6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Diabetes ja munuaiset – Maailman munuaispäivä 14.3.

Diabetes on yksi maailman nopeimmin yleistyvistä sairauksista. Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta.

Diabetekseen liittyy monia komplikaatioita ja liitännäissairauksia. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä tänään 14.3., että tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa omilla elintavoillaan.

MAINOS

Diabetes on munuaissairauksien suurin aiheuttaja. Lihavuus on yksi tyypin 2 diabeteksen tärkeimmistä aiheuttajista.

Diabeteksesta johtuvan munuaisten vajaatoiminnan syntyä ei tunneta täysin. Merkittävimpiä riskitekijöitä ovat diabeteksen pitkä kesto ja pitkäaikainen huono verensokeri.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 14.3., että diabeetikon munuaisten kuntoa pitää seurata säännöllisesti tutkimalla virtsan valkuaisen määrää sekä verikokeilla.

Tautia voidaan ehkäistä ja hoitaa varsin tehokkaasti ja uusia lääkkeitä on viime vuosina tullut markkinoille.

Diabeettisen munuaissairauden tärkein hoito on verenpaineen hyvä hoito. Myös veren rasva-arvoihin on kiinnitettävä huomiota. Ylipainon välttämisen lisäksi jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Diabetes ja munuaiset -yleisöluento Helsingissä 14.3.
Munuais- ja maksaliitto järjestää Maailman munuaispäivän yleisöluennon Helsingissä torstaina 14.3. Diabetes ja munuaiset -luento pidetään

Munuais- ja maksaliiton jäsenyhdistysten tapahtumissa asian tiimoilta Etelä-Pohjanmaan yhdistys jakaa munuaistietoutta ja kertoo elinluovutuksesta 16.3. Seinäjoella Prisma Hyllykalliolla kello 10–14.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät