24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Alajärven Helluntaiseurakunnalla takana 80 toiminnan vuotta

Alajärven Helluntaiseurakunnan perustamisesta on tullut kuluneeksi 80 vuotta. Tätä juhlistetaan kaikille avoimella Juhlakonsertilla tulevana sunnuntaina 4.11. kello 18 alkaen Siion-Temppelillä.

Juhlan juontaa Aino Kanervikkoaho-Kataja ja musiikissa mukana on Maarit Saarenmaa, Seurakuntakuoro ja jo 70 -luvulla perustettu, lähes alkuperäiskokoonpanossaan oleva Kristoforos.

MAINOS

Konserttiin on vapaa pääsy ja lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Yhteisen konsertin jälkeen seurakunnan juhlat jatkuvat koko marraskuun ajan eri tilaisuuksissa ja sunnuntaina 25.11. seurakuntalaiset kokoontuvat vielä 80 -vuotisjuhlaan ja juhlapyhäkouluun. Seurakunnan voimakas musiikkityö on näkyvässä roolissa eri tilaisuuksissa.

Helluntaiherätys saapui Alajärvelle jo -28

Helluntaiseurakunta on perustettu Alajärvelle 1938, mutta herätys saapui jo kymmenen vuotta aikaisemmin lapualaissyntyisen evankelista Sanni Hautakankaan mukana. Samana vuonna Luoma-ahon koululle tuli opettajaksi Helluntaiuskoviin kuuluva opettaja Tyyne Bilman.

Järjestettyihin tilaisuuksiin saapui perheenisä, joka oli tullut 1925 uskoon kiron piirissä. Uutta oppia kuullessaan hän totesi löytäneensä sen, mitä hänen sielunsa kaipasi, ja seuraavat 40 vuotta tämä Helge Luoma-aho olikin seurakunnan keskeinen vaikuttaja.

Uskovien joukon kasvaessa oma seurakunta perustetiin 1938 ja työtä lähdettiin tekemään luottaen. Työ kuitenkin hiljeni sodan saavuttua, mutta sota päättyi aikanaan ja alkoi voimakas elpymien.

Vuonna 1950 herätys alkoi laajeta Lehtimäen puolelle. Vuonna 1953 seurakunta otti ison askeleen palkkaamalla kokoaikaisen työntekijän, Niilo Yli-Vainion. Seurakunta koki herätystä ja vuonna 1955 valmistunut rukoushuone loi yhteneväisyyttä. SE mikä ennen oli ollut hajanaista, muuttui määrätietoisemmaksi.

Aika kului ja vuodesta 1978 tuli historian vilkkain rakennusvuosi. Tuolloin rakennettiin 1979 käyttöön otettu nykyinen Siion-temppeli.

Vuonna -89 perustetun Lähetyskirpun toiminta paisui toimitilamuuttojen myötä niin, että vajaa kymmenen vuotta sitten kaupungin keskustaan avattiin Lähetyskirpun rinnalle mainio näyteikkuna seurakunnan toimintaan kahvila Toivon muodossa. Kahvilasta on muodostunut suosittu kohtauspaikka ja mikä hienointa, näiden avulla saadaan rahoitettua lähetyssektori kokonaisuudessaan.

Seurakunnan leirikeskuksen sauna- ja takkahuonetilat valmistuivat vuonna 1988. Muutama vuosi sitten seurakunta päätti uida vastavirtaan ja niinpä leirikeskuksen nykyinen päärakennus valmistui 2016 – samaan aikaan kun monet seurakunnat luopuivat leirikeskuksistaan kokonaan.

Ratkaisu on osoittautunut oikeaksi ja entistä monipuolisemmat toimintamahdollisuudet tarjoavaksi.

Samalla myös niiden tilojen määrä, joita voidaan vuokrata myös muille toimijoille, on kasvanut. Leirikeskuksen lisäksi vuokrataan mm. asuntoa ja temppelin toimitiloja.

Monipuolista toimintaa

Seurakunta toimii yhdistyspohjalta. Sen hengellistä toimintaa johtaa vanhemmisto. Taloudesta ja hallinosta vastaa yhdistyksen hallitus.

Seurakunta toimii lapsi- ja nuorisotyön, diakonian, musiikki- ja lähetystyön saralla. Seurakunnassa on 470 jäsentä ja työssä ovat lapsi- ja nuorisotyöntekijä Niina Männistö, seurakuntapastori Leo Luoma, seurakuntakoordinaattori Ari Ahvenlampi ja kahvilatyöntekijä Anne Suoninen.

Ahvenlampi ja Luoma kuitenkin muistuttavat, että seurakunnan toiminnot eivät mitenkään olisi mahdollisia ilman laajaa vapaaehtoistyöntekijöiden joukkoa.

Toiminnassa on viime vuosina menty yhä enemmän pienryhmä- ja solutoimintaan. Perinteisten temppelillä järjestettävien tilaisuuksien lisäksi solut toimivat ihmisten olohuoneissa. Myös yhteiskristillinen toiminta on lisääntynyt.

Lapsi- ja nuorisotyö on seurakunnassa tärkeässä roolissa ja ajassa on pysytty kiinni. Perinteisen toiminnan rinnalla on mm. enkkukerhoa jo 3-4 -vuotiaille. Nuorille on tärkeä juttu kellarin nuorisotilat, joissa voi viettää aikaa kavereiden kanssa iltatapahtumien jälkeen.

Diakoniatyössä on panostettu niiden ihmisten tavoittamiseen, jotka ovat olleet mukana toiminnassa ja sitten jääneet eri syistä pois. Vierailut hoivakoteihin ovat niin ikään ohjelmassa ja Joulun alla jaetaan paketteja vähäosaisille.

Kerran kuukaudessa järjestettävä Lähimmäisen ruokailu on yksi tärkeä toimintamuoto, johon on saatu lahjoituksia eri marketeista ja ahkerat emännät taikovat upeat ateriat noin 60-70 henkilölle!

Uusia tänä syksynä alkaneita toimintoja on raamattukoulu, joka kokoontuu joka toinen torstai jonkun seurakuntalaisen johdolla. Se on avoin ja maksuton kaikille ja illassa käydään läpi raamattua aiheittain. Mukaan voi tulla vielä uuttakin väkeä, sillä jokainen ilta on oma kokonaisuutensa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät