MAINOS

Lapuan hiippakunnan isännöimä Yhteisvastuukeräys käynnistyy

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen televisiopuheessaan 3. helmikuuta kello 12.

Tasavallan presidentti toimii perinteiseen tapaan keräyksen suojelijana. Keräyksen esimiehenä on tänä vuonna Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

MAINOS

Vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan Suomen lapsista useampi kuin joka kymmenes elää pienituloisessa perheessä. Tämä tarkoittaa noin 110 000 lasta, ja määrä on kasvussa.

Miriam Atonia työskentelee KUA:n koulutuskoordinaattorina Turkanan maakunnassa Keniassa.

Jo peruskoulussa vaaditaan käytännössä urheiluväline- ja tietotekniikkahankintoja, jotka voivat asettaa vähävaraisten perheiden lapset eriarvoiseen asemaan.

Toisen asteen opinnot ja ammattihaaveet voivat jopa kariutua, mikäli perhe ei voi hankkia nuorelle opiskeluun tarvittavia välineitä.

Yhteisvastuukeräyksen kokonaistuotosta 40 prosenttia ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelun tukemiseen Suomessa. Kokonaistuotosta 20 prosenttia kanavoidaan tähän tarkoitukseen Kirkon diakoniarahaston kautta, ja toiset 20 prosenttia ohjataan oman paikallisseurakunnan avustustyöhön.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) vie perille 60 prosenttia keräystuotosta. Maailman humanitaarisesta avusta alle kolme prosenttia (2018) menee koulutukseen. Siksi KUA painottaa työssään koulutusta.

John Bongei työskentelee KUA:n humanitaarisena koordinaattorina Keniassa. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille maailman katastrofialueilla.

Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan elintärkeitä taitoja.

Vaarana on paluu menneisyyteen

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen esimiehenä toimiva Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura pitää lapsiperheiden köyhyyttä Suomessa laaja-alaisena ongelmana, jolla on kauaskantoisia seurauksia.

– Kokemus täydellisestä osattomuudesta ja ulkopuoliseksi jäämisestä painaa jälkensä nuoreen. Monet mahdollisuudet ja kyvyt jäävät käyttämättä ja unelmat toteutumatta. Lapsiperheköyhyyden ratkaiseminen tulisi ottaa painopisteeksi seuraavassa hallitusohjelmassa.

– Suomessa edeltävät sukupolvet ovat kovalla työllä luoneet lapsille ja nuorille tasavertaiset mahdollisuudet saada hyvä koulutus perheen taustasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

– Nyt näköpiirissä on huolestuttavia merkkejä siitä, että otamme askelia taaksepäin. Esimerkiksi alueilla, joilla väestön määrä vähenee, nuorten mahdollisuudet kapenevat.

Yhtä lailla maailman katastrofialueilla koulutusmahdollisuuksien luominen lapsille ja nuorille on äärimmäisen tärkeää.

– Välittömän katastrofiavun jälkeen ihmisiä ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan on ryhdyttävä heti pitkäjänteisesti rakentamaan tulevaisuutta yhteistyössä heidän kanssaan.

– Niin Suomessa kuin katastrofien keskellä yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, millaisia mahdollisuuksia erityisesti nuorille annetaan.

– Osallistumalla Yhteisvastuukeräykseen olet mukana tukemassa lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Koulutus on pitkäjänteinen keino muuttaa maailmaa.

– Kirkolliset avustusjärjestöt ovat osoittautuneet luotettaviksi. Apu menee perille, ja sen perille toimittamisen kulut ovat kohtuulliset, Peura toteaa.

 

Exit mobile version