1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Äkkilähtö Vimpelistä Tallinnaan

Pirttilän Unski on työtön mies, jonka isä on vastikään kuollut. Isän testamentti lupaa Unskille isoa perintöä, johon liittyy reunaehtoja.


Vimpelin Kirkonkylän Nuorisoseuran näyttelijäjoukko on saanut lisää naisenergiaa Lea Vasalammesta (vas.) Ann-Mari Häggman-Niemestä, Camilla Övermarkista ja Elina Pyhälahdesta.

Unskin pitää 48 tunnin sisällä ripotella isävainajan tuhkat mereen, löytää itselleen naisystävä ja mennä kihloihin. Unski päättää ottaa haasteen vastaan ja saa matkakaverikseen setänsä Kalen.

MAINOS

Laivayhtiö Smile kuljettaa kaksikkoa ja muuta risteilyväkeä kohti Tallinnaa. Vettä ja laivan uppoamista pelkäävä Unski tapaa matkan aikana monenlaisia persoonia. Smilen laivalla myös sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Markku Hyvösen kirjoittama ja Maritza Parkkisen ohjaama Äkkilähtö Tallinnaan saa ensi-iltansa Vimpelissä maaliskuun kahdeksantena.

Komediaa esitetään poikkeuksellisesti kahdeksan kertaa: aikaisemmin Vimpelin Kirkonkylän Nuorisoseuran ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston yhteistuotantoa olevia näytelmiä on esitetty keväisin vain noin viisi kertaa.

Nauruvaroitus on voimassa myös tänä vuonna ja saattaapa risteilyllä käynyt katsoja löytää näytelmän hahmogalleriasta myös tutunoloisia kanssamatkustajia.

Haasteita

Vimpelin nuorisotalon näyttämöllä nähdään Jouni Leppäaho, Seppo Koivisto, Ann-Mari Häggman-Niemi, Sofia Lakaniemi, Camilla Övermark, Paavo Matintupa, Teemu Lehto, Pinja Parkkinen, Arja Tikkanen, Elina Pyhälahti, Lea Vasalampi, Rene Mattila ja Minna de Cloux. Maritza Parkkinen vastaa lavastuksen, valojen ja äänten suunnittelusta.

Lavastemestari on Markku Haapakoski ja ääni- ja valomestari Helena Apilasaho.

Äkkilähdön harjoitukset aloitettiin syyskuussa. Kantaesityksensä Kaivolan kesäteatterissa vuonna 2015 saaneen Hyvösen näytelmän teksti oli ensimmäinen, joka Vimpelissä syksyllä luettiin ja johon myös päädyttiin – etenkin tekstin hauskuuden takia.

Harjoituksia on pidetty kerran viikossa ja nyt ollaan siinä vaiheessa, ettei plaria enää tarvita. Näyttämölle on luvassa haastetta, joista Seppo Koivisto nostaa esiin lyhyet repliikit.

– Uusille tekijöille on haastetta siinä, kun on menoa ja meininkiä.

Ääni- ja valopuolella jo monta ensi-iltaa kokenut Helena Apilasaho vinkkaa jo etukäteen yleisölle, että haastetta löytyy myös lavasteisiin liittyen. Laivasta löytyy yksi haaste ja toinen liittyy itse esitykseen.

– Lavastusvaihdot tehdään valoissa.

Lavasteiden vaihtoa harjoiteltiin ensimmäisen kerran viime torstaina.

Ääni- ja valomestarina toimivalla Helena Apilasaholla (vas.), ohjaaja Maritza Parkkisella ja muulla ryhmällä on monta haastetta ennen ensi-iltaa ja esitysten aikana.

 

Oppia konkareilta

Äkkilähtöä harjoittelee sekä konkareista että ensikertalaisista koostuva ryhmä. Ensikertalaisia on mukana viisi, mukaan lukien porukan kuopus, 12-vuotias Rene Mattila.

Kalle Pulua näyttelevä Rene kertoo jo aikaisemmin halunneensa lähteä kansalaisopiston kurssille ja näyttämölle, mutta nyt tuli sen aika. Kalle Pulun äiti on virolaissyntyinen shoppailuaddikti ja nimeltään Marketta.

Roolissa nähdään Lea Vasalampi, joka kertoo myös haaveilleensa jo pidempään näyttämöharrastuksesta.

Nyt harrastukselle on löytynyt aikaa. Hän paljastaa, ettei kertonut etukäteen kotiväelle uudesta harrastuksestaan vaan lähti ensimmäisiin harjoituksiin salaa.

– Koulunäytelmissä olin joulukuusi tai kärpässieni, jolla ei ollut repliikkejä. Marketan rooli on pieni ja hyvä ja repliikkejäkin on. Harjoitukset ovat viikon henkireikä, vaikka olenkin alkanut vähän stressata, että osaanko vuorosanat. Olen kokenut, että saan ilmaista itseäni toisella tavalla kuin normaaliarjessa.

Elina Pyhälahti tulkitsee Sara Hynnisen roolin.

– Sara on hauska tyyppi, jolle tapahtuu kaikenlaisia sattumuksia. Komedia on kohtauksesta toiseen hauska. Ei tule hetkeäkään, ettei saisi nauraa, valottaa blondia neitiä esittävä Pyhälahti työn alla olevasta näytelmästä.

Äkkilähdön näyttelijäkaartiin Elina Pyhälahti liittyi työkavereidensa Seppo Koiviston ja Minna de Cloux’n kannustamana toteamuksella, että Vimpelin Kirkonkylän Nuorisoseuran porukassa näytteleminen on mukavaa puuhaa.

– Ei ollut vaikea lähteä mukaan. Olin jo aikaisemmin ajatellut harrastukseen mukaan lähtemistä ja jutellut siitä Maritza Parkkisen kanssa.

Kokkolasta kotoisin olevalla ja Sääksjärvellä asuvalla Camilla Övermarkilla on aikaisempaa näyttelijäkokemusta Kokkolan Iltatähdestä, joka on pieni harrastajateatteriryhmä.

Hän tekee Vimpelin-debyyttinsä Äkkilähdössä Savosta kotoisin olevana rempseänä Siruna, joka on laivan keittiöhenkilökuntaa ja Övermarkin mukaan kova tekemään. Savon murre kuuluu Sirun puheessa.

Sirun rooli on hahmottunut Camilla Övermarkin mukaan pikkuhiljaa. Ensi-iltaa hän kertoo odottavansa hyvällä fiiliksellä ja jännittäenkin.

– Mukavinta on ollut tutustua uusiin ihmisiin. Minut on otettu hyvin vastaan. Porukka on tosi mukava ja meillä on hyvä yhteishenki.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät