1.4 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Antti Tuuri on ainaisahkera kirjailija

Vimpelin yhteiskoulusta vuonna 1963 ylioppilaaksi kirjoittanut Antti Tuuri on saanut väkevästi asioita aikaan kirjallisella saralla. Hän on kirjoittanut jo yli 80 kirjaa. Vapaaksi kirjailijaksi Tuuri heittäytyi 1980-luvun alussa.

Syksy 2018 toi Tuurilta kirjamarkkinoille teoksen Aavan meren tuolla puolen. Siinä liikehditään Ruotsissa. Sukua, väkeä ja toimintaa on teoksessa kosolti – niinhän sitä tapaa Tuurilla olla.

MAINOS

Kirjan kirjoittaminen on vaativaa työtä. Kielen, sisällön ja rytmin on oltava kunnossa valmiissa teoksessa. Juonta kaivataan muihinkin kirjoihin kuin dekkareihin. Suomalaiset lukijat odottavat myös romaanien olevan faktisesti oikein.

Eikä tuossa kaikki. Jokaista kirjaa varten on kirjailijan tehtävä taiten ja päättäväisesti taustatyötä. Yksikään kestävästi kiinnostava kirja ei synny milloinkaan siltä istumalta.

– Haastattelin tätä tuoreinta romaaniani varten noin sata ihmistä. Kymmenkunta kertaa poikkesin kirjan valmistumisvaiheessa Ruotsissa. Tietenkin kolusin myös erilaisia arkistoja, Antti Tuuri kertoo.

Antti Tuurin kirjoissa tapahtuu usein huimasti asioita lyhyen ajan sisään. Aavan meren tuolla puolen -teos ei tee tuohon asiaan poikkeusta.

Suku kokoontuu vainajan kotiin Skövdeen, ja yhden joulukuisen päivän aikana suvun keskuudessa liikehditään ja puhutaan enemmän kuin monissa muissa suvuissa kuukausiin tai vuosiin.

Vuorokauteen mahtuu Tuurilla tosiaan taas paljon: kouluun heitettiin polttopullo, vainajan sukuun kuulunut lapsi oli kateissa, kuolintaloon tulvahti asioita setvivien sukulaisten lisäksi myös soittajakavereita sekä uskonsisaria ja -veljiä. Menneitä ehdittiin melkoisesti muistella myös.

Tuurin ihmiset ovat taas tutusti dynaamisia: he ovat fyysisiä, tosin äkkiä kuin kultajyvänä kimmeltää kirjassa kaiken kohelluksen seassa Tuurin yhden henkilöhahmonsa suuhun laittama havainto:

– Henkisen maailman olemassaolon tajuaminen on ensimmäinen edellytys maailman ymmärtämiseen.

Antti Tuuri nauttii kirjoittamisesta.

– Olen ollut siitä onnellisessa asemassa kirjallisten töitteni suhteen etten ole milloinkaan joutunut kirjoittamaan kirjaa aiheesta, josta en olisi todella ollut kiinnostunut, Tuuri puhuu.

Antti Tuurin kirjat ovat lakonisia ja ne ovat pelkistettyjä. Visuaalisuus on niissä silti täyttä totta. Antti Tuurilta on usea kirja kelvannut tykätyksi elokuvaksi. Sellaisia ovat muun muassa Pohjanmaa, Talvisota, Lakeuden kutsu ja Ikitie.

Seuraava kirja ainaisahkeralla Antti Tuurilla on jo startannut.

– Siinä liikehditään pääosin Lappajärvellä, Tuuri paljastaa.

Hannu Ranta

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät