Erasmusjutsgu-hanke toi espanjalaisnuoria Suomeen

Mainos[adrotate banner="3"]

Karstula-Kyyjärven 4H-yhdistyksessä ryhdyttiin viime vuoden keväällä valmistelemaan projektia, jonka tarkoituksena oli ottaa vastaan ulkomaalaisten nuorten joukko ja lähteä myöhemmin vastavierailulle. Infotilaisuuteen osallistui 30 nuorta. Tilaisuuden jälkeen ryhmään valikoitui 12 kyyjärveläis- ja karstulalaisnuorta – kaikki tyttöjä. Heinä-elokuun vaihteessa edettiin siihen pisteeseen, että Kyyjärvellä ja Karstulassa vierailee kymmenen espanjalaisnuorta kahden ohjaajansa kanssa.

Erasmusjutsgu-projekti on siitä harvinainen Erasmus+-hanke, että se liittyy vapaa-aikaan. Teija Kemppainen Karstulan Etsivästä nuorisotyöstä kertoo, että kansainvälisiä vaihtoja on tehty jonkin verran, mutta ne ovat liittyneet koulutukseen. Projektin tarkoituksena on tutustua ja vertailla espanjalaisten kaupunkilaisnuorten ja Suomen maaseudulla asuvien nuorten elämää. Samalla tutustutaan toisen maan tapoihin ja esimerkiksi ruokakulttuuriin.

MAINOS

Nuoret tiiviisti mukana

Erasmusjutsgu on nuorten oma projekti. Karstula-Kyyjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Ojala kertoo, että nuoret osallistuivat suunnittelun lisäksi myös 32-sivuisen hakulomakkeen täyttämiseen.
– Otimme yhteyttä noin kahdeksaan nuorisoalan järjestöön, jotka olivat hakeneet Skandinaviasta kumppania nuorisovaihtoon.

Kumppani löytyi Malagan lähellä sijaitsevasta 77 000 asukkaan Mijasin rannikkokaupungista. Erasmusjutsgun espanjalainen yhteistyötaho on kunnallinen nuorisotyö.

Projekti sai EU-rahaa kaikkiaan 20 000 euroa. Lisäksi tukea on saatu kolmelta eri järjestöltä. Yhdistyksiltä saatu tuki aiotaan käyttää Espanjaan suuntautuvaan vastavierailuun. Omaa varainhankintaakin on tehty.

Kymmenen espanjalaisnuoren ja kahden ohjaajan vierailua ja sen valmistelua on voinut seurata hankkeen omalla Instagram-tilillä. Suomalaisnuoret osallistuvat myös hankkeen loppuraportin tekemiseen.

Myönteisiä uutisia

17-vuotiaat Alba Morales Vallejo ja Maria Rodriguez Martin sekä 18-vuotias Andrew Gomez Hincapic käyvät lukiota kotikaupungissaan. Heille Suomen-vierailu on laatuaan ensimmäinen. He kertovat, että espanjalaisviestimissä kerrotaan Suomen talouden kehityksestä ja koulutuksesta – ja ylipäätään myönteisistä asioista.
– Sanotaan, että Suomessa saatava koulutus on maailman parasta. Meillä on paljon enemmän kotitehtäviä kuin suomalaisnuorilla, Andrew tietää.

Kyyjärveläinen Eveliina Aumanen on samoilla linjoilla koulutuksen tasosta puhuttaessa. Hän painottaa myös sitä, että Suomessa koulutus on ilmaista.

Eveliina Aumanen on yksi projektin suomalaisnuorista.

Projektin suomalais- ja espanjalaisosapuolet ovat tutustuneet toisiinsa jo projektin suunnitteluvaiheessa, jolloin käytiin Skypen välityksellä puhelinneuvotteluja.
– Ajattelin ensin, että suomalaisnuoret olisivat ujoja, mutta he eivät ole, kertoo Maria.
– Me tykkäämme halata ihmisiä, mutta Suomessa sitä tehdään vähemmän, Alba puolestaan toteaa.

Maiden välisiä eroavaisuuksia löytyy myös esimerkiksi ruokailuajoista ja -tottumuksista. Mutta on myös muutama asia, jossa Suomi ihastuttaa: järvet, metsät, luonto ylipäätään – ja juomakelpoinen hanavesi.

Alba Morales Vallejo (vas.), Maria Rodriguez Martin jaAndrew Gomez Hincapic kertovat ihastuneensa Suomen luontoon. Yhteispeli muiden nuorten kanssa toimii.

Yhteistä tekemistä

Espanjalaisnuoret ja neljä kyyjärveläistä majoittuivat Karstulan evankelisella opistolla, karstulalaisnuoret omissa kodeissaan. Nuorilla on yhteinen aamupala opistolla. Nuoret on jaettu lounas-, päivällis-, siivous- ja reportteriryhmiin. Ruokaa on tehty yhdessä, ja reseptit on käännetty etukäteen englanniksi. Haastattelupäivänä lounaaksi tarjottu jauhelihamakaronilaatikko maistui niin suomalaisille kuin espanjalaisillekin.

Isoksi teemaksi ovat nousseet vapaa-ajan kulttuurierot. Kun espanjalaisnuori haluaa lähteä tapaamaan kavereitaan, ei hänen tarvitse ilmoittaa asiasta vanhemmille. Suomalainen taas ilmoittaa aina, kun poistuu kotoa.
– Espanjalaisilla on rento ja rauhallinen ote kaikkeen tekemiseen, kertoo Jaana Ojala.

Suomen ylle jämähtänyt hellekupu on ollut vierailun kannalta hyvä asia, sillä se on mahdollistanut yhteiset uintiretket ja pelihetket ulkosalla. Retkiohjelmaan kuuluvat Ähtäri Zoo, Keskisen kyläkauppa ja Nuorisokeskus Piispala. Suomalaiset pihapelitkin ovat tulleet espanjalaisille myös tutuiksi.

Säät suosivat espanjalaisryhmän Suomn-vierailua. Karstulassa ihailtiin auringonlaskua. Kuva: Veera Jokinen

Yhteistä aikaa on vietetty myös tanssimalla. Kyyjärven ja Karstulan tytöt opettivat vierailleen Antti Tuiskun Keinutaan-kappaleen koreografian. Espanjalaisvieraat opettivat isännilleen puolestaan Las Ketchupin Aserejen eli ”Ketsuppilaulun” koreografian.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKuorma-autojen SM-vetokisat Power Truck Show’ssa
Seuraava artikkeli86 -vuotias puuseppä jaksaa painaa