näyttely Matkalla koostuu osittain uusista, osittain Sata taivasta -näyttelyn töistä.

Uusissa teoksissa taivas on väistynyt taustalle ja huomio on keskittynyt luonnon yksityiskohtiin. Edelleen on mukana värin ja valon tutkiminen, niiden vaikutus tunnelmaan.

Esillä on kaksi teosta joiden muotoon katsojalla on mahdollisuus vaikuttaa. Toinen teoksista, Taivaspalat, on maalattu paksulle paperille, toinen, Kesäni värit, vanerille. Siirtelemällä teosten osasia haluamaansa järjestykseen voi näyttelyssä kävijä luoda uusia tunnelmia.

– Tällainen taide on vuorovaikutteista, tähän saa koskea, Ritva sanoo ja toivoo, että näyttelyyn tutustuisi myös koululaisia juuri tämän mahdollisuuden vuoksi. Kauhavalta näyttely siirtyy Kankaanpäähän syyskuussa.

Yleensäkin Ritva Lindberg toivoo, että taidenäyttelyyn lähdettäisiin rohkeasti, ilman ajatusta ”etten ymmärrä”. Taiteesta ymmärtää jo paljon, jos tietää mistä itse tykkää ja mistä ei.

Nyt avattavassa näyttelyssä nähdään Lindbergiltä jälleen myös maisemakuvia. Lähiseudun luonto on se, mikä Ritvaa inspiroi, sillä hänen on tunnettava maalaamansa seutu omaksi ja läheiseksi.

Ritva Lindberg on syntynyt Alajärven Möksyssä 1957. Hän asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Kuvataiteilijan työn lisäksi Lindberg opettaa Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Kuvataidekoulu EERO:ssa ja aikuisten kuvataideryhmissä Järvi-Pohjanmaan- ja Järvilakeuden kansalaisopistoissa sekä työskentelee viikonloppuisin Lapuan Minnesota-hoidossa.

Tällä hetkellä taiteellisen työskentelyn mahdollistaa Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston myöntämä apuraha.

Galleria Kaaressa Ritvan näyttely avataan huomenna lauantaina 4.8. kello 14 ja avajaiset ovat kaikille avoin tilaisuus. Näyttely on tämän jälkeen avoinna 6.-30.8.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät