-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Ohjaamo Alajärven ja Vimpelin nuorille juhlii avajaisiaan

Ohjaamo Alajärvi-Vimpelin ovet aukesivat tänään torstaina Alajärvellä Kirkkotie 1 tiloissa.

Mukana paikallisen ohjaamon toiminnan suunnittelussa on ollut iso joukko paikallisia toimijoita, kuten Te-palvelu, sosiaali-ja terveyspalvelut, oppilaitokset sekä nuorisopalvelut.

MAINOS

Ohjaamo Alajärvi-Vimpeli on avoinna jatkossa tiistaisin ja torstaisin kello 12-16. Tiistaisin paikalla ovat toimijoista etsivä nuorisotyöntekijä ja te-toimisto, torstaisin Ohjaamon koordinaattori Jere Vähäsarja ja etsivä, tai joku muu toimijoista vaihdellen.

Alajärvelle Ohjaamo avattiin hienosti virallisella nauhan leikkaamisella, jonka jälkeen avauspuheen piti sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto. Kaunisto puhui vastajulkaistusta syyskuun työllisyyskatsauksesta Etelä-Pohjanmaan osalta. Sen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä laski jokaisessa alueen seutukunnassa ja kaikissa alueen kunnissa.

– Hyvin menee ja hyvältä näyttää, ainakin työmarkkinoilla, ja samalla saattaa joillekin herätä kysymys, mihin ohjaamoa tarvitaan, Kaunisto totesi.

– Työmarkkinatilanne ei kuitenkaan ratkaise kaikkea, kysymys on mielestäni enemmänkin siitä, kuinka ja miten perusopetuksen tai opintonsa päättävä nuori löytää tai ohjautuu mieleisensä ammatin tai opiskelun pariin, sopeutuu muuttuviin tilanteisiin ja kykenee ratkaisemaan niihin liittyvät ongelmat.

– Lähes viidennes 20–24-vuotiaista suomalaismiehistä ei Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan käy töissä, opiskele tai ole muussakaan koulutuksessa.

Kaunisto muistutti, että viime aikoina olemme saaneet kokea monenlaista uudistusta. Muun muassa Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma, ammatillisen koulutuksen reformi, lukiouudistus sähköisine yo-kirjoituksineen ja korkeakoulu-uudistus.

– Uudistusten ketjun tarkoituksena on rakentaa entistä joustavampi ja toimivampi polku opiskelun ja työelämän välille. Kuinka hyvin uudistukset onnistuvat, jää nähtäväksi tulevaisuuteen.

– Varmaa kuitenkin on, että tämän polun varrella on nyt ja tulevaisuudessa ongelmia, joita ei voi aina välttää. Polun kulkija ajautuu syystä tai toisesta tilanteeseen, jossa oikean haaran valitseminen vaatii apua ja ohjausta. Ja tämän tehtävän hoitamisessa on koko valtakunnan ohjaamoverkostolla ja nyt aloittavan Alajärven ohjaamolla tärkeä tehtävä ja rooli.

– Onnistuneesta opiskelusta tai työpaikan saamisesta riippumatta näyttää siltä, että edelleen syrjäytymisen uhka on olemassa. Johtuuko tämä uhka sitten työelämän muuttuneista vaatimuksista tai muun yhteiskuntarakenteen muutoksesta ei ole varmaa tietoa, mutta edelleen varmaa on, että meillä ei ole varaa hukata yhtäkään nuorta tai nuorta aikuista sen takia, ettemme voi tarjota heille apua ja toimintamallia oman tulevaisuuden suunnitteluun.

Nuorisovaltuuston tervehdyksen avajaisiin toi varapuheenjohtaja Veikka Välisaari iloiten siitä että Alajärven ja Vimpelin nuorille saatiin uusia palveluja Ohjaamon myötä. – Valtakunnallisesti Ohjaamo -järjestelmä on saanut nuorilta kiitosta ja me nuorisovaltuustossa kannustamme kaikki nuoria käyttämään sen palveluja!

Ohjaamot ovat paikkoja, joista kaikki alle 30-vuotiaat saavat maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin, esimerkiksi opiskelu- ja työpaikan hakemiseen, terveys-tai sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.

Alajärvellä Ohjaamon kautta on saatavilla mm. TE -toimiston tuottamana ammatinvalintapsykologin palveluja, jotka aiemmin on pitänyt hakea Seinäjoelta.

Ohjaamoon nuori on tervetullut omana itsenään, yksin, vanhempien tai kaverin kanssa, ajanvarauksella tai ilman. Ohjaamoon tullessa ei tarvitse tietää, mikä on oikea taho hoitamaan asiaasi tai minkä alan ammattilaiselta saisit apua mihinkin pulmaan.

Riittää, että nuori löytää lähimmän Ohjaamon ja astuu sisään. Ohjaamon ammattilaiset osaavat auttaa eteenpäin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät