-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Itsenäisyyspäivän ruokaperinteet eivät ole vieraita nuorille aikuisille

Itsenäisyyspäivä on yksi syksyn odotetuimmista ruokajuhlista.

Itsenäisyyspäivän ruokaperinteitä on eniten itäsuomalaisilla sekä eri ikäluokista 18 – 24 -vuotiailla ja yli 65-vuotiailla. Tämä käy ilmi HKScanin teettämässä syyskauden ruokajuhliin liittyneessä kyselytutkimuksessa.

MAINOS

Itsenäisyyspäivän juhlapöytään katetaan sekä perinneruokia että uuden ajan herkkuja. Raaka-ainevalinnoissa suositaan suomalaista.

Paisti kuuluu juhlapöytään ja suosituimmat reseptihaut HK.fi – verkkosivuilta itsenäisyyspäivän alla ovat paahtopaisti, karjalanpaisti ja fileepaisti.

42 prosenttia nuorista 18-24 -vuotiaista sekä 45 prosenttia 65–75 -vuotiaista kertoi, että itsenäisyyspäivään liittyy erityisiä ruokaperinteitä. Muissa ikäryhmissä näitä perinteitä on vain joka kolmannella.

– Nuoren ikäluokan kohdalla tulos kertoo osaltaan perinteisten arvojen läsnäolosta tuossa ikäluokassa. Kyseessä on myös ensimmäinen sukupolvi, joka on elänyt koko ikänsä ruokafiilistelyn aikaa. Ruokaperinteet eivät tarkoita heille pelkästään sitä, että syödään ikiaikaisia suomalaisia perinneruokia.

– Perinteisyyteen liitetään laajempia, modernia hyvää syömistä kuvaavia merkityksiä. Ruokaperinteet yhdistyvät ainakin itse tekemiseen, vastuullisuuteen, lähiruokaan ja yhdessä syömiseen, kertoo ruokakulttuuriasiantuntija, väitöskirjatutkija Sami Koponen.

Joulutapakset sopivat naposteluun, pikkujouluihin tai alkupaloiksi

Perinteet ja itse tekeminen näkyvät myös HK.fi -verkkosivuston haetuimpien reseptien listassa.

Itsenäisyyspäivän alla top10 listalla ovat muun muassa naudan paahtopaisti, pekoninen karjalanpaisti, porsaan fileepaisti uunijuureksilla, burgundinpata, makaronilaatikko ja lihapullat.

– Perinteisten ruokien lisäksi itsenäisyyspäivänä valmistetaan erilaisia naposteluherkkuja, joita nautitaan television ääressä presidentinlinnan juhlallisuuksia seuraten.

Joulutapakset laadukkaista kokolihaleikkeleistä sopivat itsenäisyyspäivän napostelun lisäksi hyvin myös pikkujoulujen tarjoiluihin sekä aattoillan juhla-aterian alkupaloiksi.

Vastuullisuus on suomalaisille entistäkin tärkeämpää

Vastuullisesti tuotettu ruoka on suomalaisille tärkeää. HKScanin lihantuotanto Suomessa on sopimustuotantoa tiiviissä yhteistyössä omien tuottajiensa kanssa.

Tilalta haarukkaan ketjussa, sen kaikissa vaiheissa, tehdään yhteistyötä myös viranomaisten kanssa. Suomalainen eläintuotanto on maailman kärkeä eläinten hyvinvoinnissa ja laadussa.

Ympäristön ja ilmaston kannalta on parasta tuottaa ruokaa mahdollisimman lähellä kulutusta.

Mustikkasinappi


3 dl pakastemustikoita
0,5 dl omena- tai valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
0,5 dl sinappijauhetta
¼ tl jauhettua maustepippuria

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan koko ajan sekoittaen.

Kaada seos kuumana puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään vuorokauden. Halutessasi voit paseerata eli painella sinapin lusikalla tai kauhalla siivilän läpi ennen jäähdyttämistä.

Tällöin saat sinapista marjojen kuoret ja siemenet pois. Tarjoa valmis sinappi tapaspöydässä HK Rypsiporsas® Gourmet -leikkeleiden kanssa.

Säilytä sinappia jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutaman viikon.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät