-5 C
Alajärvi
lauantai 01.4.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Lasten LukuVarkaus -finalistien joukossa kaksi kirjaa Järviseudulta

Tänä vuonna Lasten LukuVarkaus -finalistien joukossa on peräti kaksi kirjaa Järviseudulta, Alina ja Kati Keski-Mäenpään Varastettu Vaivaisakka ja Mervi Heikkilän Revonpuro.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Palkinto jaetaan vuosittain Suomessa ja suomenkielellä julkaistulle lastenromaanille. Palkinto on suuruudeltaan 3500 euroa.

Kirjallisuuspalkinnon esiraati on käynyt läpi viime vuonna julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati siis luki kaikki Suomessa suomenkielellä vuonna 2018 ilmestyneet palkinnon kategoriaan kuuluvat lastenromaanit, joita oli noin 60 kappaletta.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että tälläkin kertaa todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois.

Kirjailijat tarttuivat kirjoissaan ajankohtaisiin aiheisiin lasten elämässä, kuten uusioperheiden arkeen ja ystävyyteen. Vuonna 2018 korostuivat myös historialliset ja ekologiset teemat.

Vuonna 2019 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaa kuusi ehdokasta: Tapani Baggen Aavehevosen arvoitus, Marjut Brunilan Immu ja Torninvartijat, Mervi Heikkilän Revonpuro, Alina ja Kati Keski-Mäenpään Varastettu vaivaisakka, Mari Kujanpään 102 askelta mummilaan sekä Paula Norosen Supermarsu ja roskaavat ryökäleet.

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat: Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosasto), Anu Ruotsalainen ja Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen.

Palkinnon saajan taas päättää Varkauden alakouluja edustava lapsiraati.
LukuVarkaus palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 12.6. Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Revonpuro kertoo Pöllö -tytöstä

Finalistikirjojen kirjoittajista Mervi Heikkilä (synt. 1974) on Alajärveltä lähtöisin oleva kirjailija ja Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtaja.

Heikkilän teos Louhen liitto (2015) oli Topelius-palkintoehdokkaana vuonna 2016. Raadin mukaan kirjassa yhdistyvät taidokkaasti arki ja fantasia.

Heikkilä hyödyntää kirjassa suomalaista mytologiaa ja kansanperinnettä. Heikkilä on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän asuu Ylistarossa.

Nyt ehdolla oleva Kariston julkaisema Revonpuro kertoo Pöllö-tytöstä, joka asuu sokean parantaja-äitinsä kanssa metsämökissä. Metsän eläimet ovat hänen ystäviään.

Metsässä on myös vaaroja, mutta Pöllölle se on silti toinen koti. Eräänä päivänä Pöllö ystävystyy kahden pojan Matruksen ja Hiiskun kanssa.

He kertovat Pöllölle tyrmistyttävän uutisen: Pöllön rakas metsä on uhattuna. Yhdessä pojat ja Pöllö joutuvat vaaralliseen seikkailuun. Samalla Pöllön perhettä koskeva suuri salaisuus raottaa verhoaan.

Revonpuro aloittaa uuden fantasiakirjasarjan, jossa kerrotaan luonnosta ja sen suojelemisesta, kiemuraisista ihmis-, ystävyys- ja valtasuhteista sekä arkisista, mutta myös yliluonnollisista ilmiöistä.

Varastettu vaivaisakka äidin ja tyttären yhteistyötä

Soinista finaaliin kirjan kirjoittivat Alina ja Kati Keski-Mäenpää. Kirjan Varastettu vaivaisakka on julkaissut Suomen Lähetysseura.

Se kertoo, miten koko kylän väki hämmästyy, kun kirkon pihassa iät ja ajat seissyt maankuulu vaivaisakka katoaa. Se on varastettu todella huonoon aikaan, vain viikko ennen presidentin vierailua.

Kuka voi olla niin röyhkeä, että vie ison puisen akan? Ystävykset Taimi ja Luka perustavat Etsiväkaksikon ja alkavat selvittää asiaa. Johtolankoja ja epäiltyjä löytyykin useita, mutta kuka on loppujen lopuksi syyllinen?

Kirjan ovat kirjoittaneet yhdessä äiti ja tytär. Selkeästi etenevä seikkailukertomus tarjoaa hauskoja juonenkäänteitä ja oivaltavia ratkaisuja.

Kirjoittajista Alina Keski-Mäenpää (s. 2008) on neljäsluokkalainen koululainen, joka harrastaa kirjoittamista, saksofonin soittoa, tanssia ja lentopalloa. Hän kirjoittaa parhaillaan äitinsä Katin kanssa jatko-osaa Varastettu vaivaisakka -kirjaan.

Alina on viettänyt elämästään neljä ensimmäistä vuotta Etiopiassa, jossa hänen vanhempansa olivat töissä. Nykyään Alina asuu Soinissa ja hänellä on kolme sisarusta.

Alinan äiti Kati Keski-Mäenpää (s. 1975) puolestaan on kasvatustieteen tohtori, luokanopettaja ja neljän lapsen äiti.

Hän on kirjoittanut aiemmin kirjat Puhuvat kädet – Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat kuurojentyössä Etiopiassa (Suomen Lähetysseura, 2012), Yllätyksiä opetusvälinevarastossa (Suomen Lähetysseura, 2017) ja Jaettu matka – Sadun syöpätarina (BoD, 2019).

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät