25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Jamissa voi opiskella esportsia ensimmäisenä Pohjanmaalla!

Järviseudun ammatti-instituutissa eli Jamissa on syksystä lähtien mahdollista valita osaksi merkonomi- ja datanomiopintoja erillisiä esport-opintoja.

Esport-opinnot sijoittuvat opiskelijoille ns. valinnaisiin opintoihin. Opiskelijoilla on valittavana kaksi erilaista tutkinnon osaa, esport-liiketoiminta ja kilpapelaaminen.

MAINOS

Esport-liiketoiminta keskittyy nimensä mukaisesti liiketoimintaan. Esport-liiketoiminnassa opiskelijat osallistuvat OUTLOAD-kilpapelitapahtuman järjestämiseen.

OUTLOAD on kuin pieni työpaikka oppilaitoksen sisällä – sillä on omat työskentelytilat, opiskelijoiden itsensä sopimat työajat ja laaja valikoima erilaisia työtehtäviä. Kilpapelitapahtuman tuotot jaetaan tapahtuman päätteeksi palkkana järjestäville opiskelijoille.

Esport-liiketoiminnassa opiskelijat työskentelevät monipuolisissa työtehtävissä mm myynnin, markkinoinnin, turnausjärjärjestelyjen, tuotteistamisen, asiakaspalvelun ja mediatuotannon sekä tietoverkkoinfran parissa. Osa opiskelijoista toimii tiimijohtajina ja johtavat siten oman opiskelijatiiminsä työskentelyä.

Esport-liiketoiminnan opinnot antavat opiskelijoille tuhdin annoksen tiimi- ja projektityöskentelyä. Tiimijohtajat pääsevät myös kokeilemaan projektijohtamista ja esimiestyöskentelyä oppilaitosympäristössä.

Kilpapeliopinnoissa opiskelijat keskittyvät pelaamiseen. Lukuvuoden aikana opiskelijat saavat valmennusta niin joukkue- kuin yksilöharjoittelussa.

Opiskelijat muodostavat muiden opiskelijoiden kanssa oman joukkueen, jonka kanssa opiskelijat harjoittelevat sekä osallistuvat online- ja lan-turnauksiin. Opiskelijaa ja joukkuetta auttaa kehittymään oma valmentaja, joka on viikoittain käytettävissä.

Kilpapelaamisen lisäksi opinnot sisältävät myös fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta. Opintojen keskiössä on myös säännöllisen unirytmin hallinta osana arkea sekä kokonaisvaltaisen urheilullisen elämäntavan opettelua.

Kilpapelaaminen ja esport kiinnostaa

Kilpapelaaminen ja esport on maailmalla sekä Suomessa hurjassa nosteessa.

Omia kilpapelijoukkueitaan ovat ehtineet perustaa jo monet nimekkäät urheiluseurat kuten Helsingin IFK, Porin Ässät, FC Lahti ja Seinäjoen SJK. Myös monet yritykset ovat perustaneet omia kilpapelijoukkueita, näistä nimekkäin on Gigantti.

Kilpapelitapahtumat myös ammattimaistuvat. Telia ilmoitti kesäkuussa ostavansa enemmistön Suomen suurimmasta kilpapelitapahtumasta Assemblysta. Muita isoja tapahtumia Suomessa on Vectorama Oulussa ja Lantrek Tampereella. Esportsin ammattimaistuessa ala tarvitsee jatkossa myös koulutettuja ammattilaisia.

Monet oppilaitoksista ovat ottaneet esportsin osaksi opintoja. Esport-opintoja pystyy valitsemaan jo Ahlmanilla Tampereella, HEOlla Helsingissä, Ruoveden lukiossa ja Sotkamon urheilulukiossa. Korkea-asteella esportsia voi opiskella Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Jami on ensimmäinen oppilaitos, joka järjestää esport-koulutusta alueellaan. Lähimmät vastaavat ovat Kainuussa ja Pirkanmaalla.

Koulutukselle on selvästi kysyntää, sillä hakemuksia on tullut Vaasasta, Jyväskylästä, Turusta ja Tampereelta asti. Esport-opintohin on perustettu oma info-sivu joka toimii myös tietosivuna vanhemmille. Info-sivu löytyy osoitteesta esportkoulu.fi.

Esport-liiketoiminnan tutkinnon osaa on pilotoitu syksystä lähtien uudella tiimiformaatilla. Uudessa formaatissa opiskelijoista valitaan ensin kaksi tiimijohtajaa, jotka toimivat tiiminsä esimiehinä.

Tämän jälkeen tiimijohtajat suunnittelevat yhdessä opettajan kanssa työtehtävät, jotka pitää tiimeissä täyttää.

Tämän jälkeen tiimijohtajat avaavat nämä työtehtävät muiden opiskelijoiden haettaviksi ja järjestävät hakutilaisuuden. Lopulta tiimijohtajat pääsevät valitsemaan tiimiläisensä hakijoiden joukosta ja tiimi alkaa siten muodostua. Kun tiimit ovat muodostettu, alkaa varsinainen toiminta.

Tiimijohtajat pitävät tiimeilleen viikoittain työtunnit, joilla tapahtumaa suunnitellaan ja tiimijohtajien toimintaa taas ohjaa viikoittain järjestettävä johtoryhmäkokous.

OUTLOAD lyhyesti

OUTLOAD on pääsiäisenä kuudetta kertaa järjestettävä kilpapelitapahtuma, kansankielellä lanit. Vuoden 2018 ennakkoon loppuunmyydyt lanit kertovat siitä, että tapahtumalle on Järviseudulla tilausta.

Kuten aikaisempina vuosina, myös tänä vuonna tapahtumaa järjestää kymmenen merkonomi- ja datanomiopiskelijan pienryhmä. Opiskelijat ovat itse vastuussa tapahtumasta, sen järjestelyistä ja sisällöstä.

Tapahtumassa järjestetään erilaisia peliturnauksia, joihin tulee osallistujia ympäri Suomen. Tapahtuma on myös luonteeltaan sosiaalinen ja siellä on hyvät mahdollisuudet tutustua uusiin ystäviin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät