-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Lappajärvestä juoksutetaan helmi-maaliskuussa normaalia vähemmän vettä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään myöntänyt Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle poikkeamisluvan Lappajärven minimijuoksutusmäärän alittamiseen vuoden 2019 helmi-maaliskuun ajan.

Lappajärven juoksutusmäärä saa olla helmi-maaliskuun ajan alimmillaan neljä kuutiota sekunnissa vesipinnan ollessa tavoitevyöhykkeellä tai sen alapuolella.

MAINOS

Poikkeamisluvan avulla saadaan Lappajärvi todennäköisemmin nousemaan kesään mennessä säännöstelyn tavoitevyöhykkeelle eli tavanomaiselle kesätasolle.

Poikkeukselliset juoksutukset eivät vaikuta kevään tulvatilanteeseen, koska järvestä on mahdollisuus juoksuttaa keväällä enemmänkin, jos lumi- ja sadetilanteen kehittyminen sitä edellyttää.

Lappajärven pinta on nyt normaalia alempana, mikä on seurausta viime vuoden lämpimästä ja kuivasta kesästä ja syksystä.

Helmi-maaliskuun juoksutusmuutoksen seurauksena Lappajärven pinta voidaan laskennallisesti saada enimmillään noin 16 senttiä korkeammalle kuin säännöstelyluvan mukaisella säännöstelyllä.

Tämänhetkisen vesistömallin laskeman keskiennusteen mukaan Lappajärvi nousee saadun poikkeamisluvan mukaisella minimijuoksutuksella tavoitevyöhykkeelle alkukesällä.

Evijärven juoksutus pysyy helmi-maaliskuun ajan tämänhetkisen ennusteen mukaan noin tasolla viisi kuutiota sekunnissa.

Minimijuoksutusmuutoksen vaikutukset kohdistuvat lähinnä Lappajärveen. Haettu muutos vähentää jonkin verran alapuolisten Evijärven ja Ähtävänjoen vedenvaihtuvuutta helmi-maaliskuun aikana, mutta lisää vedenvaihtuvuutta vastaavasti myöhemmin kesän tai syksyn aikana.

Näin ollen Lappajärven minimijuoksutuksen muutoksella arvioidaan olevan lähinnä positiivisia vaikutuksia alapuoliseen vesistöön.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät