-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Nuoret tempaisevat Nälkäpäivä -keräyksen merkeissä Alajärvellä

Alajärvellä yhdeksännen luokan oppilailla on mahdollisuus valita valinnaiseksi aineeksi sosiaalisen työn kurssi ja kurssi onkin ollut hyvin suosittu. Opettaja Katri Rentola kertoo, että tälläkin hetkellä kurssia käy kaksi eri ryhmää.

– Tällä kurssilla opitaan vuorovaikutustaitoja, tehdään vierailuja eri laitoksiin ja meillä käy vierailijoita, pyrimme itsetunnon vahvistumiseen ja etsimme uskallusta toimia erilaisten ihmisten kanssa.

MAINOS

– Puolet kurssin opiskelijoista on yläkoulun jälkeen suuntaamassa lukioon ja toinen puoli suunnittelee opintoja lähihoitajiksi, Rentola sanoo.

Tarja Åkerman kertoi nuorille, mitä SPR on ja mihin keräysvarat käytetään.

Lokakuussa kurssilaisille on tulossa osallistuminen Vanhusten viikolle siten, että osa nuorista menee kirjastolle opastamaan ikäihmisiä tietokoneiden käytössä. Opastusta on tarjolla kirjastolla keskiviikkona 10.10. kello 11-13.15 ja perjantaina 12.10. kello 12.30-14.

Nälkäpäivä -keräykseen osallistuminen tuli kurssilaisille ajankohtaiseksi, koska Rentola kokee tärkeäksi että nuoret osallistuvat johonkin keräykseen ja saisivat näin itselleen oppia siitä, miten vapaaehtoistoimintaan voi mennä mukaan ja mitä se tarkoittaa.

Nuoret jalkautuvat Nälkäpäivä -kerääjiksi Alajärven keskustaan ensimmäinen ryhmä huomenna keskiviikkona 19.9. ja toinen perjantaina 21.9. sosiaalisen työn kurssin tuntiensa ajaksi.

Keräyksen taustoista ja keräystavoista opiskelijoille kertoi Tarja Åkerman Alajärven SPR:ltä. Hän kertoi, että Punainen Risti on kansainvälinen toimija, mutta Nälkäpäivä -keräys on yksin suomalainen.

– Keräyksen tarkoituksena on kerätä varoja katastrofirahastoon, josta annetaan apua niin kotimaahan kuin ulkomaillekin katastrofin kohdatessa.

Åkerman kertoi, että hyvä esimerkki kotimaisesta kohteesta on perhe, jonka koti palaa. SPR:n paikallisesta osastosta rientää tällöin apuun ryhmä, joka sijoittaa ihmiset hätämajoitukseen, hankkii vaatetta ja välttämättömiä tarvikkeita, jotta ihmiset saadaan takaisin jaloilleen ja asiat hoitumaan.

– Nälkäpäivä -keräyksellä kootut rahat eivät mene yksin ulkomaille, vaan juurikin tämän tyyppisiin kohteisiin myös Suomessa.

Varoja käytetään myös koulutukseen ja Kalkun keskusvaraston ylläpitoon ja materiaaleihin. Keskusvarastolla säilytetään esimerkiksi telttasairaaloita, jotka katastrofin tullessa jossain päin maailmaa, ovat nopeasti lähetettävissä matkaan yhdessä henkilöstön kanssa.

– On hyvä, että keräysvarojen käyttöä ei ole etukäteen sidottu mihinkään tiettyyn kohteeseen, näin niillä voidaan auttaa nopeasti siellä, missä apua tarvitaan.

Alajärvellä ei paikallisesti keräyskuluja muodostu lainkaan, sillä jopa lippaisiin kootut rahat lasketaan Osuuspankissa osastolle maksutta.

Åkerman opasti nuoria keräystehtävään neuvoen, että iloinen ja ystävällinen kerääjä saa kukkaronnyörit aukeamaan. – Pienistä pennosista syntyy keräystuloksemme, joten kaikki apu on tervetullutta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät