1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Maailmanmestari sai näköisensä kansanjuhlan

Kaikkiaan nelisensataa henkeä osallistui lauantaina Hotelli Kivitipun Lappajärvi-salissa pidettyyn painija Petra Ollin kultamitalijuhlaan.

Vesa Alanen toi Petra Ollille lahjaksi hyvinvointia edistävän Well boxin ja lausui myös itse kirjoittamansa runon.

Kunnan ja Lappajärven Veikkojen järjestämään lämminhenkiseen juhlaan saatiin valtiovallan, kunnan, Suomen Painiliiton ja Olympiakomitean tervehdykset.

MAINOS

Tunnelmat vaihtelivat hiiskumattomasta hiljaisuudesta huumorin kukkimiseen, kuplivaan nauruun sekä liikutuksen ja ilon kyyneliin.

Taustalla välkehti osallistujien ilo ja ylpeys nuoren, mutta jo kokeneen painijan tuoreimmasta ja historiallisesta saavutuksesta.

Ennen Petra Ollin saapumista juhlatilaan, kuultiin Idolsin finaaliin edennyttä Jere Övermarkia, joka esitti Anton Övermarkin säestämänä Taikakuun Piikkilankaa-kappaleen.

Jere Övermark esiintyi kultajuhlien aluksi ja pitemmän setin kera ja Anton Övermarkin säestämänä juhlan päätteeksi.

Kappale oli Petran oma toive. Juhla sai arvoisensa alkutahdit, kun ensin saliin saapui lippuvartio ja heti perään juhlan kohde kultatuolissa.

Kun Petra Olli ja valmentajansa Ahto Raska ja Maksim Molonov olivat asettuneet paikoilleen yleisön eteen, heijastettiin valkokankaalle video- ja kuvakooste Petran tähänastisesta elämästä ja urasta.

Koostetta siivitti Linkin Park -yhtyeen kappale In the End, joka oli Ahto Raskan valinta. Yleisö katsoi koostetta kuin henkeään pidätellen, mutta puhkesi lopulta aplodeihin.

Lauantai-illan juhlakalu Petra Olli kannettiin Lappajärvi-saliin kultatuolissa. Kunniatehtävässä olivat Jarmo Övermark (vas.) ja maailmanmestarin veli Panu.

Perheen tärkeä tuki

Juhlassa kuultiin luonnollisesti puheita. Ensimmäisenä ääneen pääsi maailmanmestari itse. Hän kuvaili värikkäästi ja pilke silmäkulmassaan kahden veljeksen ja heidän siskonsa välistä dynamiikkaa. Perheen tuen tärkeys nousi jälleen kerran esiin vaikeitakin aikoja urheilijan taipaleella kokeneen painijan puheesta.

– Perhe pitää minut maassa, jos alan leijua. Kaikista tärkein on perheen merkitys. En osaa aina sitä sanoa, mutta he tietävät sen.

Päivi ja Pertti Olli pitivät kultamitalijuhlan tunnelmasta.

Petran äiti Päivi ja isä Pertti nauttivat juhlan tunnelmasta.

– Lappajärvi on pieni pitäjä ja Petra Lappajärven tyttö. On hienoa, että häntä muistetaan. Ei varmaan kovin usein pienille paikkakunnille tule tällaista saavutusta, mietti Päivi Olli juhlan virallisen osuuden jälkeen.

Noin 150 matkapäivää vuodessa viettävän maailmanmestarin isä piti juhlan tunnelmaa vapaana.
– Väki nauroi välillä ja kuultiin hyviä juttuja. Jarkko Ala-Huikku osasi vedättää Ahtoa, isä-Pertti huomioi.

Petra Olli pääsi myös kertaamaan yleisön edessä 65-kiloisten MM-finaalin viime hetkiä, jolloin painijan omat fiilikset olivat liikkuneet ylhäältä alas.

– Muistan jonkin verran matsin loppuvaiheista. Putosin mahalleni mattoon ja sivusilmällä näin, että ottelua oli yksi sekunti jäljellä. En uskonut voittoon ennen kuin käsi oli ylhäällä.

Maailmanmestaruusvyö oli myös esillä juhlassa.

Jarkko Ala-Huikun haastatteluun saatiin myös Ollin valmentajat. Ahto Raska, joka kertoi jatkavansa tehtävässään. Tavoitteisiin kuuluu painijan oman parhaan suorituksen esittäminen tulevaisuudessa.

– Petra ei näyttänyt läheskään kaikkea osaamistaan Budapestissa, vakuutti Raska.

Petra Olli yhdessä valmentajiensa Maksim Molonovin (vas.) ja Ahto Raskan kanssa kahvitilaisuuden alussa.

Tähti ja ovien avaaja

Valtiovallan tervehdyksen kultajuhlaan toi eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.), joka kiitti Petra Ollia kaikkien suomalaisten puolesta. Hän totesi Petra Ollin avanneen ovia.

– Vuosien aikana olet kokenut ihmettelyä lajivalinnastasi – ja arvosteluakin. Minun mielestäni juuri sinunlaisesi ihmiset muuttavat rohkeudellaan maailmaa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko toi valtiovallan tervehdyksen juhlaan.

Lappajärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Laasanen muisteli, kuinka matkalla kultaan on ollut menestystä, pettymyksiä – ja mustaa silmääkin.

Menneinä vuosina lappajärveläinen painimenestys tuli miesten sarjoissa, nykyisin naisissa. Laasanen totesi Petra Ollin olevan Lappajärven Veikkojen kirkkain tähti.

Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja Reijo Kärnä kertoi Budapestin MM-kisojen jälkeen tunteneen, että hänkin on saavuttanut jotakin suurta.

Tiedotusvälineet olivat Kärnääkin yhteydessä ja hän ajatteli, ettei ole haastattelun arvoinen.

– Mutta me urheiluhullut jaksamme jännittää ja juhlia vuosittain, hän vihjaisi Petra Ollin suuntaan.

Tervehdyksensä tilaisuuteen toivat myös Olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen ja Suomen Painiliiton varapuheenjohtaja, itsekin painioppinsa Lappajärven Veikoissa saavuttanut Sarianne Savola.

Petra Ollin jo kuusivuotiaasta saakka tuntenut Jutta Lampimäki piti juhlassa yllätyspuheen, joka tosin oli mestaripainijan oma toive.

– Vaikka Petra on huippu-urheilija, hän pohjimmiltaan tavallinen ystävä. Hän on huumorintajuinen ja innostuvainen. Tiedän, että Petralle merkitsee paljon se, että Lappajärvi tukee häntä ja järjestää juhlatkin, summasi Lampimäki kahvitilaisuuden alkaessa.

Jutta Lampimäki on Petra Ollin lapsuudenystävä, joka piti painijan persoonaa ja ystävyyden taivalta valottaneen puheen kultajuhlassa.

Kun kahvitilaisuus oli ohi ja pitkä onnittelijoiden jono päässyt tuomaan omat terveisensä ja lahjansa Petra Ollille, ilta jatkui vielä Jere Övermarkin ja Anton Övermarkin tahdittamana.

He esittivät muiden muassa Jere Övermarkin Idolsissa esittämiä kappaleita sekä esimerkiksi Aviciin tuotantoa. Keikkaa jäi seuraamaan lähes täysi sali kuulijoita.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät