0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Joulupöydän vaarat – miksi suklaa on koirille ja kissoille vaarallista?

Jouluna myös perheen lemmikit saattavat vaihtaa vapaammalle ruokailuissa.

Joulupöydän alla suupaloja odottava karvakorva ei kuitenkaan voi nautiskella samoista herkuista kuin pöydän ääressä istuvat ihmiset.

MAINOS

Useat joulun suosikkiherkut, kuten esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset ja rusinat ovat haitallisia lemmikeille. Suklaa sisältää teobromiinia, mikä on koirille ja kissoille myrkyllistä.

Tummassa suklaassa on korkeampi teobromiinipitoisuus, mikä tekee siitä vaarallisempaa. Pieni pala ei vielä ole vaarallinen, mutta suklaan antamista lemmikille on hyvä välttää kokonaan.

– Mikäli lemmikki on syönyt jotain sille kuulumatonta, niin usein se ilmenee alkuun levottomuutena, huonovointisuutena, kuten kuolaamisena ja oksentamisena ja se voi ripuloida.

– Mikäli lemmikkisi on syönyt jotain myrkyllistä, ole välittömästi yhteydessä päivystävään eläinlääkäriin, josta saat lisäohjeita, neuvoo LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola.

Myös joulupöydän ruuantähteissä voi piillä vaaratilanteita. Luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille.

Lemmikille sopimaton ruoka voi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja eläimelle ja erityisesti luunpalaset voivat aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran.

Turvallisinta onkin antaa perheen karvaiselle jäsenelle vain juuri hänelle tarkoitettuja herkkuja.

Siedätyksestä apua pauketta pelkäävälle lemmikille

Uuden vuoden juhlinta on stressaavaa aikaa erityisesti koirille. Pelkäävälle koiralle kannattaa järjestää muuta puuhaa rakettien ampumisen ajaksi, kuten vaikkapa koiralle soveltuvan luun pureskelua.

Koiralle kannattaa järjestää rauhallinen lepopaikka, mikäli koira ei sitä itse löydä. Huoneesta voi tarvittaessa sulkea verhot, jotta koira voi rauhoittua omissa oloissaan.

Apua rakettien pauketta pelkäävälle lemmikille saattaa saada, kun alkaa siedättää sitä raketin paukkeelle esimerkiksi ääninauhoilla ja muille äänille hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta.

Hyvin vaikeissa tilanteissa voi konsultoida eläinlääkäriä mahdollisen eläinlääketieteellisen avun saamiseksi.

Raketteja saa ampua uuden vuoden aattona kello 18-02 välisenä aikana, jota ennen koiran kanssa kannattaa tehdä pidemmät ulkoilut. Koiran ulkoiluttamista irti on hyvä välttää kaiken varalta koko päivän ajan.

Vaikka koira ei muutoin pelkäisi kovia ääniä, voi läheltä ammuttu raketti säikäyttää sen.

Kadonneesta koirasta kannattaa ilmoittaa lähimpänä oleviin löytöeläintarhoihin ja jakaa katoamisilmoitusta sosiaalisessa mediassa.

Kuvallinen ilmoitus on aina parempi, jotta eläimen voi tunnistaa helpommin. Hyviä ohjeita kadonneen lemmikin etsintään tarjoaa muun muassa karkurit.fi –sivusto.

Näin vietät joulun turvallisesti lemmikin kanssa

Selvitä päivystävä eläinlääkäriasema ja tallenna puhelinnumero puhelimeesi

Nosta jouluherkut ja joulukukat ja -koristeet lemmikin ulottumattomiin

Siivoa lahjanarut ja muut roskat pian lahjojen avaamisen jälkeen

Säilytä kotona ensiaputarvikkeena lääkehiiltä, mutta kysy aina ensin ohjeet sen antamiseen eläinlääkäriltä

Vie roskat suoraan roskakatokseen, tai jonnekin mistä koira ei pääse käsiksi esimerkiksi kinkunpaistorasvaan

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät