7.5 C
Alajärvi
tiistai 03.10.2023
spot_img
MAINOS

Avoimet Puutarhat avaavat puutarhoja ainakin Kyyjärvellä ja Perhossa

Vihreä ja värikäs Avoimet Puutarhat -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 7. heinäkuuta. Jälleen kerran päästään tutustumaan mielenkiintoisiin suomalaisiin kotipuutarhoihin ja erikoiskohteisiin.

Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna mukana oli 600 mielenkiintoista puutarhakohdetta.

Tänä vuonna puutarhat tulevat kukoistamaan keskikesän tunnelmissa.

Ilmoittautumisaika tapahtumaan on alkanut avoimetpuutarhat.fi -sivuilla, jossa voi käydä myös tutustumassa aikaisempiin kohteisiin. Mukaan tapahtumaan haetaan sekä tuttuja puutarhoja että myös uusia kohteita.

MAINOS

Joukkoon etsitään sekä mökki- että kerrostalopihoja omakotitalojen ja julkisten puutarhojen ohella. Myös moni kaupallinen kohde järjestää erikoisohjelmaa tapahtumapäivänä.

Alueeltamme mukaan on jo ilmoittautunut Kyyjärveltä Kortteen piha ja puutarha, jossa piha on maalaistalon puistomainen pihapiiri. Nykyisellään piha-alue levittäytyy noin hehtaarin alueelle.

Puilla ja koristepensailla on siellä omat alueensa, samoin hyötypuutarhan marjapensailla ja hedelmäpuilla. Puutarhasta löytyy keittiökasvit ja kasvihuone.

Perennapenkkejä on uudistettu ja penkkien suojaksi on laitettu kuorikatetta. Keväällä kukinnan aloittaa puiden alla olevat valkovuokot ja monenlaiset sipulikasvit. Keskikesällä pihassa tuoksuu erilaiset pensasruusut, jaloruusut ja pionit.

Loppukesällä nautitaan hyötykasvien tuottamasta sadosta. Pihassa on myös erilaisia ruusukaaria, paviljonkeja ja kivikoristeita.

Toisena kohteena Kyyjärvellä on vuoden 2015 Oma piha -kilpailun voittajapiha Onnelan puutarha. Se on suri maatalon piha, jossa paljon erilaisia perennoja, pensaita sekä puita. Paljon erikoisuuksia muun muassa tulikuusamaköynnös, kultasade, kirjovaahtera.

Pihassa myös omatekoisia koristeita betonista, risuista ja mosaiikkitöitä. Vanhasta viljan kuivaamosta kunnostettu vanhojen työkalujen ja -koneiden museo. Vuonna 2018 aloitettu asuinrakennuksen taakse työstämään muotopuutarhaa ja hyötypuutarhaa kasvihuoneen kera.

Perhossa Möttösessä voi tutustua Ullan puutarhaan. se on maatilan pihapiiri, joka on jaettu asuin- ja tuotantopihaksi. Puutarha on perustettu vuonna 1985 valmistuneen päärakennuksen ja vuonna 1962 rakennetun ”mummonmökin” ympärille.

Puutarha on rakentunut, kun itselle on haluttu luoda viihtyisä elinympäristö.

Pihassa on selkeät istutusalueet puille, koristepensaille ja perennoille. Nykyään pääpaino on koriste-kasveissa, joskin puutarhassa on myös omenapuita, marjapensaita ja kasvimaa.

Pihassa on paljon erilaisia pensasruusuja sekä runsaasti perennoja, joista osa on kasvatettu itse. Keväällä ensimmäisinä puhkeavat kukkaan valkovuokot ja monet erilaiset sipulikukat. Touko-kesäkuun vaihteessa saadaan nauttia runsaasta omenapuiden kukinnasta.

Keskikesällä puutarhassa tuoksuvat ruusut. Koristepensaista pensashanhikit kukkivat lumen tuloon saakka.

Puutarha ei ole koskaan valmis

Tapahtumaa jatketaan teemalla ”Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen”, sillä puutarhan keskeneräisyys ei ole esteenä osallistumiselle.

Jokainen puutarha on täynnä eläviä vinkkejä puutarhanhoidosta, kasveista ja niiden käytöstä.

Tapahtuman parasta antia ovat omistajien aito innostus ja halu jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa.

Viime kesänä puutarhoissa kuului linnunliverryksen lisäksi myös musiikkia ja jopa runoja. Suosittuja olivat erilaiset opastetut kierrokset, joiden aikana on mahdollisuus nauttia puutarhasta ja oppia uutta.

Hyvinvointia ja kestävää kehitystä

Tänä vuonna puutarhat kukoistavat keskikesän tunnelmissa. Erityisteemana on kestävä puutarha. Puutarhaharrastaminen vaikuttaa parhaimmillaan positiivisesti meihin ihmisiin, eläinkuntaan ja ilmastoon.

Tapahtuman aikana tutustutaan puutarhan hyvinvointia edistäviin teemoihin ja torjutaan vieraslajeja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton toimesta.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Nikolai ja Ljudmila Borisoffin ja Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa, jonka kumppaneina ovat Biolan Oy, Oy Fiskars Ab ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät