Dokumenttiprojekti ”Rata”, kuinka sota kohtasi korpikansan, nähdään Kyyjärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Kyyjärveläisen tuottajan Raimo Salon uusi dokumenttielokuva kertoo saksalaisten kenttäradasta Hyrynsalmelta Kiestingin suuntaan 1942-1944. Se nähdään Kyyjärven kirjastossa 12.3. kello 18.

Monet vanhemmat kainuulaiset ja myös Koillismaalla muistetaan, kuinka kesällä 1942 koppalakkiset saksalaiset upseerit ilmestyivät yllättäen kylien raitille sivuvaunullisilla moottoripyörillään.

MAINOS

Ihmetys oli suuri, vaikka tiedettiin, että suurvallan joukkoja oli ollut pohjoisessa Suomessa jo toista vuotta. Pian selvisi, että oltiin suunnittelemassa kapearaiteista kenttärataa alkaen Hyrynsalmelta kohti Kiestinkiä ja Muurmannin rataa.

Muutaman viikon päästä etujoukkoja seurasi valtavat vankikaravaanit, hevospelit ja ajoneuvot täynnä rakennusmateriaaleja.

Rataa oli rakentamassa noin 3000 sotavankia ja elokuvan kertojien mieleen on erityisesti jäänyt vankien raaka kohtelu. Rakennusprojekti oli sen ajan suurin työmaa Suomessa ja siihen satsattiin valtavan rahalliset ja inhimilliset resurssit.

Dokumenttiprojekti käynnistyi, kun Raimo Salo oli muutama vuosi sitten musiikkikeikalla Suomussalmella ja häneltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut suunnittelemaan dokumenttia kenttäradan vaiheista. Alustavassa selvityksessä Salo löysi hyviä kertojia, arkistovalokuvia ja jopa radan pohjan rakenteita löytyi Kuusamon Vanttajasta.

Mukaan lähti Hyrynsalmen vanhan aseman perinnettä ylläpitävä yhdistys Sodan ja Rauhan rata ry Hyrynsalmelta, rahoitus saatiin Kainuun Kulttuurirahastolta ja Elävä Kainuu Leaderilta. Elokuvan on ohjannut Esa Sironen ja leikannut Veera Kanala.

Elokuvaprojekti kolme vuotta, ensimmäiset kuvaukset tehtiin Taivalkoskella syyskesällä 2016.

Lisäksi Raimo Salo kuvasi Kuusamossa, Suomussalmella ja Hyrynsalmella- Projektiin haastateltiin parikymmentä henkilöä, kuvattiin maastossa, Hyrynsalmella olevaa vanhan aseman pienoismallia ja taltioitiin valokuvia julkisista ja yksityisistä arkistoista.

Kaiken kaikkiaan videomateriaalia kertyi noin 80 tuntia, mikä on varsin suuri määrä, mutta on huomattava että radan kattama alue on laaja neljän pitäjän kokoinen.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliXXIX Seurat Alaviitalan tapaan Nelimarkka-museossa
Seuraava artikkeliKäsityötapahtumasta ideoita omaan tekemiseen