-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Lappajärven Ampujilla avoimet ovet – ampumakoulu alkaa tiistaina

Lappajärven Ampujat järjestää Kraateriammunnat-aluekilpailun viikonloppuna 23.-25.11. Sitä ennen kaikki ammunnasta kiinnostuneet voivat käydä torstaina iltakuudelta tutustumassa uusiin ampumatiloihin.

Seura on remontoinut talkoilla tilat vanhan lukion luokkahuoneeseen osoitteessa Kotiahonkuja 5 Lappajärven Hyytiälässä.

MAINOS

Ampumaurheilukoulu alkaa tiistaina 27.11. kello 18-19, joten ampumatiloihin ovat erityisesti tervetulleita tutustumaan harrastuksen aloittamista pohtivat tytöt ja pojat vanhempineen.

Aloittamisessa ei ole erityisvaatimuksia eikä ikärajoituksia. Ammunta aloitetaan seuran omistamilla ilma-aseilla eli ilmakiväärillä ja -pistoolilla.

Koulussa aloittelijat ja heidän perheensä opetetaan alusta asti suhtautumaan oikein turvalliseen aseiden käsittelyyn sekä käyttäytymiseen ampumaradoilla.

Urheiluammunta on elämyksellinen laji, jossa voi kehittyä hyvinkin nopeasti. Siihen voi jäädä koukkuun halutessaan kerta kerran jälkeen parantaa taitojaan.

Esimerkillisiä nuoria ampujia

Urheiluammunnan harrastamisen myönteisiä vaikutuksia ovat mm. keskittymiskyvyn paraneminen, pitkäjänteinen suhtautuminen tavoitteelliseen toimintaan, oman kehon hyvä hallinta, tasapainon kehittyminen ja rauhoittuminen tarkkaan työskentelyyn.

Lappajärveläiset huippuampujat ovat hyviä esimerkkejä urheilullisista tasapainoisista nuorista.

Mira Mäkelästä tuli Pohjoismaiden mestari naisten pienoiskiväärin asentokilpailun joukkuekilpailussa Oslossa Suomen voittaessa Norjan neljän pisteen erolla.

Aleksi Heinonen (oikealla) ja istuva tukiampuja näyttävät kivääriammunnan mallia.

Henkilökohtaisessa 50 metrin pienoiskiväärin makuun kisassa Mäkelä saavutti PM-hopeaa tuloksella 620.2. Huhtikuussa hän otti Suomen mestaruuden ilmakiväärin makuun kisassa Suomen ennätystuloksella 633.5.

Konsta Aho saavutti neljännen ja kuudennen sijan SM-kisoissa ilmakiväärin M20 sarjassa. Viimeistä vuotta nuorten sarjoissa kilpaileva Aho on kehittynyt tasaisesti myös pienoiskiväärissä, jossa voitti aluemestaruuden Ähtärissä.

Samoissa kisoissa Marko Mäkelä toi Lappajärvelle hopeaa ja Miika Mäkelä pronssia. Aho pääsee lähiaikoina tutustumaan kaikkiin aselajeihin aloittaessaan varusmiespalveluksen Säkylässä Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa.

Esa Savola painottaa sitoutumista

Esa Savola saavutti SM-hopeaa ilmapistoolin M20-sarjassa ja neljännen sijan miesten sarjassa. Ilmakiväärin 18-vuotiaiden joukkuekisassa menestyivät Miika Mäkelä, Aleksi Heinonen ja Tuomas Olli nelossijalla.

Varhaisnuorten valtakunnallisessa kultahippufinaalissa parhaan joukkuesijoituksen saivat 14-vuotiaiden pistoolissa sisarukset Ida, Oliver ja Oskar Pakulla. Henkilökohtaisessa kilpailussa palkinnon nappasivat kymmenvuotiaat Veera Mäkelä ja Jaakko Tyynelä.

Esa Savola on hionut ampumatyyliään kesän jälkeen. Uuteen hengitystekniikkaan totuttelu oli osasyy tuloksen lievään pettymykseen syksyn ensimmäisessä kilpailussa.

Lappajärven lukiossa viimeistä vuottaan opiskelevan pistoolimiehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeitä. Hän pyrkii valitsemaan yliopistopaikkansakin niin, että pystyy jatkamaan määrätietoista ampumaharjoittelua. Savola neuvoo mielellään myös aloittelijoita.

– Ammunta on laji, joka vaatii myös junioriampujan perheeltä sitoutumista vuosien ajan, sanoo Esa Savola.

Elämyksellinen laji hyvässä seurassa

Vasta 16-vuotias Aleksi Heinonen saavutti SM-pronssia ilmakiväärin M18-sarjassa. Hän on voittanut jo miestenkin sarjassa aluemestaruuden ja muita tasokkaita kisoja.

Heinonen opiskelee ensimmäistä vuottaan Lappajärven lukiossa, jossa koeviikot tekevät opiskelun ja treenaamisen yhdistämisen toisinaan haasteelliseksi. Hän kannustaa nuorempia kehittymään rohkeasti urheilu-urallaan.

– Kehittymisen kannalta olisi hyvä siirtyä jo varhain tukiammunnasta eteenpäin, Aleksi Heinonen neuvoo kultahippuampujia.

Jäsenmäärältään Lappajärven Ampujat ry ei ole iso seura, mutta se pystyy tarjoamaan mahdollisuuden harrastaa lajia ja kehittyä siinä pitkälle.

Seura ja valmentaja Timo Keskilammi saivat arvokkaan tunnustuksen, kun Ampumaurheiluliiton Pohjanmaan alue palkitsi syyskokouksessaan vuoden 2018 seura-aktiivina Keskilammin. Seuran pitkään toivomien elektronisten ampumataulujen saaminen parantaisi harjoitus- ja kilpailuolosuhteita.

Seuran johtokuntaan kuuluvat Kimmo Latvala (puheenjohtaja), Timo Keskilammi (varapj), Mari Kahilakoski (sihteeri), Asko Ahde, Minna Kuoppala, Daniel Pakulla sekä alueen nuorisopäällikkö Marko Mäkelä.

T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät