-12.6 C
Alajärvi
sunnuntai 03.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kasvukausi on maakunnassa yli kuukauden normaalia edellä

Elokuu on jatkunut lämpimänä, mikä on vauhdittanut puintien etenemistä maakunnassamme. Puinnit käynnistyivät toden teolla viikolla 32 ja poutaiset säät ovat tuleennuttaneet viljat nopeasti puintikuntoon vehniä myöten.

Luke Ylistaron mittausten mukaan 16.8 mennessä lämpösummaa on kertynyt 1215 astetta. Tämä on 261 astetta vertailujakson 1981-2010 keskimääräistä arvoa enemmän.

MAINOS

Tämä tarkoittaa, että kasvukausi on yli kuukauden normaalia edellä ja vuosi sitten nykyinen arvo, 1215 astetta, jäi saavuttamatta. Sadetta on kertynyt Ylistaron havaintoasemalla 18.8 mennessä 28 millimetriä. Elokuun normaaliarvo on 67 millimetriä.

Viljat ja rypsi

Viljojen puinnit ovat edenneen vauhdilla elokuun aikana. Syysviljat on saatu puitua. Sadot ovat olleet kohtuullisia ja sakoluvut hyviä. Rukiissa ei ole havaittu torajyvää tänä vuonna. Kevätviljoista on puitu keskimäärin 60-70 prosenttia.

Sadot ovat olleet hyvin vaihtelevia ja satovaihtelut isoja. Savimailla kuivuudesta on kärsitty eniten ja sadot ovat jääneet paikoin heikoksi. Kevätviljojen laatu on ollut hyvä paitsi kauralla. Kauran hehtolitrapainot ovat olleet keskimäärin 50-52 kiloa, mikä on keskimääräistä selvästi heikompi.

Vehnän puinnit ovat myös alkaneet viime viikon aikana. Rypsin puinnit eivät ole vielä alkaneet, mutta ensimmäisiä rypsejä voidaan korjata vielä tämän kuun aikana.

Nurmet

Nurmen toinen sato on korjattu alueeltamme. Maakunnassa oli suurta vaihtelua jopa saman tilan lohkojen välillä. Parhaiten kuivuutta olivat kestäneet nuoret nurmikasvustot.

Kasvilajeista apilat ja syväjuuriset nurmikasvit olivat kestäneet olosuhteita parhaiten. Kasvustot ovat lähteneet vaihtelevasti kasvuun toisen korjuun jälkeen kuivuuden jatkuessa. Syväjuuriset nurmikasvit kuten nadat ovat parhaimmassa kasvussa.

Eloperäisillä maalajeilla on paras kasvu tällä hetkellä. Suojaviljan kanssa perustetut nurmikasvustot ovat osaksi epäonnistuneet alueellamme ja jääneet harvoiksi. Kolmannesta sadosta odotetaan alueellamme kohtuullista. On tärkeää nurmen hyvän kasvuun lähdön kannalta, että nurmi on lannoitettu heti toisen korjuun jälkeen. Nyt nurmille toivotaan sadetta.

Peruna

Perunalla hehtaarisato jäänee kuivuuden vuoksi jopa neljänneksen matalammaksi kuin normaalisti. Tärkkelysprosentti muodostunee normaaliksi tai vähän korkeammaksi. Myöhäisimmät lajikkeet hyötyvät enemmän loppukesän sateista.

Siemenperunoiden varsistojen murskausta on jo aloitettu ja nostot alkanevat niistä. Perunalla tautitilanne on hyvä. Tänä vuonna rutto ei ole iskenyt. Lehtipoltetta esiintyy melko paljon.

Mukulalukua on hyvä, mutta mukulakoko on vielä pientä. Perunalle sateet vielä auttaisivat jonkin verran.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät