Joulukuusiperinne muuttuu hiljalleen

Mainos[adrotate banner="3"]

Joulukuusi hankitaan useampaan kuin joka toiseen suomalaiseen kotiin.

Kotimainen kuusi on edelleen suosituin joulupuu, mutta perinteessä on tapahtunut myös muutoksia viime vuosina. Kotiin kannetaan yhä pienempiä kuusia.

MAINOS

Suomalaiset ovat tottuneet pieniin edullisiin kuusiin, joita kauppaketjut ovat tarjonneet jo vuosia. Ympäristötietoisuuden lisääntyminen näkyy myös joulupuuhankinnoissa.

Yhä useampi hankkii kotiinsa ruukkukuusen, jonka voi myös istuttaa myöhemmin pihalle. Ruukkukuusen kasvattaminen joulupuukäytön jälkeen vaatii kuitenkin hieman vaivaa ja taitoa.

Suomalaiset hankkivat kotiinsa tänä jouluna kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa kuusta, joista miljoona tulee kotimaisilta kuusiviljelmiltä. Omasta tai tuttavien metsistä haetaan noin 300 000 kuusta ja reilut 150 000 kuusta tuodaan ulkomaisilta viljelmiltä.

Suomalaisen kuusen hankkiminen ulkomaisen sijasta on ekologinen valinta, sillä lähellä tuotetun ja lähialueelta kuljetetun kuusen hiilijalanjälki on pieni.

– Kotiin kannattaa kantaa taimikossa hitaasti kasvanut tuuhea kuusi. Näin saadaan tilaa parempikasvuisille puille, mikä lisää myöhemmin myös metsän hiilensidontaa, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Joulukuuselle riittävästi vettä

Tuore joulukuusi kestää sisätiloissa varisematta yleensä kaksi viikkoa, jos se ei pääse kuivahtamaan missään vaiheessa ja se saa riittävästi vettä koko ajan.

Joulukuusen hoito

Suojaa kuusi ajoviimalta, jos kotimatka on pitkä. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.

Sulata ulkoa tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot sen lämpimään sisätilaan.

Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3-5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.

Huolehdi siitä, että kuusella on vettä aina riittävästi. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti.

Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle.
Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla jätesäkkiin.

MAINOS
Edellinen artikkeliKyyjärven Kamerakerho juhli nelikymppisiä
Seuraava artikkeliAnna lapselle raitis joulu -kampanja 2018