-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Alajärvi-Seuran sivuilta kuulee seutukuntamme tallennettua historiaa

Alajärvi-Seuran sivustolle on avautunut osio, josta kuka tahansa pääsee kuulemaan vanhoja muisteloita paitsi Alajärven, myös muista ilmestymisalueemme kunnista.

Juttuja ja muistoja pääsee kuuntelemaan alajarviseura.fi -sivustolta kohdasta äänitteet. Mikäli sivu pyytää salasanaa, siihen kirjoitetaan alajärviseura.

MAINOS

– Toivottavasti nuoret opastavat isovanhempiaan äänitteiden kuunteluun, sillä näiden parissa kuluu rattoisasti pitkä aika, kannustavat hankkeen takana olevat miehet, seuran puheenjohtaja Juhani Salo ja 90 -luvulla ison osan julkaisuun nyt tulleista äänitteistä tehnyt Jaakko Aho.

Äänitearkistoa sivulta löytyy neljän osion verran. Niistä ensimmäinen pitää sisällään Etelä-Pohjalaisen osakunnan nuorten 70 -luvulla tekemiä haastatteluja.

Juhani Salo kertoo, että tässä osiossa kaikki haastatellut ovat Alajärveltä. Valtaosa haastatelluista oli syntynyt 1800 -luvun puolella ja heidän muistelonsa yltävät vanhempien ja isovanhempien kertomaan, aina 1800 -luvun alkupuolelle saakka.

Aikanaan nauhoitukset on toimitettu Kansallisarkistoon joka taltioi ne, mutta toimitti C -kasetit myös pankinjohtaja Jorma Joensuulle. Hän taas luovutti kasetit Alajärvi-Seuralle.

– Teknisesti kaikki äänitteet eivät ole parasta tasoa, mutta selvän niistä kaikista saa, Salo toteaa ja kertoo, että haastatellut ovat olleet tavallisia alajärveläisiä, hyviä tarinankertojia joilla on myös ollut hyvä muisti! Monta mielenkiintoista juttua tuleekin äänitteistä esille.

Äänitearkiston osat 2,3 ja 4 koostuvat Jaakko Ahon 90 -luvulla tekemistä haastatteluista, joita on huimat 80 kappaletta! Näitä haastatteluja on tehty kautta lähiseutujen, jokaisesta niistä kunnasta joissa Torstai-lehtikin ilmestyy.

Haastattelut liittyvät aikaan, jolloin Aho oli Järviradion toimittaja. Tuolloin mastot – ja sitä myöten kuuluvuus – olivat vain Alajärvellä, Vimpelissä ja Soinissa, joten Jaakko tallensi haastattelukasettinsa, joita kertyi alueella kulkiessa ja ihmisiä jututtaessa.

Muutama vuosi sitten Jaakko lahjoitti kasetit kirjastoon. Tuossa yhteydessä heräsi ajatus että äänitteet olisi hyvä saada kaikkien kuultavaksi.

Edesmennyt Pentti Jukantupa tarttui haasteeseen ja neuvotteli aiheesta Jamin opettajien kanssa. Hänen poismenonsa jälkeen työtä jatkoi Juhani Salo.

Jamin opiskelijat ovat nyt opettajiensa johdolla luoneet seuran sivustolle äänitearkiston, josta kuka tahansa pääsee näitä mielenkiintoisia tarinoita kuulemaan.

Jaakko Ahon tekemissä äänitteissä on usein erilaisia teemoja, kuten vanhaa kansanlääkintää, kummitusjuttuja tai maatalouden työkoneita. Yhtenä erityisen mielenkiintoisena hän mainitsee Perhon historiasta kertovan haastattelun. – Kannattaa käydä kuuntelemassa, valtaosa haastatelluista on jo edesmenneitä ja äänitteiltä kuulee melkoisia elämäntarinoita, Aho kannustaa.

Alkuperäiset kasetit on nyt kaikki myös varmuuskopioitu ja alkuperäiset kasetit arkistoidaan takaisin kirjastoon.

– Monella muullakin voi olla vielä kotonaan vastaavia kasetteja. Jos näitä löytyy ja niitä haluttaisiin julkaisuun, niin kannattaa olla yhteydessä vaikkapa Jaakko Ahoon asian tiimoilta, Aho ja Salo kannustavat.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät