Joulunpyhät haasteellisimmat vuosiin – verenluovuttajia tarvitaan jo ennen joulua

Mainos[adrotate banner="3"]

Monelle verenluovuttajalle käynti Veripalvelussa juuri joulunpyhien alla on pitkäaikainen perinne.

Tänä vuonna Veripalvelu toivoo, että verenluovutukset jakautuisivat tasaisesti koko joulukuulle.

MAINOS

Veren tarve sairaaloissa on ollut viime viikkoina suurta, ja leikkaustoiminta jatkuu vilkkaana vielä pitkälle joulukuuhun. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita myös kaikkina pyhäpäivinä.

– Verenluovutuksia tarvitaan joka viikko noin 4000, oli sitten arki tai juhla. Usein haastavimpia hetkiä ovat joulun, uudenvuoden ja loppiaisen väliset päivät.

– Näillä viikoilla aukiolopäiviä on tavallista vähemmän, erityisesti tänä vuonna, kun suurin osa pyhistä osuu keskelle viikkoa. Siksi jokaisena aukiolopäivänä tarvitaan lähes 1000 verenluovuttajaa normaalin 800 sijaan, kertoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

Pitkien joulunpyhien ympärillä Veripalvelu pitää ovensa auki kahtena ylimääräisenä päivänä, mutta luovuttajien toivotaan lähtevän ”lahjatalkoisiin” jo nyt.

Tänään luovutetut punasolut säilyvät käyttökelpoisina jouluun asti. Trombosyytteja eli verihiutaleita puolestaan tarvitaan juuri joulunpyhien ja uudenvuoden ympärillä, sillä ne säilyvät käyttökelpoisina ainoastaan viisi vuorokautta luovutuksesta.

Alueellamme järjestetään seuraava verenluovutustilaisuus torstaina 13.12. kello 14-17.30 Karstulassa seurakuntatalolla osoitteessa Tapulilahdentie 2.

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta.

Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

MAINOS
Edellinen artikkeliIsänmaallinen joulujuhla Alajärven kirkossa
Seuraava artikkeliHelluntaiseurakunnan juhlakuukausi kokosi yhteen