0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

AlfaTV esittää Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymän dokumentteja

Keskisuomalainen tuotantoyhtiö Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymä ja AlfaTV ovat syyskuussa 2018 sopineet 14 osuuskunnan tuottaman dokumenttielokuvan esittämisestä.

– Elokuvien pituudet vaihtelevat seitsemästä 84 minuuttiin ja ne ovat valmistuneet vuosina 2009–2018 yhteistyönä eri säätiöiden, kulttuurirahastojen, museoiden, maaseudun kehittämisrahaston, kyläyhdistysten, kuntien ja kaupunkien kanssa, dokumenttielokuvien tuottaja Raimo Salo kertoo.

MAINOS

Esitykset alkoivat vuosi sitten Aleksis Kiven päivänä, jolloin AlfaTV näytti elämäkertaelokuvan Jaakko Juteinista. – Tulevan marraskuun 9. päivänä, Henrik Gabriel Porthanin syntymäpäivänä, nähdään elokuva ”Porthanin perintö” vahvoin viitasaarelaisin ja turkulaisin aineksin.

– Dokumentti yhdistää kaksi maakuntaa, Keski-Suomen ja Varsinais-Suomen ja rahoituksesta vastasivat Keski-Suomen liiton Suomi100-rahasto ja Viitasaaren ja Turun kaupungit.

– Idea sai alkunsa Kyyjärveltä kun huomasin että Viitasaarella ja Turussa oli Porthanin puisto ja Patsas ja muistin myös että viitasaarelainen bändi Henrik Gabriel Porthan oli soittamssa Kyyjärven silloisessa keskikoulun konvassa joskus 1960-luvulla.

– Pari vuotta sitten tuli mieleeni olisiko Porthanissa ainesta dokumentiksi asti. Projekti oli varsin mielenkiintoinen tehdä, kuvasin Turussa ja Viitasaarella sekä haastattelin korkeasti oppineita historian tietäjiä. On tässä matkan varrella itsekin on saanut kaikenlaista tietoa kun seisoo kameran takana, Salo toteaa.

Joulupäivänä AlfaTV esittää kansatieteellisen dokumentin ”Kinnulan retupukit” sikäläisestä elävästä kyläperinteestä. Vuoden 2019 alussa ollaan J.L. Runebergin jäljillä Saarijärvellä.

Dokumentit on kuvannut Raimo Salo Kyyjärveltä ja ohjannut Esa Sironen Jyväskylästä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät