-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kauneimmat Joululaulut soivat maailman lapsille

Kauneimmat Joululaulut kajahtavat kirkoissa tänä jouluna jo 46. kerran. Laulu raikuu tästä päivästä, eli ensimmäisestä adventista 2.12. alkaen aina loppiaiseen asti.

Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa kerätään kolehti kehitysmaiden lasten hyväksi. Kauneimpien Joululaulujen suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

MAINOS

– Viime vuonna kauneimmaksi joululauluksi äänestetyn Varpunen jouluaamuna -laulun sanat, jossa ”köyhälle annetun siemenen sai oma veli enkelten maasta” kuvaavat yhteisvastuun syvintä sanomaa.

Bolivialaisen Mishel-tytön kotikylässä ei ollut yläkoulua, joten hänen oli muutettava kauas kotoa kaupunkiin. Lähetysseuran kumppanikirkon pitämästä oppilaskodista hän sai turvallisen asuinpaikan, jossa hän voi saada myös tukiopetusta ja oppia muita elämässä vaadittavia taitoja. Monet oppilaskodin tytöistä kuuluvat alkuperäiskansoihin ja ovat kotoisin hyvin köyhistä oloista. Kuva Ari Vitikainen.

– Olemme kaikki toinen toisillemme sisaria ja veljiä niin kotona kuin myös kansainvälisesti. Maailman lapset ovat meidän omiamme. Kun autamme yhtä, autamme samalla kokonaisia yhteisöjä. Juuri tästä on kyse myös joulun sanomassa – rakastamisesta ja rakastetuksi tulemisesta, siitä, ettei ketään jätetä yksin, Jenni Haukio toteaa.

Suomen Lähetysseura tukee keräysvaroin muun muassa vammaisten lasten koulutusta ja terveydenhuoltoa, perheväkivallan ja lapsityön vastaista työtä sekä tyttöjen koulutusta 15 eri maassa, esimerkiksi Boliviassa, Nepalissa ja Etiopiassa.

Lauluvihkoja painettu 800000

Seurakuntien ja Suomen Lähetysseuran yhteistyössä järjestämät tilaisuudet täyttävät kirkot vuosi toisensa jälkeen. Arviolta miljoona suomalaista kokoontuu tuhansiin eri tilaisuuksiin laulamaan niitä kaikkein rakkaimpia joululauluja.

Suosituin laulupäivä on kolmas adventtisunnuntai, joka ennen Kauneimpia Joululauluja oli yksi kirkkovuoden hiljaisimmista pyhistä.

Kauneimpia Joululauluja lauletaan kirkkojen lisäksi kapakoissa, kauppakeskuksissa ja monenlaisissa muissa paikoissa. Kauneimpia Joululauluja kokoontuvat laulamaan myös ulkosuomalaiset eri puolilla maailmaa. Vihkoja lähetetään tänäkin vuonna noin 20 maahaan.

Lähetysseura on painattanut 800000 vihkoa seurakuntia varten. Vihkosta löytyvät perinteiseen tapaan ne kaikkein rakkaimmat joululaulut, joita ilman joulu ei tunnu joululta. Lisäksi mukana on myös pari uudempaa tai vähemmän tunnettua laulua.

Tänä vuonna ensi kertaa vihkossa on muun muassa Kuopion seurakuntayhtymän nuorisokanttori Jarkko Maukosen tekemä Toivo maailman.

Jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon. Viimevuoden äänestyksen kärkisijoille nousivat vanhat tutut suosikit.

Edellä mainitun Varpunen jouluaamuna -laulun jälkeen seuraaviksi tulivat joululaulujen joukossa vielä ”uudet” tulokkaat, Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen sekä Pekka Simojoen Tulkoon joulu.

Kauneimmat Joululaulut soivat myös verkossa

Kauneimmat Joululaulut -nettiradiokanava toteutetaan perinteiseen tapaan yhdessä Jouluradion kanssa. Se onkin ollut Jouluradion suosituimpia kanavia. Kauneimpia Joululauluja voi kuunnella osoitteessa jouluradio.fi.

Jos joululaulutilaisuuteen ei tule otettua mukaan sopivan kokoista kolehtirahaa, ei huolta, kolehdin voi maksaa myös tekstiviestillä. Ohjeet löytyvät lauluvihkon takakannesta. Tänä vuonna voi ensimmäistä kertaa lahjoittaa myös MobilePayllä.

Viime jouluna Kauneimmat Joululaulut keräsi 977000 euroa. Varat käytetään heikoimmassa asemassa olevien nuorten hyväksi kehitysmaissa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät