-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Valta vaihtui Ruskaturnauksen miesten A-sarjassa

Alavutelainen Pannuhuoneen Ponnistus voitti Alajärven Ruskaturnauksessa miesten A-sarjan jo kolmatta vuotta peräkkäin. Aiemmin pokaalista tiukasti kiinni pitänyt ottelun isäntäjoukkue Uusikylä jäi turnauksessa pronssille.

– Uusikylän voittoputki katkesi vuonna 2016. Parhaimpina vuosina meillä oli jopa kaksi miesten joukkuetta, mutta nyt oli vaikeuksia saada miehiä edes yhteen joukkueeseen. Vuosien varrella osalle pelaajista on tullut loukkaantumisia ja osalla oli muita kiireitä, kertoo turnauksen ”isä” Keijo Kantonen.

MAINOS
Uusikylä jäi tällä kertaa pronssille miesten A-sarjassa. Uusikylää edustivat Mika Heikkilä (tak. vas.), Tuomas Mäkelä, Raimo Kantonen, Marko Heikkilä, Kai Ahola-Olli (ed. vas.), Jari Kantonen ja Jukka Kantonen. Kuvasta puuttuu Arto Alanen. Kuva: Ruskaturnaus.

Kantonen itse on pelannut turnauksessa viimeksi vuonna 2010. Sen jälkeen turnaus on vakiinnuttanut joukkuemäärän noin pariinkymmeneen ja Kantonen on vaihtanut pelaajapaidan järjestäjän tehtäviin. Lentopalloa pelataan kyläkoululla kuitenkin vapaa-ajalla.

– Ensimmäisen kerran turnaus järjestettiin vuonna 2001. Tuolloin mukana oli vain nelisen sekajoukkuetta. Nyt kasvanut turnaus vaatii enemmän järjestelyjä, Kantonen toteaa.

Tänä vuonna turnaukseen osallistui 22 joukkuetta. Ennätyslukemat ovat toissavuodelta, silloin mukana oli 25 lentopalloporukkaa.

– Ensi vuonna turnaus olisi ehkä mahdollista pitää Alajärvelle valmistuvassa uudessa monitoimihallissa, Kantonen miettii.

Aikataulut pitivät poikkeuksellisesti

Tänä vuonna lähes poikkeuksellista oli, että aikataulut pitivät tai olivat jopa etuajassa. Usein etenkin naisten pelit ovat olleet tiukkoja ja venyttäneet siten turnausta.

– Pistekatto erissä oli 21 tavanomaisen 25 sijaan. Lisäksi naisten peleihin varattiin aikaa 45 minuuttia, miesten peleihin 40 minuuttia. Eriä pelattiin kaksi, paitsi välierissä ja sijoituspeleissä pelit saattoivat mennä tasatilanteessa kolmanteen kymmenen pisteen erään.

Aikataulu piti, vaikka turnaus alkoi naisten A-sarjan osalta lähes puoli tuntia myöhässä.

– Naisten A-sarjaan tuli yhden joukkueen peruuntuminen sairaustapausten vuoksi, minkä takia otteluohjelma uusittiin vielä kaksi päivää ennen turnausta. Ensimmäinen versio ei ehtinyt olla netissä montaa minuuttia, mutta se aiheutti sekaannusta, Kantonen harmittelee.

Nurmon Jymy ei hävinnyt erääkään

Naisten A-sarjan voitti selkeästi Nurmon Jymy – joukkue ei hävinnyt yhtään eräpistettä. Myös valmentaja Ville Heinonen oli tyytyväinen.

– Tytöt ovat pelanneet hyvää peliä. Nostoja on harjoiteltu paljon, eikä syöttövirheitä tullut kuin muutamia. Turnauksesta sai hyvää kokemusta alkavalle sarjakaudelle, toista vuotta tyttöjä valmentava Heinonen kertoo.

Pikkupisteillä pronssia naisten A-sarjassa sai Rätinsenyli: Sanni Hänninen (tak. vas.), Ada Kriikkula, Emma Jokiaho ja Anni Hautakangas. Kuvasta puuttuvat Rosaliina Penninkangas, Jasmin Rintamäki ja Ida Kriikkula. Alunperin joukkueen nimi oli Rättiin ja sen yli, mutta pienistä erehdyksistä johtuen joukkue sai turnaukseen uuden nimen. Kuva: Ruskaturnaus.

Nurmon Jymy on osallistunut Ruskaturnaukseen aiemminkin. Tällä kertaa joukkue oli mukana täydellä kokoonpanolla. Mukana oli myös pari liigatason keskitorjujaa.

Heinonen itse on pelannut lentopalloa jo reilu 12 vuotta. Omaa joukkuetta ei kuitenkaan ole, sillä armeijan harmaat kutsuvat tammikuussa.

– Lentopallo on perheemme yhteinen harrastus. Pelaamme kaikki kolme sisarusta lentopalloa, isä toimii usein tuomarina ja äiti kirjurina naisten liigapeleissä sekä miesten ykkössarjassa.

B-sarjojen voitot Pohjois-Savoon

Naisten ja miesten B-sarjojen voitot eivät menneet aivan lähiseudulle.

Naisten B-sarja sai tänä vuonna yllätysvoittajan Iisalmen seudulta. Turnauksen uusi tulokas Nimetön pokkasi tiukasti kultaa jättäen nurmolaiset Jymyttäret hopealle.

Suninsalmen Volley Lehtimäeltä taisteli tiensä B -sarjan pronssille. Joukkueessa pelasivat Veli Raitamäki (ylh. vas.), Heikki Hauta-aho, Rauno Ketola, Jarno Heikkilä, Juha Jokiaho (ed. vas.), Pasi Mäkipelto ja Tatu Kurunmäki. Joukkueen turnaukseen houkutteli Rauno Ketola, joka aiemmin pelasi Rantatöysän Rynamon joukkueessa. Kuva: Ruskaturnaus.

– Jymyttäret on voittanut naisten B-sarjan kahtena edellisvuotena. Miesten B-sarjan voitto taas meni toista vuotta putkeen Rytkyn Ukoille Kiuruvedelle, Kantonen kertoo.

Tulokset olivat naisten A-sarjassa: 1. Nurmon Jymy 1, 2. Kulepa B2, 3. Rätinsenyli, 4. Janet, 5. Kurikan Ryhti ja 6. Saranasormet.

Naisten B-sarja: 1. Nimetön, 2. Jymyttäret, 3. Otsottaret, 4. Tuuliset, 5. Uusikylä, 6. Hymy, 7. Toljantaret ja 8. Bennut.

Miesten A-sarja: 1. Pannuhuoneen Ponnistus, 2. Kulepa, 3. Uusikylä ja 4. Alahärmän Kisa B-pojat.

Miesten B-sarja: 1. Rytkyn Ukot, 2. Kätypa, 3. Suninsalmen Volley ja 4. Alajärven Ankkurit B-pojat.

Ruskaturnaus sai uudet nettisivut

Tänä vuonna yksi näkyvimmistä muutoksista oli Ruskaturnauksen nettisivujen uudistus. Aiemmat sivut avattiin vuonna 2010.

Naisten A-sarjan hopea- ja pronssisijat ratkesivat pikkupisteillä. Hopeaan tiensä taisteli Kulepa B2: Saana Hantula (tak. vas.), Oona Rasinperä, Iiris Leppänen, Noora Rasinperä, valmentaja Mika Vihma, huoltaja Elisa Vihma, Iida Vihma (ed. vas.), Iiris Korpinen, Petra Turunen, Eerika Jussila ja Janika Kotipelto. Kuva: Ruskaturnaus.

– Sivut olivat ulkoasultaan jo hieman vanhentuneet ja lisäksi ne olivat työläät päivittää. Uudet sivut ovat selkeämmät, raikkaammat ja helposti päivitettävät. Sivujen isot kuvat välittävät hienosti tunnelmaa turnauksesta, Kantonen kuvailee.

Uudet sivut toteutettiin yhteistyössä graafista suunnittelua tekevän Syaanin kanssa.

Muita yhteistyökumppaneita olivat Osuuspankki Alajärvi, Alajärven Lämpö Oy, Alajärven Sähkö Oy, liikunta- ja nuorisomatkailukohde Piispala, Lähitapiola Etelä-Pohjanmaa, Raisio Agro, Sirpan Hierontapaletti, Hierontapiste Leppis, Saarenpää Oy Alajärvi, Kesport Alajärvi, K-Pitkänen, FinnKatsastus Oy, Jalka- ja sairaanhoito Eini Korhonen, Metsänomistajat Suomenselkä, Hierontapalvelu Marjo Hautala, Hotelli Kivitippu, Alajärven Apteekki, Järviseudun Varaosa Oy, Kauneus- ja solariumhoitola Raili Koivuluoma, Oma Säästöpankki Alajärvi, K-Rauta Alajärvi, S-Market Alajärvi, Nelimarkan Leipomo, Halpa-Halli Alajärvi, Parturi-kampaamo Unelma, POP Pankki Kyyjärvi-Karstula, Hotelli-ravintola Alvariini, liikuntakeskus FitFactory, elokuvateatteri Alareksi, K-Supermarket Alajärvi, Metsä Group, Palkinto-Asema Oy Ikolan Kulta, Saija Penninkangas, Parturi-kampaamo Tmi Suvi Koivusaari ja Susanna Kantonen.

Teksti:Päivi Peltola
Kuvat: Päivi ja Niko Peltola

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät