-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmä starttaa Alajärvellä

Oletko huolissasi lapsesi kiukkuisuudesta, itsehillinnän puutteesta, uhmakkuudesta, riitelystä, sosiaalisten suhteiden vaikeudesta? Menetätkö malttisi lapsen kanssa? Onko arki raskasta ja ilo kateissa?

– Arjen haasteet lasten kanssa ovat kaikille tuttuja. Lasten käyttäytymisongelmat ja sosiaaliset yhteenotot ovat hyvin yleisiä, sillä esimerkiksi joka neljäs vuorovaikutustilanne päiväkodissa on konfliktitilanne ja noin 70 prosentilla pienemmistä lapsista on päivittäin vähintään yksi raivokohtaus, kertovat perhepalveluiden perheohjaajat ja psykologit Sirpa Pollari, Teija Tuomela, Emmi Pippola ja Paula Hietala.

MAINOS

– Lapsen kasvaessa ja sosiaalisen vuorovaikutuksen lisääntyessä kouluiässä haasteet saattavat lisääntyä. Lapsi tarvitsee vanhemman läsnäoloa ja ohjausta.

Ihmeelliset vuodet -ohjelma on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää lasten uhmakkuutta, kiukkuisuutta ja käyttäytymispulmia sekä lisäämään lasten sosiaalisia taitoja ja kykyä kanssakäymiseen kotona, päiväkodissa, koulussa ja kaverisuhteissa.

Ihmeelliset vuodet -ohjelmaa on tutkittu ja tulokset ovat olleet yhtäläisiä – noin 70 prosenttia lapsista on hyötynyt merkittävästi menetelmästä. Lisäksi vanhemmat ovat kokeneet saaneensa runsaasti tukea, helpotusta sekä käytännöllisiä uusia taitoja ja keinoja vanhemmuuteen ja omaan jaksamiseen. Lisätietoja löytyy sivuilta incredibleyears.com.

Nyt myös Järvi-Pohjanmaalla on mahdollisuus päästä mukaan Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmään.
Ihmeelliset vuodet -ohjelma on jalkautunut Suomeen Yhdysvalloista. – Järvi-Pohjanmaalle ohjelma saadaan nyt, sillä kävimme Etelä-Pohjanmaan LAPE-hankkeen mahdollistamana nelipäiväisen koulutuksen asiaan viime keväänä.

Koulutus antaa valmiudet ohjata Ihmeelliset vuodet vanhemmuusryhmiä, joissa opetellaan konkreettisia keinoja erilaisiin arjen tilanteisiin lasten kanssa.

– Menetelmässä harjoitellaan esimerkkivideoiden avulla keinoja, joita aikuiset voivat opetella auttaakseen lasta oppimaan tunteiden säätelytaitoja, kaveritaitoja sekä vahvistaakseen lapsen toivottua käyttäytymistä ja vähentääkseen käytöshäiriöitä.

– Lapsentahtinen leikkiminen, kehuminen, kuunteleminen, sanoittaminen, palkitseminen ja huonon käytöksen huomiotta jättäminen – paljon erilaisia ”työkaluja” selkeiden ohjeiden avulla toteutettavaksi.

Järvi-Pohjanmaan perhepalvelut kokoaakin nyt Ihmeelliset vuodet -ohjelman mukaista vanhempien ryhmää, johon mahtuu noin kymmenen vanhempaa, jotka yhdessä pohtivat, miten voisivat auttaa 6-12 -vuotiasta lastaan käytösongelmissa.

Ryhmä kokoontuu iltaisin n. 15 kertaa, kaksi tuntia kerrallaan.

Ryhmässä tarjotaan välipala ja lastenhoito järjestetään ryhmän ajaksi tarvittaessa. Ryhmään osallistuminen on maksutonta ja kokoontumiset on tarkoitus aloittaa lokakuun alussa 2018. Tapaamiset ovat kello 16.30 alkaen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät