1.5 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Tuhannet löytöeläimet elävät Suomessa lopetushan alla

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY haluaa nostaa 2. maaliskuuta vietettävän valtakunnallisen löytöeläinpäivän kunniaksi kodittomien eläinten profiilia.

HESY:n mukaan suunnitteilla oleva koirien pakollinen tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite on ulotettava koskemaan kissoja mahdollisimman pian, jotta kissojen hylkääminen saadaan vihdoin aisoihin.

MAINOS

Suomessa hylätään joka vuosi tuhansittain lemmikkieläimiä. Huonoin tilanne on kissoilla, joita päätyy kuntien löytöeläintaloihin joka vuosi noin 10000 ja joista vain kymmenisen prosenttia haetaan alkuperäisiin koteihinsa.

Koiria ja kaneja päätyy tiettävästi mieron tielle vähemmän ja noin 90 prosenttia löytöeläintaloihin viedyistä koirista noudetaan koteihinsa.

HESY haluaa muistuttaa tänään lauantaina 2.3. vietettävän löytöeläinpäivän alla, että eläinsuojeluyhdistysten ja löytöeläintalojen hoidossa on paljon hylättyjä eläimiä, jotka kaipaavat uuteen omaan kotiin.

Tarjoamalla kodin hylätylle eläimelle lemmikin hankintaa harkitsevat voivat pelastaa eläinhenkiä.

– Kunnallisissa löytöeläintaloissa eläimiä säilytetään 15 vuorokauden ajan siltä varalta, että omistaja lunastaa lemmikkinsä. Jos omistaja ei nouda eläintä määräaikana kotiinsa eikä sitä saada sen jälkeen sijoitettua uuteen kotiin, voidaan eläin joutua lopettamaan.

– Lukuisat eläimet elävät Suomessa lopetusuhan alla joka päivä. Lemmikin adoptoiminen on siten merkittävä eläinsuojeluteko: se tarjoaa hylätylle eläimelle mahdollisuuden elämään. Jokaisella eläimellä on oikeus elää koko luonnollinen elinikänsä laadukasta elämää, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Omistajat kyselevät kissoja kuntien löytöeläintaloista valitettavan harvoin, mutta syynä tähän ei yleensä ole tietämättömyys talteenottopaikkojen olemassaolosta.

Merkittävimmät syyt kissojen yliedustukseen Suomen talteenottopaikoissa ovat välinpitämätön kissanpito sekä kissan halpa hinta ja matala status.

– Sekä aikuisista kissoista että pennuista on ylitarjontaa ja kissan saa usein ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi. Kissa on liian helppo saada. Kun hankintakynnys on matala, kissa voidaan ottaa tutustumatta sen lajitarpeisiin ja varautumatta kissasta koituviin kustannuksiin kuten hoito-, ruoka- ja eläinlääkärikuluihin.

– Jos ilmaiseksi saatu kissa sairastuu tai se pitäisi leikata, eläintä ei olla välttämättä valmiita viemään eläinlääkärille, koska se maksaa. Uudenhan saa ilmaiseksi.

– Sama pätee kissan lunastukseen löytöeläintalolta: omaa kissaa ei haeta talteenottopaikasta kotiin, kun uuden saa ilmaiseksi tilalle, Luukkainen täsmentää.

Kissan statusta voidaan nostaa vain tekemällä kissan hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa. Siksi parhaillaan suunnitteilla oleva koirien pakollinen tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite on ulotettava koskemaan myös kissoja mahdollisimman pian.

Tämä asettaisi kissalle myyntihinnan, mikä edistäisi vastuullista kissanpitoa, kun kissaa ei otettaisi hetken mielijohteesta.

Kun eläimen hylkäämisestä jäisi rekisteröinnin takia kiinni ja siitä seuraisi rangaistus, myös kissojen heitteillejätöt ja sitä kautta kodittomien kissojen määrät vähenisivät.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät