-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Soinin omatoimikirjasto käyttöön ensi tiistaina

Soinin kirjaston aukioloaikoja lisätään omatoimikirjastoperiaatteella.

Asiakkaat voivat käyttää kirjastoa myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Ensi viikon tiistaina 16.10. käyttö avataan asiakkaille. Jo sitä ennen omatoimikirjaston käyttöoikeutta voi hakea kirjaston kautta.

MAINOS

Omatoimikirjaston käyttöoikeus haetaan kirjallisesti. Alle 18- vuotiaan asiakkaan omatoimikirjaston käyttöoikeuden hakee ja kirjaston käytöstä vastaa huoltaja.

Huoltajan on oltava henkilökohtaisesti paikalla hakemusta jätettäessä. Käyttöoikeutta myönnettäessä tarkistetaan, että asiakkaan kirjastokorttiin on liitetty tunnusluku, jota käytetään verkkokirjastossa sekä ovella kirjautuessa ja lainausautomaatilla. Kirjastokortti on henkilökohtainen.

Auki joka päivä

Omatoimikirjasto on avoinna joka päivä kello 7-21. Omatoimikirjaston turvallisuutta valvotaan kulunvalvonnalla sekä tallentavalla kameravalvonnalla, jonka käytössä sovelletaan henkilötietolakia.

Mikäli asiakkaan kirjastokortti on asiakasrekisterissä käyttökiellossa, sisäänkirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu.

Aineisto lainataan ja palautetaan automaatilla. Palautettaessa aineisto lajitellaan ohjelman ilmoituksen mukaisesti joko automaatin alla olevaan lukolliseen laatikkoon tai viereiseen palautushyllyyn. Asiakas on vastuussa palauttamattomasta aineistosta. Jos palautus ei onnistu, pudotetaan aineisto lukolliseen laatikkoon.

Se täytyy muistaa, että henkilökunnan palveluajan päätyttyä kaikkien asiakkaiden on poistuttava ulos ja kirjauduttava uudelleen sisälle kirjastokortilla ja tunnusluvulla, kertovat Päivi Lähde ja Niina Huvila kirjaston henkilökunnasta.

Järjestyslain nojalla kirjastossa on kiellettyä mm. päihteiden käyttö, järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla, toiseen henkilöön kohdistuva uhkaava fyysinen tai sanallinen käytös.

Kirjaston käyttösääntöjen ja järjestyslain rikkominen voivat johtaa määräaikaiseen käyttökieltoon.

Sisälle vain kortinhaltija

Kirjastokortilla ja tunnusluvulla pääsee omatoimiaikana sisään vain kortinhaltija. Jos huoltaja vierailee kirjastossa lasten kanssa, riittää huoltajan sisäänkirjautuminen.

Sivullisia ei saa päästää omatoimiaikana kirjastoon. Sisäänkirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulleiden asiakkaiden käyttäytymisestä sekä velvollinen korvaamaan mahdolliset aiheuttamansa vahingot sekä myös niiden henkilöiden aiheuttamat vahingot, jotka ovat tulleet kirjastoon hänen seurassaan samalla ovenavauksella.

Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja.

Omatoimijan päätyttyä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä sulkeutumiskuulutuksen jälkeen. Tilaan jääminen aiheuttaa hälytyksen. Jos asiakas aiheuttaa toiminnallaan hälytyksen, on hän velvollinen korvaamaan hälytyksestä aiheutuneet kulut.

– Tavoite on, että palvelu paranee entisestään aukioloaikojen pidentyessä. Palveluajat ja kirjaston perinteiset aukioloajan ovat maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 10-16 ja tiistaisin ja torstaisin kello 13-19.

– Kun osataan hyödyntää omatoimikirjastoa oikein pitämällä tilat siistinä ja kirjat ja muut aineistot hyvin omilla paikoillaan, lukukokemuksista pääsee nauttimaan mahdollisimman moni, henkilökunta täsmentää.

Avajaispäivänä kahvi- ja mehutarjoilu sekä opastusta omatoimikirjaston käytössä kello 12 alkaen.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät