-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Nelimarkka-museo esittelee rinnakkain isä ja tytär Polarin taiteen

Nelimarkka-museossa Alajärvellä on esillä 10.2. saakka mielenkiintoinen taidenäyttely, jossa esitellään rinnakkain kaksi äkkivilkaisulla hyvinkin erilaista taiteilijaa, joiden teokset pidemmän katsahduksen jälkeen alkavatkin vaikuttaa jopa hämmentävän samantyyppisiltä.

Tarja Polarin vuonna 1973 maalaama kolme sisarta on yksi niistä teoksista, jotka taiteilija lahjoitti Nelimarkka-museolle. Taiteilija itse on kuvassa keskellä.

Kyseessä on isän ja tyttären, opettajan ja oppilaan yhteisnäyttely, sillä näyttely esittelee rinnakkain isä Oivan (1912-1996) ja tytär Tarja Polarin (s. 1943) teoksia. Teoksissa näkyvät kahden taiteilijan eri vuosikymmenien tyylit ja värit sekä ajatukset elämästä ja maailmasta.

MAINOS

Seinäjokelaislähtöinen Oiva Polari on tunnettu sinisävyisistä lakeusmaisemistaan, mutta monipuolisen taiteilijan uran varrelle mahtui monia tyylejä ja aiheita.

Polarin teokset ovat yksinkertaisia ja pelkistettyjä ja niissä näkyy pyrkimys totuuden etsimiseen sekä ihmisenä olemisen peruskysymykset.

Oiva Polarin tyttärelle Tarjalle oma isä on ollut suuri esikuva. Tytär istui jo varhain isänsä mallina. Hän näkee heidän taiteessaan paljon yhtäläisyyttä, varsinkin aihepiireissä. Tarja Polari sai taiteellisen oppinsa isältään.

Tarja Polarin jo pienenä tyttönä maalaama Prinsessa.

Tarja Polarin aiheita ovat vuosikymmenien aikana olleet ihmiset, eläimet, kasvit, naamiot, solut, siivet, aurinko ja kuu. Teokset ovat voimakkaita ja kirkkaan värisiä, leikkimielisiä ja humoristisia erotiikkaakin löytyy.

Näyttely on koottu Oiva Polarin perikunnan ja Tarja Polarin Nelimarkka-museolle lahjoittamien teosten ympärille. – Ajatus näyttelystä lähti, kun lahjoitin Nelimarkka-museolle viisi teostani, Tarja Polari kertoo.

Aikaisemmin Oiva Polarin perikunta oli niin ikään tehnyt museolle lahjoituksia.

Lisäksi teoksia on lainattu näyttelyä varten Tarja Polarilta sekä Oiva Polarin ja hänen perikuntansa Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseolle lahjoittamasta kokonaisuudesta.

Tarja Polari kertoo aina olleesa tuottelias taiteilija, aivan kuten isänsäkin oli. Niinpä 11 kertaa muuttaneella taiteilijalla ikuinen ongelma muuttoja tehdessä ovat taidevarastot. – Tajusin olevani siinä iässä, jossa isäkin alkoi lahjoittaa töitään museoille, niinpä olen toiminut samoin.

Polari onkin lahjoittanut teoksiaan lukuisille museoille mutta kertoo, että tauluja on edelleen jäljellä useita satoja.

Ahkeran maalaamisen lisäksi Polari on ollut myös ahkera näyttelyrintamalla, sillä vuosikymmenten varrella nyt 75 -vuotiaalla taiteilijalla on ollut kymmeniä erilaisia näyttelyitä, Alajärvelle joulukuussa avattu näyttely oli tälle vuodelle jo yhdeksäs.

Pelkästään hänen omiensa ja isänsä teoksien yhteisnäyttelyä ei kuitenkaan ole ollut koskaan ennen, joten näyttely Nelimarkka-museolla on sikäli ainutlaatuinen.

Tuula Jokiaho

Näyttelyn taiteilijoiden omakuvat. Oiva Polari maalasi omakuvan 1944, tytär Tarja 1967.

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät