-0.3 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

50 -vuotiaan Suomenselän Taiteilijaseuran näyttely Nelimarkka-museolla

Nelimarkka-museossa nähdään 2.12. saakka Suomenselän Taiteilijaseuran 50 -vuotis juhlanäyttely.

Seura sai alkunsa kuvataiteellisen toiminnan lisäännyttyä Suomenselän alueella 50 vuotta sitten silloisella kansalaisopiston rehtorilla, äskettäin edesmenneellä professori Eero Hiirosella syntyi ajatus koota taiteesta kiinnostuneita henkilöitä keskustelemaan kuvataideyhdistyksen perustamisesta Suomenselän alueelle.

MAINOS

Hän kirjoitti kutsukirjeessään: – Koska kunnissa on viime vuonna virinnyt yhä voimakkaampaa kuvataiteellista toiminta, on tullut ajankohtaiseksi yhdistävään, voimia kokoavaan taiteilijaseuran aikaansaamiseen, jotta nyt jo kehittynyttä toimintaa pystyttäisiin viemään eteenpäin ja sillä saavutettaisiin parhaat mahdolliset tulokset.

Näyttelyyn tarjottiin yli 300 teosta noin 70:tä taiteilijalta ja mukaan valittiin 188 teosta 67 taiteilijalta.

Seura perustettiin vuonna 1968 ja sen nimeksi tuli Suomenselän Taiteilijaseura.

Taiteilijaseura toteuttaa tarkoitustaan pitämällä kokouksia, järjestämällä taidenäyttelyjä, -kilpailuja ja -kursseja sekä harjoittamalla kerho-ja julkaisutoimintaa.

Seuran toimintaan tulivat alusta lähtien mukaan monet alueen ammattitaiteilijat kuten Antti Maasalo ja tietysti ennen kaikkea seuran perustajajäsen Eero Hiironen sekä monet muut.

Seuran jäseninä on ammattitaiteilijoita ja taiteenharrastajia ympäri Suomen.

Iso osa jäsenistä asuu Etelä-Pohjanmaalla, mutta myös esimerkiksi Keski-Suomessa, Tampereella, Turussa, Helsingissä ja Rovaniemellä. Jäsenmäärä vaihtelee 75-100 taiteilijan välillä vuorosittain ja uusia hakemuksia otetaan vastaan jatkuvasti.

Seuran puheenjohtahana toimii nykyisin kuvataiteilija, taidegraafikko Marita Erkkola-Järvinen.
Juhlanäyttelyyn osallistuminen on suunnattu ainoastaan seuran jäsenille ja teokset on valittu seuran toimihenkilöistä kootun työryhmän toimesta. Seura on kuitenkin pyrkinyt siihen, että jokaiselta jäseneltä olisi ainakin yksi teos näyttelyssä.

Näyttelyyn tarjottiin yli 300 teosta noin 70:tä taiteilijalta ja mukaan valittiin 188 teosta 67 taiteilijalta. Taiteilijat edustavat lähes kaikki visuaalisten taiteiden alueita ja näyttelyssä on varmasti jokaiselle katsojalle jotain. Esillä on paljon värikkäitä teoksia, luontoaiheita, ihmisiä, eläimiä, monenlaisia veistoksia, grafiikkaa sekä maalauksia.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu seuran jäsenisöstä ja kuluneista vuosista kertova 50-vuotishistoriikki. Kirja on kolmas julkaisu seuran toiminnan aikana. Aiemmin on julkaitsu 25- ja 35-vuotishistoriikit.

Kirjan esittelee taiteilijaseuran historiaa ja toimintaa sekä laajasti seuran jäseniä ja heidän teoksiaan. Kirjan suunnitteluun ja toteutukseen valittiin seuran jäsenistä koostuva toimikunta.
Professori Eero Hiironen ehti ennen kuolemaansa kirjoittaa julkaisun avauskirjoituksen. Suomenselän taiteilijaseura oli aina lähellä Hiirosen sydäntä ja näyttelyssä on edesmenneen taiteilijan veistoksista koottu muistoryhmä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät