Soinin kotiseututalo nimettiin Kuninkaantuvaksi

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin nykyisen kotiseututalon historian lehdille mahtuu monenlaisia tarinoita. – Vuonna 1960 tehty talo rakennettiin ensin lääkäritaloksi, kertoo Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio.

– Lääkäritalo toimi asuntona, hammaslääkäri- ja lääkäritiloina parikymmentä vuotta. Talo muuttui kunnantalon käyttöön 70-luvun loppupuolella.

MAINOS
Soinin soittokunta esiintyi avajaisissa Hannu Anttilan johdolla.

– Kunnan toimistokäytössä tilat olivat vuoteen 2015, jolloin ilmeni sisäilmaongelmia. Rakennus tyhjättiin ja tuli esitys Soini-seuralle talon kunnostuksesta hankkeena.

– Olimme pitäneet kesänäyttelyitä pitkään Soini-talolla. Tilaa tarvittiin koulukäyttöön, joten siirryimme muutamaksi vuodeksi teollisuusalueen tiloihin.

– Tilat olivat hyvät, mutta hieman sivussa ja yläkerrassa, paikka oli hieman hankalasti kuljettava. Niinpä tämä keskeinen paikka vaikutti hyvältä, joten päätimme ottaa haasteen hankkeesta vastaan.

– Korjaushankkeen kustannusarvioksi tuli 140000 euroa, josta ELY:n osuus oli 84000 euroa ja kunnan osuus 22000 euroa. Talkootyötä tehtiin noin 35000 euron edestä, kertoo Autio.

– Vipupajan väki oli hyvä apu purkutöissä. Lattian purku oli varsin työläs vaihe. Kosteuskohdat paikallistettiin ja korjaustöissä talkoili kymmenkunta aktiivia vuoden verran. Nyt talo alkaa olla valmis aktiiviseen käyttöön, totesi kotiseutuaktiivi Lasse Autio.

Useita näyttelytiloja

Näyttelytiloissa on pysyvä sota-ajan militaria -näyttely, siirtomaatavarakauppa, koulupuolen historiaa ja kokoustilat ovat käytettävissä pientä korvausta vastaan. Tiloissa on tarkoitus järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä aika ajoin.

Viime lauantain avajaisissa talo nimettiin ehdotusten jälkeen Kuninkaantuvaksi. Kunnanjohtaja Juha Viitasaari kiitteli Soini-seuran aktiivisuutta hankkeessa ja kotiseututyön vaalimisessa.

– On hienoa, että saatiin uusi elämä tälle rakennukselle. Talolla ja sen ympäristöllä on merkittävä osuus kunnan historiassa.

– Nämä näyttelytilat tuovat yhden piristysruiskeen ajatellen kunnan matkailuakin. Laadukkaat näyttelytilat huomataan varmasti, kun paikka on nyt näin keskeisellä paikalla, uskoo Viitasaari.

Tervehdyksen Järviseutu-seurasta ja Evijärvi-seurasta toi Heikki Valijoki. Hän kiitteli yhteistyöstä ja muistutti koko seutukunnan yhteisestä historiasta tervanpoltosta tukinuittoon.

Etelä-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti Kortesniemi kiitti Soini-seuran militaria -näyttelyä ja kehui sen monipuolisuutta.

Koulupuolen historiaan voi tutustua yhdessä näyttelytilassa.

– Kunnan kokoon nähden teidän näyttelynne on erittäin monipuolinen ja tasokas. On erityisen hienoa, että tällä tavalla vaalitaan historian perintöä tulevaisuuteen.

– Kun sotaveteraanien määrä on vähenemässä, siirrytään vähitellen perinnevaiheeseen. Tällaiset näyttelytilat ovat erityisen tärkeää perinteen vaalimista, kehui Kortesniemi.

Avajaisissa kuultiin Soinin soittokunnan esittämää musiikkia ja nautittiin täytekakkukahvit ja samalla tutustuttiin asiallisiin näyttelytiloihin.

Jo tulevana lauantaina kotiseututalolla tapahtuu jälleen, kun runoiltapäivässä kuullaan Yrjö Jylhän kirjoittamia runoja usean henkilön esiintyessä. 23.3 on vuorossa Soinin soittokunnan kevätsoitto.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliSC Alajärvi B hopealle
Seuraava artikkeliKorkeatasoista seminaaria ja tohtoripilkkiä Lappajärvellä