-4.8 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Käsityötapahtumasta ideoita omaan tekemiseen

Lappajärven Värjäämö ja Hotelli Kivitippu järjestivät lauantaina Lappajärven Värjäämön 40-vuotisjuhlan huipentaneen käsityötapahtuman. Kuusituntinen tapahtuma imi Lappajärvi-saliin väkeä jatkuvalla syötöllä. Eri puolilta maata saapuneita näytteilleasettajia oli Lappajärvelle saapunut 25. Käsityötapahtuma tarjosi työntäytöksiä, yritysesittelyjä sekä monipuolisesti uusia ideoita käsitöiden tekemiseen. Kotimatkalle moni tapahtumavieras lähti myös käsitöissä tarvittavien materiaalien tai valmiiden tuotteiden kanssa. Alun perin tapahtumaan oli suunnitelmissa pyytää Lappajärven Värjäämön asiakasyrityksiä, mutta lopulta tapahtumaan sai ilmoittautua myös muut tapahtumasta kiinnostuneet.

Käsityötapahtuman äiti on Lappajärven Värjäämöllä myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevä Leena Olli. Hän kertoo, että Kivitipusta on pyydetty Lappajärven Värjäämöä pitämään käsityöiltoja esimerkiksi hotellissa majoittuville eläkeläisryhmille.
– Tuli puheeksi, että voisimme pitää Kivitipun kanssa jonkin isomman tapahtuman yhdessä. Keksin, että kun Värjäämö täyttää 40 vuotta, pidettäisiin juhlat siinä yhteydessä ja kutsuttaisiin yritysasiakkaita mukaan.

40-vuotisjuhliin liittyi myös perjantaiset, Kivitipussa järjestetyt Käsityöiltamat, jonne sai tulla omien käsitöiden kanssa. Ohjelmaan kuului esimerkiksi paperinarun avaamisen mestaruuskilpailut ja käsityöläisen taukojumppa.

Lappajärven Värjäämöllä työskentelevä Leena Olli ideoi käsityötapahtuman, joka sai väen suuntaamaan Hotelli Kivitipun Lappajärvi-saliin.

Paljon nähtävää

Leena Olli piti tärkeänä, että käsityötapahtumassa oli esillä monenlaisia toimijoita ja tuotteita. Oli, lankoja, koruja, mattoja, puutuotteita, mausteita askartelutarvikkeita, villasukkia. Näytteilleasettajat tulivat Lappajärven lisäksi muiden muassa Alajärveltä, Lahdesta, Perhosta ja Raisiosta.

Lahtelainen Maija Rautiainen oli tuonut käsityötapahtumaan edustamansa Nukerin yksilöllisiä räsykasseja, jotka on ommeltu määrämittaisista räsymatoista. Rautiainen kertoo, että yrityksen takana on kolme pitkän linjan matonkutojaa. Kolme vuotta sitten yksi kolmikon jäsen toi Etelä-Afrikasta kangaskassin.
– Aloimme kokeilla, että millaisen kassin saisimme aikaiseksi. Kassin hihnat tehdään valjasteollisuuden ylijäämäpaloista. Kun kassi on tiensä päässä, pystytään kangas, nahka, muovi ja metalli irrottamaan toisistaan ja kierrättämään. Kassin tekemisessä on 47 eri työvaihetta, eikä yhden kassin tekemiseen menevää aikaa lasketa, summaa Rautiainen.

Lahdessa toimiva Nukeri valmistaa määrämittaan kudotuista räsymatoista kasseja. Maija Rautiainen kertoo, että yhden kassin valmistamiseen liittyy 47 eri työvaihetta.

Nukeri ei tee kahta samanlaista räsykassia. Jokainen räsykassi on erilainen siitä yksinkertaisesta syystä, että räsymattojen materiaalina käytettävät puuvillalakanat ovat erivärisiä. Kasseja on neljää eri kokoa ja niitä myydään Maija Rautiaisen mukaan suoraan pajalta sekä käsityö- ja design-tapahtumissa.

Käsityöharrastus nousussa

Käsityöt ovat alan toimijoiden mukaan tällä hetkellä kovassa huudossa eli harrastajia riittää. Työnäytöksessään sormineulontaa kierretekniikalla esitellyt Lankavan Marika Huosianmaa kertoo, että tekniikalla voi tehdä esimerkiksi tuubihuiveja, tyynynpäällisiä, torkkupeittoja ja tossuja.
– Kannattaa aloittaa tuubihuivista tai torkkupeitosta. Tämä on koukuttava tekniikka, Huosianmaa vakuuttaa.

Käsityömessuilla järjestettiin kiinnostavia työnäytöksiä ja yritysesittelyjä. Lankavan Marika Huosianmaa esitteli sormineulontaa kierretekniikalla.

Taitoliitto on valinnut kuluvan vuoden käsityötekniikaksi kudonnan, jota liitto kuvailee käsityön hittitekniikaksi, ja jonka myös nuoret ovat löytäneet uudella tavalla. Järvilakeuden ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistossa kudontaa opettaja Mia Lehtiniemi kertoo, että nuoria kutojia ja uusia kudonnasta kiinnostuneita ihmisiä on tullut mukaan kudontapiireihin. Lehtiniemi toimii Järvilakeuden kansalaisopistossa kahdeksan kudontapiirin ohjaajana. Lisäksi hänellä on Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kaksi ryhmää Vimpelissä.
– Ehkä ensi vuonna potti räjähtää käsiin, kun kudonta on ollut esillä tiedotusvälineissä. Nuoret haluavat tehdä räsymattoja, joissa yhdistyvät perinteet ja kierrätysteema.

Lappajärvi-salin lavalle oli tuotu kangaspuut, joissa oli huiviloimi. Huiviloimeen oli lisätty efektilankaa ja värjättyä silkkilankaa. Kaikki halukkaat saivat käydä kokeilemassa, miten kudonta lähtisi itseltä sujumaan.

Puuta Perhosta

Lappajärven käsityötapahtuma oli yrityksille oiva paikka esitellä toimintaa ja tuotteitaan. Perholaiset Annika ja Matias Branderin Brander Wood Design on vielä toimintaansa aloitteleva yritys, jossa toiminta painottuu vielä harrastuspuolelle eli yrittäjät saavat toimeentulonsa ansiotyöstä. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat hyötytarvikkeet, huonekalut ja erilaiset mittatilaustyöt.
– Matias ei tarvitse ohjeita tuotteiden toteuttamiseen. Hänellä on peritty lahjakkuus, kehaisee Annika Brander puolisoaan.

Matias ja Annika Brander esittelivät alkutaipaleellaan olevan, puutuotteisiin erikoistuneen yrityksensä toimintaa.

Brander Wood Designin tuotantoon ovat kuuluneet muiden muassa leikkuulaudat, keittiönpöydät ja lapsen leikkikehä. Matias Brander on kotoisin Lappajärveltä, ja sen kautta Branderit saivat idean osallistua tapahtumaan. Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa on perustaa myös verkkokauppa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät